Vitaminok
Vitaminok
vitamin napi szükséglet előfordulás szükséglete, hatása,
hiánya következménye
A, axeroftol 1500-8000 NE1 halmájolaj, máj, tej, bőr, nyálkahártyák, látóbíbor
Ea: karotin vaj, tejföl, H: farkasvakság, szaruhártya
tojássárga, karotinok kiszáradása, bőrszárazság
A1, retinol
A2, dehidro-
retinol
B1, aneurin, 1,5-3 mg élesztő, gabonamagvak szénhidrát-elégetés,
tiamin héja idegműködés H:
beriberi, idegműködés-zavarok
B2, riboflavin, 1,5-2 mg2 élesztő, tej, tojás sárga légzőferment koenzimje,
laktoflavin hidrogénátvivő H: ?
(G is)
B3, niacin
B5, pantoténsav 5-20 mg máj, élesztő koenzim-A felépítése H: állatokon
őszülés, csirkék növekedése megáll
B6, adermin, 2-4 mg2 élesztő, zsigerek, növekedésserkentő
piridoxin izom, tojássárga
B12, 0,5-1 mg2 máj, bélsár, iszap, vörösvértest-képzés, idegműködés
kobaltamin sugárgombák H: vérszegénység
C, 50-125 mg sejtekben; zöld növé- anyagcsere-serkentő, fertőzések,
aszkorbinsav szoptató nőnek nyek, gyümölcsök, mérgek elleni védekezés H: skorbut,
150 mg zöldpaprika, citrom Möller-Barlow-kór, vérzékenység
D, antirachitis 400-800 NE3 májolaj, vaj, tej, csontosodás, csontnövekedés H:
kalciferol tojássárga angolkór, csontlágyulás; túladagolás
Ea: ergoszterin is zavarokat okozhat
D2, ergokalci-
ferol
D3, kolekalci-
ferol
E, tokoferol 10-25 mg magvak, olajok, zöld- állatok: idegrendszer, izomzat, here,
főzelékek, saláták, vemhesség; ember: gyógykezelést
tej, vaj bizonyos esetekben támogatja
F, linolsav és ? zsírok H: növekedésleállás, májkárosodás,
más telítetlen bőrgyulladás
zsírsavak
H, biotin kb. 0,01 mg2 minden sejtben növekedésserkentő H: a bőr zsíros
degenerációja, seborrhoea
K, antihaemor- 4 mg2 bélbaktériumok máj protrombintermelése H: vérben
rhagiás, termelik protrombinhiány, vérzékenység,
phyllochinon véralvadás-csökkentés
K1, fitonadion
K2, menakinon
K3, menadion
M, fólsav 0,1 mg2 zöld növények, vörösvértest-képzés, tápcsatorna
levelek; bélbaktéri- működése; vérszegénységet gyógyít
umok termelik
P, permebili- 30 mg paprika, csipkebogyó, érfalak normális áteresztőképességét
tás, citrin ribizli, citrom, biztosítja
narancs, levelek
nikotinsav és 10-18 mg élesztő, gyümölcsök, anyagcsere H: pellagra, száj-,
amidja, pellag- főzelékek, tej gyomor-, bélgyulladás, -fekély,
raellenes vit. központi idegrendszer zavarai
Ea előanyaga
H hiányának következménye
1 1 NE = 0,3 g A-vitamin, 0,6 g karotin
2 normális esetben az emberi bélflóra elegendő mennyiségben állítja elő
3 1 NE = 0,025 g
[Kislexikon]