Vitaminok


Vitaminok

vitamin         napi szükséglet  előfordulás            szükséglete, hatása,
                                                        hiánya következménye

A, axeroftol    1500-8000 NE1    halmájolaj, máj, tej,  bőr, nyálkahártyák, látóbíbor
Ea: karotin                      vaj, tejföl,           H: farkasvakság, szaruhártya
                                 tojássárga, karotinok  kiszáradása, bőrszárazság
A1, retinol


A2, dehidro-
retinol

B1, aneurin,    1,5-3 mg         élesztő, gabonamagvak  szénhidrát-elégetés,
tiamin                           héja                   idegműködés H:
                                                        beriberi, idegműködés-zavarok
B2, riboflavin, 1,5-2 mg2        élesztő, tej, tojás    sárga légzőferment koenzimje,
laktoflavin                                             hidrogénátvivő H: ?
(G is)
B3, niacin


B5, pantoténsav 5-20 mg          máj, élesztő           koenzim-A felépítése H: állatokon
                                                        őszülés, csirkék növekedése megáll

B6, adermin,    2-4 mg2          élesztő, zsigerek,     növekedésserkentő
piridoxin                        izom, tojássárga

B12,            0,5-1 mg2        máj, bélsár, iszap,    vörösvértest-képzés, idegműködés
kobaltamin                       sugárgombák            H: vérszegénység

C,              50-125 mg        sejtekben; zöld növé-  anyagcsere-serkentő, fertőzések,
aszkorbinsav    szoptató nőnek   nyek, gyümölcsök,      mérgek elleni védekezés H: skorbut,
                150 mg           zöldpaprika, citrom    Möller-Barlow-kór, vérzékenység
D, antirachitis 400-800 NE3      májolaj, vaj, tej,     csontosodás, csontnövekedés H:
kalciferol                       tojássárga             angolkór, csontlágyulás; túladagolás
Ea: ergoszterin                                         is zavarokat okozhat
D2, ergokalci-
ferol

D3, kolekalci-
ferol

E, tokoferol    10-25 mg         magvak, olajok, zöld-  állatok: idegrendszer, izomzat, here,
                                 főzelékek, saláták,    vemhesség; ember: gyógykezelést
                                 tej, vaj               bizonyos esetekben támogatja
F, linolsav és  ?                zsírok                 H: növekedésleállás, májkárosodás,
más telítetlen                                          bőrgyulladás
zsírsavak
H, biotin       kb. 0,01 mg2     minden sejtben         növekedésserkentő H: a bőr zsíros
                                                        degenerációja, seborrhoea

K, antihaemor-  4 mg2            bélbaktériumok         máj protrombintermelése H: vérben
rhagiás,                         termelik               protrombinhiány, vérzékenység,
phyllochinon                                            véralvadás-csökkentés
K1, fitonadion


K2, menakinon


K3, menadion


M, fólsav       0,1 mg2          zöld növények,         vörösvértest-képzés, tápcsatorna
                                 levelek; bélbaktéri-   működése; vérszegénységet gyógyít
                                 umok termelik
P, permebili-   30 mg            paprika, csipkebogyó,  érfalak normális áteresztőképességét
tás, citrin                      ribizli, citrom,       biztosítja
                                 narancs, levelek

nikotinsav és   10-18 mg         élesztő, gyümölcsök,   anyagcsere H: pellagra, száj-,
amidja, pellag-                  főzelékek, tej         gyomor-, bélgyulladás, -fekély,
raellenes vit.                                          központi idegrendszer zavarai

Ea  előanyaga
H   hiányának következménye
1 1 NE = 0,3 g A-vitamin, 0,6 g karotin
2 normális esetben az emberi bélflóra elegendő mennyiségben állítja elő
3 1 NE = 0,025 g
                                                                  [Kislexikon]



Hátra Kezdőlap Előre