Abás

Argos királya, a fókiszi Abai alapítója.

Abascal

Don José Fernando, Marques de la Concordia, szül. Oviedóban 1743., megh. Madridban 1821 jun. 30. Spanyol katonai szolgálatba lépett 1762. és 1796. Kuba kormányzója, 1804. pedig Peru alkirálya lett. A gyarmatoknak az anyaországtól való elszakadása után is hű maradt régi hazájához s a cortes-t pénzzel és hadi szerekkel támogatta Napoleon ellen. Perut tizenkét éven át kormányozta s fáradhatatlanul törekedett anyagi s szellemi jólétének előmozdításán. Buenos-Aires, Chile és Uj-Granada fölkelői ellen változó szerencsével harcolt.

Abásfalva

(Homoród- ), csinos kis közs. Udvarhelym. homoródi j.-ban, (1891) 466 vagyonos magyar lakossal, nagymérvü juhtenyésztéssel; hajdan Abbásfalva volt a neve.

Abásiak

Eubea görög szigetnek legrégibb, trák eredetü lakosai. Trója falai alá 40 hajón Elephénor vezette őket. A jónok magukba asszimilálták.

Abasszi

persa pénz, 50 A. = 1 toman (l. ott).

Abaszgi

l. Abkházok.

Abat-jour

(franc., ejtsd: aba-zsúr) nevet visel az olyan fajtáju ablak, amely ferdén v. vízszintesen van a falba elhelyezve, hogy, a világosságot az A.-os helyiség felülről kapja. Általában A.. minden felülről világító ablak, de ily elnevezés alatt ismerik az olyan ablakot is, amely elé felül nyitott, ferdén álló deszkaszekrény van csinalva, mint p. a börtönablakoknál, oly célból, hogy a rabok ki ne nézhessenek, de azért világosság essék a cellájukba. A.-nak hivják azt az ernyőt is, mely a világító készülékeknél a fényt aláveri.

Abaton

(gör. a. m. «hozzáférhetetlen»), az Artemisia, káriai királynénak a rodusiak legyőzetése emlékére emelt oszlop, mely köré később a rodusiak épületeiket építették, hogy megveretésük szégyenletes emlékét vele elpalástolhassák. A.-nak híják még a göröghitü templomokban a függönyökkel elrekesztett kart.

Abatos

sziklasziget a Nilusban File mellett, Osiris és Isis sirjaival, hová csupán a papoknak volt szabad lépni.

Abattant

(franc., ejtsd: abattán), csapó ablaktábla, melyet felső szélén csuklós pántokkal fölvasalnak és zsinórral, lánccal v. támasztórudakkal nyitva tartanak. Kereskedők boltjain és kofák bódéin alkalmazták leginkább.


Kezdőlap

˙