Abietineae

növénycsalád. L. Fenyőfélék.

Abietinsav

Tulajdonképen gyüjtőnév, amellyel a gyantákban előforduló savakat jelölik; de közönségesen a kolofóniumból előállított gyantasavnak a neve. A kolofónium ugyanis e gyantasav anhidridjéből áll s belőle az A. előállítható a következőképe (Maly szerint): A kolofónium durva porát 70%-os hideg borszesszel kivonják, majd a maradékot forró 90%-os borszeszben oldják. Az utóbbi oldatot vizzel meghigítva; a még tisztátlan A. kiválik és forró borszeszből való átkristályosítás utján megtisztítható. Az A. színtelen, kristályos vegyület, mely borszeszben, kloroformban és benzolban jól oldódik. Magasabb hőmérséken (150°-on) megolvad; a kihüléskor kristályos tömeggé mered meg. Kétalju sav, mely erős bázisokkal sókat képez. Képlete C44H64;O5. Az alkali sói vizben oldhatók, a többi fémekkel alkotott sói oldhatatlanok. A szilvinsav Maly szerint az A. hidrátjával azonos.

Abigajil

Nabal neje, aki Dávidnak haragját férje ellen lecsillapította. Később Dávidnak felesége lett s Kileab nevü fiut szült neki. (I. Sám. 25.)

Abijja

(I. Kir. 15. f. Abijjám), Rehábeám, Judaország királyának utóda

Abildgaard

Miklós Ábrahám, dán történetkép-festő, szül. Kopenhágában 1743 szeptemb. 11., megh. Frederiksdalban 1809 jun. 4. Főművei egy allegorikus történeti tárgyu képciklus - 1884-ben a leégett kristiansburgi kastéllyal együtt elpusztultak. Shakespeare és Osszián műveiből is megfestett egyes jeleneteket. Mint a szobrászatnak is kedvelője, első mestere volt Thorwaldsennek.

Abimelech

több filiszteus királynak neve, akik Gerárban székeltek. Ugy látszik, mellékneve volt a filiszteus fejedelmeknek, akiket tehát «királyatyám»-nak szólítottak volna. A Szentirás az Ábrahám és Izsákról szóló elbeszélésekben említi Abimelech filiszteus királyt. Az Abimelech nevet viselte Gideonnak egy fia is, aki 70 testvérét megölette, hogy az uralmat magának biztosítsa, de egy lázadás alkalmával szintén megöletett. (Birák, 9. f.)

Abina

l. Talmud.

Abinc

l. Tatárok.

Ab incunabulis

(lat.) a. m. az első gyermekkortól fogva.

Abingdon

(ejtsd: ebbingd'n, latin: Abindonia), város az angolországi Berk grófságban, Oxfordtól 5 km.-re, az Ock és Thames torkolatánál, (1891) 8773 lakossal, kik rozstermelésből és malátakészítésből élnek. Az angolszászok Cloveshoo-nak nevezték; a VIII. században Mercia Offa nevü királynak volt itt palotája. A XII. században alapított apátságból (neve is innen) csak jelentéktelen romok maradtak meg. Közelében Summingwell falu templomtornyán Bacon Roger csillagászati megfigyeléseket tett.


Kezdőlap

˙