Ablepharus

Fitz. (állat), a rövidnyelvü gyikok Gymnophthalmi családjába tartozó állatnem amely főleg Ázsiában van elterjedve, de egyes fajai Afrikából és Ausztráliából is ismeretesek.

[ÁBRA] Ablepharus pannonicus.

Európában csak egy faja él, az A. pannonicus Fitz. (l. ábrát); amelyet e század elején Kitaibel fedezett fel a budai hegyeken, de a Balatonmellékről és Egerből is ismeretes; hazánktól kelet felé déli Oroszországon át Persiáig, dél felé egész Görögországig el van terjedve. Hossza 8-11 cm., teste nyulánk, karcsu; lábai gyengék; hátának alapszine acélszürke, sárgásbarna, bőrbarna és feketés között változik, gyakran két sötét oldalsávval s négy hátsávval; hasa ólomszürke. Monográfiai leirását Teschler György közölte. (M. tud. Akad. Math. Term. tud. Közl. XX. köt. 5. sz. 1886.)

Ablepsia

(gör.), l. Vakság.

Ablocatio

(lat.) a. m. bérbeadás.

Abluentia

(lat.), l. Hashajtószerek.

Ablutio

(lat., lemosás), kat. Szertartási cselekmény a szt. misénél, mellyel a miséző pap, közvetetlenül Krisztus vérének magához vétele és a kehelynek borral való kiöblítése (purificatio) után, hüvelyk- és mutatóujját, mint amelyekkel mise alatt a szent ostyát illette, a minisztránssal a kehely felett borral és vízzel lemosatja és miután az erre rendelt törlő ruhával (purificatorium) ujjait megtörölte, magát a kehelybe öntött bor- és vízvegyüléket (ablutio) kiissza. Alapja e szertartásos cselekménynek az a mély tisztelet, mellyel a kat. híveknek a kenyér és bor szine alatt jelenlevő Krisztus teste és vére iránt viseltetniök kell, mely nélkül e szokásnak mi értelme se volna.

Abnegatio

(lat.) a. m. tagadás.

Abnér

Saul király vitéz hadvezére. Saul király halála után híven védte nemzetségének ügyét, de utóbb átpártolt Dávidhoz s, ezután Jóáb orozva megölte.

Abnoba

Plinius, Tacitus, Ptolemaios stb. szerint Germania DNy-i részén fekvő hegység, az u. n. Herciniai erdő DNy-i vége, a Duna forrásaival. A IV. században Silva Marciana v. Montes Rauraci volt a neve. Ma Schwarzwaldnak hivják.

Abnormis

(lat.) a. m. a szabálytól eltérő; Abnormitás, a természetes rendtől való eltérése akár testnek, akár valamely természeti tüneménynek L. Rendellenes, Rendellenesség.

Abo

(ejtsd: obo; finnül: Turku), az orosz-finnország, Abo Björneborg kormányzóság főhelye, az Aurajoki mindkét partján, vasuttal 27249 lakossal, Finnország legrégibb székesegyházával: 1827 szept. 5-én teljesen leégett;. akkor ujjá építették. Finnország tengeri kereskedelmében kiváló helyet foglal el. Az Aurajoki torkolatánál van Abohus vára, Finnország legrégibb erőde. A.-t 1157-ben a svédek egy finn falunak, Turkunak helyére építették, a XIII. században püspökséget kapott, mely 1817-ben prot. püspökséggé lett. A. 1816-ig. Finnország fővárosa volt. 1743 aug. 7-én Abohusban békekötés történt Oroszország és Svédország között, mely utóbbinak Finnország egy részét Oroszországnak kellett átengednie.


Kezdőlap

˙