Absálóm

Dávid király fia, szép külsejü férfiu, aki nyájasságával megnyerte a nép szeretetét. Összeesküdött apja ellen, hogy trónjától megfossza, aki Jeruzsálemből menekülni is kényszerült. Ezalatt a király vezérei sereget gyüjtöttek, amely azután a fölkelőket megverte. Absálómot, ki az ütközetből menekülvén, hajánál fogva egy terebintfán függve maradt, Jóáb ölte meg.

Absalon

1158-ban magyar püspök volt, II. Géza bizalmas embere. Őt választották 1159-ben érsekökké a spalatóiak. Marcutius comes zaklatásai ellen Géza királynál, az egyházaknak való hagyományozást eltiltó városi határozat ellen pedig 1160 III. Sándor pápánál tett panaszt.

Absam

falu Észak-Tirolban, l. Hall.

Abscessus

l. Tályog.

Abschatz

Assmann János báró, német költő, a második sziléziai iskola tagja, szül. Würbitz-ben 1646 febr. 4., megh. 1699 ápr. 22. a liegnitzi hercegségben. Strassburgban s Leidenben tanult, mire Európát beutazta. Liegnitzi államhivatalnok volt. Eredeti és fordított (köztük Guarini «Pastor fido»-ja) költői műveit Gryphius Keresztély adta ki (1704). Lohenstein (l. o.) tanítványa, de kevésbbé dagályos és sikamlós.

Abscissa

l. Koordináták.

Absens

(lat.) a. m. távollevő; absentia, távollét, különösen távollét az országból, mely igazolatlan volta esetében az illetőre hátrányos jogkövetkezményekkel jár. (L. Abszentizmus.) Római jogelv: « absentia ejus qui rei publicae causa abest neque ei, neque alii damnosa esse debet». Annak távolléte, aki a közügy érdekében távol van, sem neki, sem másnak hátrányára nem lehet. Absens heres non erit, vagy csak Absens carens, latin példabeszéd: aki nincs itt annak idejében, figyelmen kívül marad.

Absentium ablegatus

(lat.), távollevők követe; igy nevezték 1848-ig az országgyülésen meg nem jelent főrendeknek és a főuri. özvegyeknek, árváknak képviselőit, akik a két táblai rendszert véglegesen szervező 1608: k. u. I. t.-cikk szerint az alsó táblán a megyei követek és káptalanok után (a régi szokásnak megfelelőleg) ülést nyertek, s ott, mint a törvény mondja, érdemük és szavazatuk megadandó lett volna, tényleg azonban sullyal nem birtak, se tanácskozási, se szavazati joguk nem volt. A távollevők követe a nemesi rendből volt választandó; egy, két személynél többet nem képviselhetett és igazolásául az illető főrendtől nyert megbizó levél szolgált.

Absinthium

Tourn. (növ.), l. Üröm.

Absit

(lat.) a. m. távol legyen tőlem, isten mentsen!


Kezdőlap

˙