Acél

l. Vas.

Acélbocs

az acélgyártásnál nyert acélos vastömeg. L. Vas.

Acélbronz

l. Bronz.

Acélbuga

vastagabb acéldarab, melyből az acélrudakat pőröly alatt vagy hengerek közt kinyujtják.

Acéledzés

az acélnak bizonyos fokig való keményítése. L. Vas.

Acélkévelés

az acél finomításának egyik módja, midőn 5-6 nyersacél rudat egy csomóba (kévébe) kötnek összeforrasztanak, és a kévét kinyujtják; ha a kinyujtott kévét ismét összehajtják, összeforrasztják és ujból kinyujtják, kétszer kévelt acélt nyernek, melynek anyaga teljesen egyenletes, és az edzésre kiválóan alkalmatos. L. Vas.

Acélmetszet

sík ábrázolásnak sokszorosítása acéllemez által. Charles Heath nevü angol találta föl 1820-ban. Angolországból csakhamar elterjedt egész Európában és a XIX. század első felében nagyon kedvelték, noha művészetileg soha sem tartották sokra. Az A. a következőképen készül: Az acéllemezt v. dúcot dekarbonizálják, azaz a benne levő szénrészeket eltávolítják, aminek következtében annyira meglágyul, hogy a rajzot sokkal könnyebb beléje vésni, mint a rézlemezbe. Egyébként a rajzot az acéllemezbe éppen úgy vésik be azzal a különbséggel, hogy a véső helyett a tűt ritkábban és kevesebb sikerrel használják. Miután a rajzot bevésték, a lemezt kémiai úton ismét megkeményítik. A bevésett rajzot ezután átviszik egy másik acéllemezre s pedig úgy, hogy egy szintén puhított acélból való hengert erős nyomással végig hengergetnek rajta. Ekként a lemezbe bevésett vonalak mélyedéseibe benyomódik a henger puhított acélja és fölszinén kiemelkedő vonalak képezik a rajzot. Ezután a hengert szintén megkeményítik és a rajta levő rajzot ismét puhított acéllemezre viszik át, melyet ezután közönséges eljárás szerint papirra lenyomnak. Az ábrázolást ekként számos példányban sokszorosíthatják; a tízezredik lenyomat semmiben sem különbözik az elsőtől. Ebben áll az A. előnye a rézmetszettel szemben, mellyel azonban művészeti tekintetben nem mérkőzhetik. Mióta föltalálták a galvanoplasztikát, melynek segélyével a metszett rézlemez után is készítenek dúcokat és mióta a rézlemezeket is acélozzák, az acélmetszet egészen fölöslegessé vált és idejét multa. L. Rézmetszet.

Acélos buza

az olyan buza, melynek élénk a fénye és sikos a fogása. Nem annyira fajtatulajdonság, mint inkább a minőségre kedvező klimatikus viszonyok eredménye.

Acélos vas

közvetetlenül az ércekből gyártott acél. L. Vas.

Acélozás

A vasszerszám élét tartósabbá szokták tenni azzal, hogy egy darab acélt forrasztatanak hozzá, s így a vasat magacélozzák. Acélozás alatt értendő a vasnak galvanárammal való keményítése is. A vasbevonatokat a sokszorosító iparban használják puha fémből gyártott nyomólapok felületeinek megkeményítésére. Alkalmas fürdő készíthető 10 liter vasból, 13,50 g. kénsavas vasoxidulból és 100 g. klórammoniumból (szalmiáksó). Ritkán használják, mert a nikolozott nyomólapok éppen oly kemények és rozsdaállóbbak.


Kezdőlap

˙