Adriánc

falu Zalam. lendvai j.-ban, (1891) 1306 vend lakossal.

Adrianitis

Szent, vértanu. Megh. Cesena romagnai városban. Emléknapja jul. 21.

Adrianopolis

l. Drinápoly.

Adrias

Szent, vértanu Valerián császár uralkodása alatt. Szt. Paulinát vette nőül, még mint pogány; ez terítette őt meg s szt. István pápa keresztelte meg Neon és Mária nevü gyermekeivel együtt. Secundianus biró rendeletére feleségét és gyermekeit szeme láttára végezték ki, őt magát pedig égő fáklyákkal sütötték és ólomgombos korbáccsal verték, mig meg nem halt 256 dec. 12-én.

Adrittura

(ol.) a. m. egyenesen, akadály nélkül. A régi váltójogban használatos kifejezés arra nézve, hogy követelését az által kivánja a hitelező behajtani, hogy adósára váltót intézett.

Adsanta

falu (Ajanta, angolúl: Adjunta) BritKeletindia haiderabadi kerületében; közelében a hegyekben nagy templomüregek vannak, melyek a sziklából mesterségesen, de a legtökéletesebb és leggondosabb kivitellel vannak kivésve. India e nemü emlékei közt a leghiresebb. 24 kolostorral és 5 templommal, melyek belső falait buddhista irások, freskók, és domborművek ékesítik. A sziklatemplomok Kr. e. 200 Kr. u. 600. épültek. V. ö. Burgess: «Notes on the Baudda Rocktemples of A. Bombay » 1879.

Adscendens

(növ.) a. m. felegyenesedő.

Adscriptio

(lat.) a. m. hozzáirás, ajánlás. Adscriptus glebae a. m. földhöz ragadt jobbagy. Adscriptusoknak nevezték a rómaiaknál az oly rabszolgákat, kik az általuk mivelt földnek tartozékát képezték, s azzal együtt adattak el.

Ad secundas nuptias

(ad secunda vota, lat.) a. m. második házasságra lépni.

Adsem oglán

(tör.), idegen nemzetből való fiúk, régibb időkben a szultáni udvar szolgálatára nevelt, rendesen nem-török apródok.


Kezdőlap

˙