Ad separatum

(lat.) a. m. különösen.

Adslun

a keleti Jordán föld termékeny és szép része; átlagos magassága 5-600 m. Pontosabban csak északi kisebb fele ismeretes.

Adsmir

(Adzsmer, ang. Ajmere vagy Ajmeer), Középső Indiának egyik kerülete. Ugyanily nevü hires és régi fővárosa, a kelet-indiai Radzsputanában, az E. sz. 26° 271/2' és K. h. 70° 44' Gr. alatt, (1891) 67,877 lakossal, kiknek 2/3 része hindu. Van távirója vasutja és postája. A várost fal veszi körül; szentségei közül legfontosabb a XIII. századbeli Khodzsa Szahibé mauzoleuma, melyhez hinduk és mohammedánusok is zarándokolnak. A város vizét az Anasszagar tóból földalatti uton kapja. Székhelye a kerületi «commissioner»-nek; van nép és két misszió-iskolája s a Radzsputana nemeseinek akadémiája: a Mayo College. Átmeneti kereskedelme nagy; kivitele só, gyapot és mák, bevitelre manchester-árúk kerülnek. Alapította 145-ben Kr. u. Radzsa Adzsa. 685-től kezdve sokszor cserélt urat, mig 1559-ben Akbar császár a mogul-birodalomba kebelezte be; 1756-ban a mahratták, 1818-ban az angolok kezére került.

Ad speciem

(lat.) a. m. látszatra.

Adspersorium

(lat.) a. m. szentelő.

Adstipulál

(lat.) a. m. mellette szavaz, pártjára áll.

Adstringentia

(lat., összehúzó szerek), olyan orvosi szerek, melyek az emberi test szöveteinek nagyobb tömöttséget, összefüggést, szívósságot kölcsönöznek. E hatásuk folytán a szövet közt levő üregek folyadékai, nevezetesen a vér, kiszorulnak más testrészek felé, ezért is a behatás helyén a test hőmérséklete csökken, akiés elválasztások korlátozódnak s helybeli vérszegénység és érzéscsökkenés mutatkozik. Ez okozza, hogy különösen a gyuladt, dagadt, genyedő nyálkahártyákat az A.-k lelohasztják és a genyedést meg is szüntethetik, annál inkább, mert rohadás és erjedésellenes hatásuk miatt fertőztelenítő tulajdonságuk is van. Nevezetes hasznuk, hogy a vér megalvadását gyorsító és a vérerek falazatát összehuzó tulajdonságuk folytán helybeli vérzéscsillapító hatásuk is van, s ezért stypticának is neveztetnek. Az A. közé tartoznak a csersavtartalmu szerek (gubacs, ratanha-gyökér stb.), a higított savak, némely fémsók (különösen a vasnak, ólomnak, ezüstnek némely vegyületei), a timsó stb.

Adsur

(A.-Ada), szigetke a Kaspi-tenger délkeleti sarkában, Gesz persa várossal szemközt, 64 m. széles, 1,06 km. hosszú; 1843 óta orosz flotta-állomás.

Adszorpció

a gázoknak és gőzöknek a szilárd testek felületén való megsűrüsödése és odatapadása, l. Abszorpció.

Ad tempus

(lat.) a. m. egy időre; A. vitae a. m. életfogytig.


Kezdőlap

˙