Akrisios

Abás és Aglaia (más verzió szerint Ókaleia) fia, Argos mitikus királya, ki a monda szerint ikertestvérével Proitossal már anyja méhében veszekedett; később a királyi trónravaló léptekor Argosból kiüzte őt, s csak Iobatés közbenjárására hagyta meg Tiryns városa urának. Eurydikétől való leánya Danaé (l. o.), kinek Zeustól aranyeső képében nemzett fia Perseus (l. o.) Akrisiost Tesszállában, a larissai királynak emlékét tisztelő halotti játékok alkalmával, a diszkosszal akaratlanul agyonütötte.

Akrizia

(gör.), itélőképesség hiánya; az orvostanban valamely bizonytalon, meghatározhatatlan betegségi állapot.

Akroamatikus

(gör.). Oly tanokat neveznek így, melyeket a mester csak szóbelileg közöl tanítványainak válogatott részével, mert a nagy tömegre nézve veszélyesek lehetnének. Ez értelemben a. szó annyi mint exoterikus. A.-nak nevezik a tudomány legnehezebb részeinek tárgyszerü. előadását is. Aristoteles műveit igy exoterikusokra a nagy közönség számára s akroamatikusokra osztották. Az előbbiek majdnem mind elvesztek; a fanmaradtak az utóbbiak osztályába tartoznak.

Akrobata

l. Kötéltáncos.

Akrodinia

(gör.), étvágytalansággal, hasmenéssel, hányással, orr- és gégekatarrussal, a végtagokon sajátságos kiütéssel, a bőr sötét, egész feketés elszínesedésével, néha a körmök eléktelenedésével, különböző érzési és mozgási eltéréssel járó,. 1-3 hétig tartó ritkán halálos betegség melyet először 1828-30-ban észleltek Párisban. Különösen keleten fordul elő gyakran. Kór-oktana ismeretlen.

Akrokefalosz

(görög: «hegyes vagy csúcsos fejü»), l. Koponyaalak.

Akrokeraunia

ó-kori neve Görögország és Epirus határhegységének, mely 2045 m.-re emelkedik fel s ma Kap Glessza nevet visel. Csaknem hozzáférhetetlen mészsziklái még a gyakori zivatarok miatt is félelmetesek.

Akrokorinthos

(gör.), Korint városának fellegvára, l. Akropolisz.

Akrolein

(allilaldehid, akrilaldehid). Szénvegyület, mely a CHO jellemző csoportot tartalmazza. s az aldehidek, még pedig a nem telített aldehidek közé tartozik; ugyanis a szénatomok egyesülése egy helyt 2 pár vegyértékkel történik H2C.CH.CHO. Képlete: C2H3.CHO. Előáll az allilalkohol oxidációjakor, továbbá a glicerinből; ha azt hirtelen felhevítik. Előállítása glicerinből történik, ezt kétszerannyi sulyu káliumhidroszulfáttal desztillálva. Színtelen, mozgékony folyadék, melynek igen átható, köhögésre és könnyezésre ingerlő kellemetlen szaga van; a nyálkahártyákat ugyanis megtámadja. Fs. 20°-on = 0,841; fp. = 52°C. A zsirok odaégésekor fellépő kellemetlen szag az akroleintől ered. Más aldehidekhez hasonlóan az ammoniás ezüstnitrát oldatot redukálja, midőn akrilsavvá alakul; a fejlődő hidrogén allilalkohollá redukálja.

Akrolitosz

(gör.) olyan szobor, melynek törzse fából v. bronzból,. arca, kezei és lábai, szóval a testnek mezítelen, azaz látható, kiálló részei pedig kőből voltak.


Kezdőlap

˙