Aldeburgh

vagy Aldborough, kikötőváros és tengeri fürdő Angliában, Suffolk grófságban, Londontól ÉK-re 135 kilométernyire, vasuti állomással, (1891) 7467 lakossal. 3 1/2 km. hosszu sétatere van. Tengeri rák- és heringhalászata nevezetes.

Aldegonde

L. Marnix Fülöp.

Aldegrever

(Al de Grave) Henrik, német festő, rézmetsző és ötvös, szül. Paderbornban 1502 körül, Soestben tartózkodott és ott halt meg 1556-1562 között. Teljesen Dürer hatása alatt állt; művei közül legnevezetesebbek nagyszámu rézmetszetei (mintegy 300 drb.), melyekben bibliai és mitologiai, allegorikus és történelmi meg erkölcsi festő tárgyakat ábrázol. Igen sok díszitményt metszett ötvösök számára is. Ezek széleslevelü növényi díszítmények, valószinüleg a velencei renaissance diszítményből kölcsönözték, s rendszerint Aldegrever-féle diszítményeknek nevezik. Kitünőek ezenkivül rendkivüli jellemzetességgel festett képmásai. A: t az úgynevezett «kismesterek» közé sorolják.

Aldehidek

(aldehyd), csoportja a szénvegyületeknek, amelyek valamennyien a jellemző CHO (hidrokarbonil) egyvegyértékü atomcsoportot az aldehid-csoportot tartalmazzák. Az A. az első rendü alkoholok enyhe oxidációja folytán keletkeznek; ez az A. legfontosabb képződési módja, p.

CH8.CH2OH+O = CH3.COH+H3O

étil-alkohol étilaldehid.

E példa mutatja, hogy az A. úgy képződnek, hogy csak az elsőrendü alkohol-csoport oxidálódik. Erősebb oxidációkor az A.-csoport COOH karboxil-csoporttá alakul és belőlük savak lesznek, míg a fejlődő hidrogén alkoholokká redukálja. Igy tehát az A. az alkoholok és savak között átmenetet képeznek. A legfontosabb jól ismert A. ezek

 

fs.

fp.

Metil v. formald.

csak gázalakban ism.

csak gázalakban ism.

Irtil v. acetald.

0.801

21 C°

Propil-aldehid

0.807

49 C°

Normál butilald.

0.817

75 C°

Isobutilald.

0.790

63 C°

A nem telített alkoholokból is A. keletkeznek az oxidációkor; ilyenek az allilaldehid v. akrolein és a kroton-aldehid. Az A. könnyen oxidálódván, a nemes fémek oxidjait fémmé redukálják. E sajátságukat felismerésükre használják, az ammoniás ezüstnitrát-oldatból ugyanis különösen enyhe melegítéskor fémezüstöt választanak le, amely az üveget tükrözően bevonja. Ammoniával és alkall-fémek biszulfitjaival szépen kristályosodó vegyületéket képeznek. Alkall-hidrooxidok elgyantásítják könnyen polimerizálódnak.

Aldehid-zöld

malachitv. viktoria-zöld, bonyolódott összetételü, mesterséges, gyönyörü zöldszínü festék, mely vízben könnyen oldódik és az állati vagy növényi rostokat smaragdzöld színüre festi.

Aldeia

(A. Gallega de Ribatejo), város Portugáliában, Esztremadura tartományban, Lisszabon kerületben, (1878) 6137 lak., kik többnyire hajósok, halászok. Pompás kilátása van a lissaboni öbölre. Szőllőhegyek környezik.

Ál-Demeterek

l. Demeter.

Aldenhoven

falu Poroszországban, Aachen kerületben, a jülichi járásban. (1885) 1226 katolikus lak. 1773 márc. 1. az osztrákok itt Coburg Józsiás herceg vezérlete alatt megverték a franciákat, akiket Dumouriez vezetett, miáltal ez utóbbinak betörése Németalföldre meghiusult. 1794 okt. 2-án a franciák verték meg itt Jourdan vezérlete alatt az osztrákokat.

Alderéklő

l. Normális.

Alderman

(ang., ejtsd: aldermen), eredetileg a legöregebbeket jelentette, de gróf, sőt király megjelölésére is szolgált. Jelenleg a közvetlenül a «mayor» (polgármester) után következő községi tisztviselők neve. Számuk a községi tanácsosoknak (councillor) 1/8-ad részében van megállapítva. Választatnak.


Kezdőlap

˙