Alderney

(ejtsd: anderni franciául Aurigny, régi nevén Arica vagy Riduna), angol sziklasziget a La Manche-ban a francia part szomszédságában a La Hogue foktól nyugatra, a normandiai szigetek legészakabbika, 16 km2 területü, (1891) 1843 lakossal, akik angol és francia keveréknyelvet beszélnek. Guernsey kormányzójának hatósága alá tartozik. Kitünő tejét és vaját egy ott honos kis tehénfaj szolgáltatja. Közelében vannak a veszélyes the Caskets nevü szirtek három világítótoronnyal.

Aldershot

(ejtsd: áldersot), város Angolországban Hampshire grófságban, Londontól délnyugatra 56 km. (1891) 25,595 l. A helység mellett 1854-ben nagy katonai tábort építettek. A tábor megmívelésre nem használható hullámos pusztaságon (Aldershot Heath) van, a melyet a kormány 130,000 font sterlingen vásárolt meg. Eredetileg két hosszu sor fából épített kunyhóból állt, amelyeket a Basingstoke-csatorna választott el egymástól. Utóbb főhadiszállást építettek kőből, továbbá nagy kaszárnyákat, kórházat és három templomot. 20,000 ember számára van itt hely, de rendesen csak 6000 katona van ott. Van vizvezetéke, alagcsövezése; vannak olvasótermek, könyvtárak; van szinháza és lóversenytere.

Aldetermináns

l. Determináns.

Aldiákonus

a kat. egyházban a szerpap segédje, III. Ince pápa óta felsőbb egyházi rend.

Aldinák

a velencei Manuzio nyomdász-család műhelyéből származó nyomtatványok a XV. és XVI. százádból. Jellemzi az A.-at a könyv utolsó lapján levő horgony. Legszebbek az 1490-1530. nyomtatott könyvek; a nyomda mesterművének Bembus könyvét: «De Aetna» (1495) tartják. Renovard az «Annales de l'imprimerie des Aldes», című művében (2 köt. Paris, 1834) 900 aldinát ismertet. Az Aldus Manuziotól metszett latin betüfajt is alidinának nevezik.

Aldini

1. A. Antal, olasz miniszter szül. Bolognában 1756., megh. Páviában 1826 okt. 5. Ügyvéd és jogtanár volt ugyanott, a cisalpinai köztársaság alapítása után az idősbek tanácsának elnökévé lett. Az első konzul kinevezte az olasz köztársasági államtanács elnökévé, mely állásról azonbán, Melzivel való meghasonlás miatt, leköszönt. Az olasz királyság alapítása után Napoleon császár miniszterré nevezte ki és kegyével másként is elhalmozta. Napoleon bukása után A. visszavonultan élt Milanóban, de az osztrák kormánnyal barátságos lábra helyezkedett. V. ö. Zanolini, Anton. A. e i suoi tempi. (Flor. 1865-67. 2. köt.)

2. János, olasz fizikus, szül. Bolognában, 1762 ápr. 16-án, megh. Milanóban 1834 jan. 16-án. A bolognai egyetemen a fizika tanára volt. A. Galvani unokaöccse volt és e tudós felfedezésének lelkes védőjéül lépett fel. Neki még Galvani előtt sikerült kimutatni, hogy pusztán állati részekből összeállított körben ugyanoly rángatódzások mutatkoznak, mint ha fémek is foglaltatnának a körben. Ezeket a fontos kisérleteket «De animali electricitate» (Bologna 1794) c. művében irja le. Számos, a galvanizmusra vonatkozó értekezését a Brugnatelli-féle Annali, a De la Métherie-féle Journal, a Grenés Gilbert-féle Annalen c. folyóiratokban találjuk.

Al-Doboly

kisközség Háromszékm. sepsii járásában, (1891) 1231 magyar s oláh lakossal.

Aldobrandini

régi firenzei nemes család, melyet VIII. Kelemen pápa, e család ivadéka emelt hercegi rangra. E családból való többek közt 1. A. Szilveszter, szül. Flirenzében 1499-ben, a Medicieknek, kik száműzték, esküdt ellenfele volt; később biró és alkormányzó lett Bolognában, utoljára államkincstári ügyész az apostoli kamaránál Rómában, hol 1558. meghalt. Nevezetesjogi munkákat irt. Öt fia közül a legidősebbik: 2. A. Giovanni, auditor rotae és bibornok volt; 3. ennek öccse, A. Péter, az apostoli kamara ügyésze. 4. Az utóbbinak fia, A. Péter, szül. Rómában 1571-ben, bibornok volt, 1601-ben közvetítette a lyoni békét Franciaország és Szavója között. VIII. Kelemen kinevezte az egyházi állam kormányának élére; később ravennai érsekké lett; meghalt Rómában 1621-ben. 5. Nagybátyja A. Hippolit, A. Szilveszternek legifjabb fia, szül. 1536. Fánóban, megh. 1605-ban. 1592-ben mint VIII. Kelemen (l. o.) a pápai trónra lépett. 6. Ennek bátyja, A. Szilveszternek negyedik fia, A. Tamás, mint V. Pál pápának a titkára halt meg s Diogenes Laertiusnak latin fordítása által lett ismeretessé. 7. Testvéröccse, A. Fereno szül. 1546., pápai tábornok volt. VIII. Kelemen 1594-ben hercegi rangra emelte, 1601-ben pedig a törökök elleni segélyadás ügyében a német császárhoz küldte. Meghalt a török hadjárat közben Varasdon. 8. Legidősb fia; A. Szilveszter, 14-ik évében lett bibornokká; nővére, Margit, a pármai hercegnek volt neje. A család kihalt 1681-ben. Birtokait a Borghese és Pamfili családok örökölték.

Aldobrandini menyegző

Rómában, közel a Santa-Maria Maggiore templomhoz találták 1606-ban, a régi Maecenas-féle kertben, ezt az antik fresko képet, melyet első tulajdonosának, Aldobrándi hercegnek nevéről Aldobrandini menyegzőnek neveztek el. A kép menyegzői jelenetet ábrázol. Középen ül a lefátyolozott menyasszony, mellette ül Peitho, a rábeszélés istennője, feléjök egy fiatal leányzó közeledik a balzsamozó edénnyel. Jobbról a vőlegény ül, előtte a muzsák állnak s éneklik a lakodalmi dalt. Winkellmann magyarázata szerint a kép Peleus és Thetis menyegzőjét ábrázolja.

[ÁBRA] Aldobrandini menyegző.

Aldol

(oxivajsavaldehid, C4H8O2). Keletkezik a hig sósavnak acetaldehid vagy krotonaldebidre való hatásakor. Színtelen és szagtalan folyadék, fs. 0°-on 1,120; levegő-üres térben 100° körül változatlanul desztillálható; nyitott edényben hevítve vízvesztese folytán krotonaldehiddé alakul. Az aldehidekhez hasonlóan, az ammoniás ezüstnitrát-oldatot redukálja.


Kezdőlap

˙