Alesund

(ejtsd: óle-), város Romsdal amt-ban Norvégia nyugati partján. Kis szigeteken áll gáttal védett kikötője körül A Storfjord fő kereskedőhelye, (1890) 8415 lak. Halászata nevezetes.

Alétheia

(gör.), a görögöknél és rómaiaknál (mint Veritas) az igazmondás megszemélyesítése, kit fehér öltözetben szoktak ábrázolni.

Alethopteris

az ásatag harasztok közé tartozó növénynem; számos faja az Alsó-Jurában (liasz) fordul elő. A magyarországi liasz-széntelepek feküjében szintén gyakori. A nevezetesebb lelőhelyek, Krassó-Szörénymegyében: Román-Resica, honnét igen szép növénylenyomatok kerülnek ki, Baranyamegyében: Pécs-Váralja.

Aletris

L. (növ.), a Haemodorum-félék génusza, 8 fajjal Észak-Amerikában s Ázsia keleti és délkeleti részén. Az A. nervosa Roxb. keletindiai, meg az A. Guineénsis L. nyugatafrikai fajokból kötélnek stb. való rostot kapni.

Aletschglecser

glecser Svájcban, Wallis kantonban; a Jungfrau déli oldalán ereszkedik le a Rhône völgyébe. Európa legnagyobb glecserje (csaknem 20 km. hosszú). Hátán vezet az út a Jungfrauhoz, amely onnan jelentéktelen hókúpnak látszik. Három nagy jeges hó-medence (Grosser Aletschfirn, Jungfraufirn, Ewigschneefeld) táplálja, a jégfolyamot, amely méltóságos ívben ereszkedik le a völgybe és Nagy A. néven van megkülönböztetve a jobbfelől hozzája csatlakozó Középső- és Felső-Aletschglecsertől. A glecser keleti szegélyén 2367 m. magasságban van a Merjelen-tó, amely csatornában folyik le a Viescher-glecser felé. Az A. vizét a rohanó Massa viszi a Rhôneba (Natersen felül). Az ÉNy-ra eső Aletschhorn (4198 m.) nagyszerű hópiramis, magasságára nézve a berni Alpesek második csúcsa; Tuckett F. F. angol utazó mászta meg először 1859 juniusában az Äggischhorn felől (l. Finsteraarhorn). Jelenleg rendesen a Bellalp-vendéglő felől másszák meg, amely az A. délnyugati aljában van 2052 m. magasságban. V. ö. Bonaparte Roland, Le glacier de l'Aletsch. Páris 1889.

Aleuadák

tesszáliai uralkodócsalád, mely származását a Heraklida Aleuásra vezette vissza. Az A. a persa háboruk idején elárulták Görögországot s a persákkal tartottak, később, midőn Phere zsarnokai megszorították hatalmukat, Thebehez és Macedoniához folyamodtak.

Aleurites

L., a kutyatejfélékhez tartozó növénygénusz; forró Ázsiában és Ausztráliában tenyésző fa. Az A. triloba Forst. 9-10 m. magas Ázsia, Ausztrália, sőt Amerika szigetein (Antillák stb.) is ültetik. Levele nagy, osztatlan v. 3-4 karéju, s fehéresen szőrös. Apró fehér virágai az ágak csúcsán csoportosulnak, gyümölcse húsos, gömbölyded, olajszínü zöld, magva kis dióhoz hasonlít, Polinézia népe általában világítónak használja. Alkotórésze 22,6% nitrogéntartalmú, 6,8% nitrogéntelen anyag és 62% kövér olaj. Ezt kisajtolják s mint bankul-, kekune-. kukuiolaj v. pedig tengeri dióolaj jut a kereskedésbe. Élvezhető, nem hat drasztikusan, mint gyakran állítják; a levegőn megszárad, a festők is használják. A sajtolás törkölyével jószágot etetnek, s trágyának is jó., Az A. cordata Müll. (Dryandra cordata Thunb.-tungfa) kövér olajával (khinai faolaj) Khinában és Japánban faműveket szokás befesteni, firnájsz helyett. Orvosságnak is használják.

Aleuromanteion

(gör.), az áldozatlisztből való jövendőmondás.

Aleuron

(növ.), l. Proteinszemcsék és sikér.

Aleusometer

(gör.), Buland által szerkesztett készülék a buza-liszt megvizsgálására; egyetlen hengerből áll, amelyben egy ramács könnyen tologatható. A megvizsgálandó lisztből mosással kivonják a keményítő-lisztet, a nyirkos pépet a készülékbe teszik, ezt 150°-ra felhevítik, mialatt a pép annál jobban szétterjed, mentől szívósabb. A szétterjedés mennyiségét egy számjelző mutatja. A készüléket Sellnik javította.


Kezdőlap

˙