Államügyészség

l. Kir. ügyészség.

Államvallás

l. Vallás.

Államvasutak

l. Államositás és Vasutügy.

Államvizsga

az államhatalom által kirendelt személyek előtt és formák szerint a törvények és rendeletek által meghatározott tantárgyakból ki állandó vizsgálat, mely a további, magasabb képesítés vagy államhivatal megszerzése céljából szükséges. L. Vizsga.

Allan

(ejtsd: Allen) Dávid, skót festő és rézmetsző; szül. Alloában, Clackmannan skót grófságban. 1744 febr. 13-án, meghalt Glasgowban 1796 aug 6-án; skót Hogarthnak nevezték el.

Állandó elem

l. Galván elem:

Állandók variációja

Különösen a differenciálegyenletek megoldásánál van fontos szerepe. Az a határozatlan állandót tartalmazó f,(x,a)függvényből megnyerhető bármely F(x) ha a helyébe többé nem állandó számértéket, hanem egy alkalmasan választott f(x) függvényt helyettesítünk. Minden ily helyettesítés az a variációja. Legyen p.y' = Py + Q megoldandó (hol P és Q az x adott függvényei), akkor előbb meghatározzuk az y' = Py redukált egyenletnek y = ay(x) megoldását [y = eò Pdx], azután a határozatlan állandó helyébe f = ò Qy-1dx teendő, hogy az adott lineáris differenciál-egyenlet általános megoldását nyerjük.

Állandó mennyiség

l. Függvény.

Állandóság

annak a tulajdonsága, ami kevésbbé v. éppen nem változik, míg tartósnak inkább azt mondjuk, ami a romlásnak ellentáll. Állandó a jellem, a csillagok járása, állandók a testek lényeges tulajdonságai, a természet törvényei; tartós a barátság, a szerszám, az épület stb.

Állandó sejt

(növ.), l. Sejt.


Kezdőlap

˙