Amimia

(gör.), a beszédet kisérő arckifejezések és taglejtések hiányossága, mely az afázia tünetcsoportjával jár.

Aminca

vidék Olaszországban, Campaniában, hol hajdanta a hires amincai bor termett.

Aminia

Amerikai és európai szőllő keresztezéséből származott korcs szőllőfajta. Bogyói pirosak, meglehetős nagyok, vastaghéjuak, édesek, fűszeresek. Koránérő. A filloxerára fogékony.

A minori ad majus

l. A majori ad minus.

Amiodt

István, tudós jezsuita, szül. Füleken 1676-ban. 16 éves korában a Jézus társaságába lép, s a négy fogadalom letevése után, Nagyszombatban, Bécsben, majd Grácban tanítja a teologiát és bölcsészetet. Erzsébet főhercegnő gyóntatója lévén, azt, midőn belgiumi kormányzóvá lett, elkisérte Brüsselbe, hol 20 éven át politikai ügyekben, s különösen a jansenisták ellen viselt harcban, ő volt a főhercegnő főfőtanácsadója. Erzsébet főhercegnő halála után Bécsbe tért vissza, hol mint udvari könyvtárnok halt meg 1756-ban. -Nyomatott művein kivül 20 kötetnyi kiadatlan teologiai tárgyú kézirata maradt fenn a bécsi könyvtárban.

Amira

Károly Konrád Ferdinánd Mária, német jogász, szül. Aschaffenburgban 1848 márc. 8. 1875-ben a német jog tanára lett Freiburgban; 1892. október havától kezdve pedig a müncheni egyetemen adja elő a német jogot és jogtörténetet. Munkái: «Das altnorwegische Vollstreckungsverfahren» (München 1874); «Erbenfolge und Verwandschaftsgliederung nach den altniederdeutschen Rechten» (u. o. 1874); «Über Zweck und Mittel der german. Rechtsgeschichte» (2 kötet, Lipcse 1882-89). «Nordgermanisches Obligationsrecht» (máig két kötet).

Amirantok

(az angolok Almirantjai), valamikor Joan-Martin-szigeteknek hivták; az Indiai oceánnak az Afrikához számított Korall-sziget csoportjainak egyike, a Seychellestől délnyugatra a D. sz. 5° és 6° között; 11 szigetből áll, melyek 83 km2 területet foglalnak el körülbelül 100 lakossal. Halászatra és teknősbéka-fogásra szolgáló állomáshely. A felügyeletet a Mauritius-sziget brit kormányzója gyakorolja, aki a szigetet haszonbérbe adja. Az A.-k nem tévesztendők össze az ausztráliai Admiralitas-szigetekkel.

Amissio

(lat.) a. m. veszteség.

Amite

(ejtsd: émájt), részben hajózható folyó Észak-Amerikában. A Missziszippi államban ered és Louisiánában a Maurepas tóba ömlik.

Amlacher

Albert, szászsebesi evang. lelkész, Szászvárosnak és székének történetét kutatja. Kiadta (németül) a város és szék oklevéltárát 1879.


Kezdőlap

˙