Ammonium-ferroszulfát

kénsavas vasammonium, Mohr-féle só. Kettős sója a vas- és ammoniumszulfátnak. Képlete:

Fe2 (SO4) 2 . 2 (H4N) 2SO4.12 H2O.

A ferroszulfát és equiválens ammonium-szulfát oldatainak elegyítése, besürítése és kikristályosítása utján készül. Sokkal állandóbb a ferroszulfátnál, ezért Mohr ajánlatára a volumetsiás kálium permanganát-oldat jóságainak ellenőrzésére használják.

Ammonium-fluorid

fluórammonium, H4N. F. Képződik az ammonia és a fluórhidrogén-gáz elegyítésekor. Előállítjuk folyós fluórhidrogén savnak ammoniával telítése és az oldat besürítése utján; a besürítéskor időnként néhány darabka ammonium-hidrokarbonátot teszünk a folyadékba. Színtelen kristályos por, vízben könnyen oldódik; a levegőn ammoniát veszít és a savanyu sóvá alakul. A savanyu fluórsavas ammoniumot, H4N . F. HF, előállítják a semleges só vizes oldatának besürítése utján, amikor is ammonia távozván el, a savanyu só képződik. Mind a két sót üvegétetésre használják; a kémiában pedig szilikátok felnyitására.

Ammonium-hidrokarbonát

(ammonium-dicarbonat), savanyu szénsavas ammonium, H4N.HCO3. Előállítható tömény ammonia oldatából, ha azt szénsavval telítjük, amidőn e só nagy, színtelen rombos kristályokban kiválik. Vízben oldható (1: 8), vizes oldata könnyen veszít szénsavat. A természetben helyenként, ott ahol nitrogéntartalmu organikus anyag rohad, néha kristályosan előfordul; így különösen a guanótelepek közelében.

Ammonium-hidroszulfid

l. Ammoniumszulfidek.

Ammonium-hidroxid

H4N . OH. Tiszta állapotban nem ismeretes, csupán vizes oldata. Az ammoniagáz vizes oldatában ugyanis e vegyület jelenlétét kell föltételeznünk. Emellett bizonyít többek között az oldat erős, lugos kémhatása. (V. ö. Ammonia és Ammonium.)

Ammonium jodid

jodammonium, H4N . J. Keletkezik a száraz jodhidrogéngáz és ammonia elegyítésekor. A jodhidrogénsavnak ammoniával való telítése és az oldat beszárítása utján készül. Színtelen, kockás kristályok, melyek vizben és borszeszben oldhatók. Csak száraz levegőben tartható el változatlanul. A fotografiában és gyógyszerül használják.

Ammonium-karbamát

(karbaminsavas ammonium, H2N . COO . H4N). E só keletkezik akkor, ha száraz ammonia és széndioxid-gázt elegyítünk; az edény falára kristályosan rárakodik. Nagyon könnyen elbomlik, már közönséges hőmérséken is, de még inkább enyhe melegítéskor. Vízben könnyen oldódik; de ez oldatban már nem A., hanem szabályos ammonium-karbonát van. Az árubeli ammoniumkarbonát e só elegye az ammonium-hidrokarbonáttal.

Ammonium-karbonát

szabályos szénsavas ammonium, (H4N) 2CO3. Előállítható az árubeli ammonium-karbonátból, ha azt tömény ammoniaoldattal pállítjuk. Nagyon bomlékony, ugyanis ammonia-vesztés folytán könnyen ammonium-hidrokarbonáttá alakul. A kereskedésbeli ammonium-karbonát (Sal alcali volatile) nem ez a só, hanem az ammonium-hidrokarbonát elegye, ammonium-karbonáttal. Ezt úgy készítik, hogy ammonium-kloridot v. szulfátot krétával elegyítenek és az egészet hevítik, amidőn az ammonium-karbonát felszállad. Használják a rosszul kelt tészta javítására; ha ugyanis a tészta meggyurásakor hozzá ammonkarbonátot is elegyítenek, ez a sütőkemence hőfokán elbomlik ammonia és széndioxidgázokra, amelyek eltávozva a tésztát likacsossá teszik.

Ammonium-készítmények

orvosi tekintetben. Liquor ammonii caustici. Ammoniagáz vízben oldva (szalmiakszesz).Használják mint izgatót ájulásnál, összeesésnél, bódítókkal való mérgezéseknél, helyileg rovar-, skorpiócsipések kiégetésére. Használják asztma ellen is, hol azonban legfölebb nyákot oldó hatása jut érvényre. Kevesebb hátránnyal alkalmaznak egy más ammoniumkészítményt, az ammonium carbonicumot, melyet Angliában sarlach és más hevenyes kiütéses betegségeknél tévesen specifikumnak tartanak. 3 rész vízben való oldatából 15-30 cseppet a dőzsölés utóbajai ellen is ajánlanak. Ammonium chloratum főleg a lélekzőcsövek hurutjánál alkalmaztatik. Ammonium bromatum mint csillapító nyer alkalmazást szamárhurutnál, asztmánál (hol az ammonium nyákot oldó hatása egyesül a bróm csillapító hatásával), epilepsziánál és különféle más idegbajoknál. Az ammonium-készítmények közös sajátsága a nagy mérgezőképesség, mely helybelileg mint maró, gyuladást okozó hatás jut érvényre, kivétel e tekintetben a klórammonium. Távolhatásuk a nyultvelőn és gerincvelőn érvényesül, mely utóbbinak izgatása által okozott görcsök igen hasonlítanak a sztrichnin okozta görcsökhöz.

Ammonium-klorid

(klórammonium, szalamiasó, szalmiak (H4N).Cl). A természetben kis mennyiségben előfordul, így egyes vulkánokban. Már igen régi időktől fogva ismeretes és Egyiptomban készítették volt. Neve szalamia, salmiak, a sal amoniacum szók összevonásából ered; az ammonia szó egyiptomi eredetü, ugyanis a Jupiter Ammon temploma köré sereglő zarándokok tevéinek, felhalmozódó trágyája elégetésekor lerakodó koromból, felszállasztás utján kapták az egyiptomiak. A XVIII. század végeig úgyszólván kizárólag Egyiptomban készült; az első A.-gyár Edinburghban 1756-ban alakult. Képződik a sósav és ammonia-gáz elegyítésekor:

HCI + H3N = H4N . Cl

Gyári előállítása manapság csaknem kizárólag a gázvizből történik, amely bőségesen tartalmaz ammoniumsókat. Az előállítás maga többféleképen történhetik. Igy sósavval telítik a gázvizet és a beszárítás után visszamaradó sót felszállasztás utján megtisztítják. Úgy is járnak el, hogy a gázvizet kénsavval telítik és a kikristályosított ammonium-szulfátot kősóporral elegyítve hevítik; A. száll föl és nátriumszulfát marad vissza. A legtisztább A.-ot úgy kapják, hogy a gázvizet mésztejjel főzik és a fejlődő ammonia-gázt sósavba vezetik. Az oldatot beszárítva, az A. visszamarad. Szintelen só, mely oktaéderekben kristályosodik Az árubeli só gyakran finom por (Flores salis ammoniaci, amelyet úgy kapnak, hogy az A. gőzét nagy edényekbe vezetik, ahol hirtelen lehül. Még gyakoribb korongalaku darabokban, amelyek az A. szállasztására használt edények alakját mutatják. Az A. a hevítéskor nem olvad meg, hanem mindjárt gőzzé alakul, de ilyenkor - mint azt Than kimutatta - csaknem teljesen szétesik (disszociál) ammonia és sósavgázra; a kihüléskor ismét egyesül e két gáz egymással. Ebből érthető, hogy miért felényi az A. gőzsürüsége, mint amekkorának annak a (H4N)Cl képlet szerint lenni kellene (l. Avogadro törvénye). Számos más sóval kettős sókat képez; így merkuri kloriddal, platinakloriddal, ferrikloriddal stb., melyek többnyire szépen kristályosodnak. Az A.-ot ipari célokra (forrasztás, kelmefestés) használják, továbbá gyógyszerül is. A magyar gyógyszerkönyvben a tisztított A. a hivatalos, mely fémeket, szulfátot, kloridot és empireumás anyagokat ne tartalmazzon. V. ö. Than: A szabályellenes gőzökről, 1865.


Kezdőlap

˙