Amperea

A. Juss. (növ.), a kutyafélék családjában; hat faja Ausztráliában honos.

Ampere-menet

sokszorozó tekercseknél a menetek számának és az azokban keringő amperekben kifejezett áram erősségének szorzata. E szorzat nagyságától függ a tekercs hatása a mágnesekre, vasdarabokra vagy elektromos vezetőkre. Két sokszorozó tekercsnek hatása egyenlő, ha az A.-ek száma egyenlő.

Ampere-meter

l. Galvanométer.

Ampere-óra

l. Watt-óra.

Ampere szabálya

Ampere az elektromos áramnak a mágnestűre gyakorolt hatásmódját a következő könnyen megjegyezhető szabály alakjában adta: Ha gondolatban az áram irányába helyezkedünk oly formán, hogy iránya a lábtól a fej felé megy és az arcot a tű felé fordítjuk, akkor a kitérést azon sark számára, mely észak felé mutat, mindig a kinyujtott balkéz mutatja. (Annales de Chimie et de Physique. XV. 1820. pag. 67.)

Ampere telegráfja

l. Telegráf.

Amper folyó

l. Ammer.

Ampezzo

(Höllensteinthal) Tirol déli részében, a Pusterthal déli oldalvölgye. Magába foglalja a Rienz-völgy felső részét, a Boita völgy elejét s az e völgybe vezető alacsony hegynyerget. A Boita vize Peratolo mellett Pieve di Cadore-től dél felé folyik a Piavébe. E völgyön 1830 óta különösen katonai és közgazdasági célokra szolgáló mintegy 15 km. hosszu ugynevezett ampezzói országút vezet végig, melyet különösen az Olaszországgal folytatott fakereskedésre használnak; különben a dolomithegyek végett, melyek a völgyet szegélyezik, ujabb időben az idegenek gyakorta látogatják. Kiválóan szép pontjai a völgynek és a környéknek a toblachi tó (1233 méter) Landro vagyis Höllenstein (1407 méter) és Schluderbach (1441 méter), a zöldszinü Dürren-tó és a Misurina-tó (1796 méter). Kilátásokban bővelkedik a Monte Piano (2296 méter), végre a szép Cortina d'Ampezzo (1140 méter), mely a völgynek főhelye, dolomit-hegyektől körülkerített völgykatlanban, élénk kereskedést űz fával. Érdekes kirándulási helyek a Monte Cristallo (2929 méter), Tofana (3269 méter), Antelao (3253 méter) és Sorapis (3291 méter). Az u. n. Gemerk (1522 méter) vizválasztó a Rienz és a Boita között.- A. kerületi kapitányság Tirolban, 369.45 km2, (1890) 6074 lak. Van benne 3 község és 56 kisebb falu. V. ö. Eckerth W., Die Gebirgsgruppe des Monte Cristallo. Prága 1891.

Ampfing

falu Bajorországnak Oberbayern kerületében, az Isen mellett; Bajor Lajos német császár ausztriai Szép Frigyest 1322-ben foglyul ejtette; ennek emlékéül a csatamezőn egy kápolna épült. 1800 dec. 1-én a franciák Grenier alatt az osztrákokkal János főherceg alatt megütköztek, minélfogva amazok kénytelenek voltak visszavonulni.

Amphianthus

Torr. (növ.), a tátogatók családjában, egyetlen faja Észak-Amerikában él.


Kezdőlap

˙