Anischuria

(gör.) l. Vizelet.

Anisette

l. Ánizs; A. de Bordeaux, l. Illicium.

Anisol

(phenylmethyloether), C6H5.O.CH3; színtelen éteres szagu folyadék, amelynek fs.-a 0.991 (15°-on) fp.-ja 152°C.

Anisoplia

Laporte (állat), a lemezcsápuak (Lamellicornia) családjába tartozó bogárnem. L. Szipoly.

Anisum

Pimpinella Anisum L. (növ.), l. Ánizs.

Anizometrikus

l. Axonometria.

Anizometrikus kristályrendszerek

azok a kristályrendszerek, melyeknek alakjait három különböző hosszuságu tengelyre vonatkoztatják, tehát a hat kristályrendszer közül: a rombos, az egyhajlásu és a háromhajlásu rendszerek.

Anizometrópia

(gör.) azt jelenti, hogy a két szem fénytörése nem egyforma mértékü, hanem az egyik rendes szabásu, a másik messzelátó v. közellátó, avagy az egyik kisebb, a másik nagyobb mértékben közellátó v. messzelátó. E felemás állapothoz nem mindig könnyü alkalmas szemüveget választani, mert a kétféle üveget nem minden szem türi el.

Anizotróp

az olyan test, melyben a fény törése az iránytól függ, l. Kettőstörés. Anizotróp és izotróp ásványok, kettős és egyes fénytörésű ásványok. Az alaktalan és szabályos rendszerbeli ásványok izotrópok, a többi kristályrendszerekben kristályosodók A.-k.

Ánizs

(növ.), Anisum Plin., Pimpinella Anisum L., ernyősvirágu növény, más Pimpinelláktól szőrös gyümölcse különbözteti meg. Egyiptomban honos, de Németországban gyakran termesztett fűszernövény. Már a régiek is kedvelték. Sajátságos kellemes illatu és édes zamatos-ízü gyümölcsében (semen anisi vulgaris) gyánta, cukor, kövér, különösen pedig elpárolgó olaj van (oleum anisi), s mell- és gyomorbetegségek ellen hasznos orvosság. Az ánizs-olajat cukorra csepegtetik (elaeosaccharum anisi) v. pedig mandola-olajjal vegyítve adják. Külsőleg a bogarak elhárítására is használják. Ánizsmagvat tesznek továbbá kellemes fűszerül a kenyérbe, süteményekbe, az Á.-pogácsába, italba; a mannheimi viznek nevezett liqueurnek és anisettenek főalkotó része az Á.-Anizs helyett más magvat p. koriandromot is használnak, a kereskedésben pedig a bürök mérges magvával is hamisítják, s ezen az uton már többször mérgezés történt. Az Á. átmetszete fülalaku, a büröké pedig vesealaku, ezenkivül a bürök kopasz gyümölcsének bordái csipkés-bodrosak, az Á. gyümölcse szőrös és bordái fonalalakuak. Tavasszal vetik, művelése megegyezik a köményével (l. o.): Termése kh.-kint 3-5 q. mag, 10-15 q. szalma, mely takarmányozásra is használható. Egy hl. mag súlya 34-38 kg. A magot orvosság gyanánt a gyermekek bélpuffadásának oszlatására, a vizelet és tejelválasztás fokozására használják s gyakran adják, mint elősegítő szert köptető orvosságokhoz is; a nőknél állítólag növeli a hószámvérzést. Használják még fűszerül és pálinkakészítésre is. L.. Illicium, Mirhaszag és Koriandrum.


Kezdőlap

˙