Annabergit

(ásv., nikólokker vagy nikólvirág), nikólércek mállási terménye; anyaga nikólhidroarzenát (Ni3As2O8 + 8H2O); almazöld, hajalaku v. pehelyforma. Annaberg (Harz) termőhelyétől kapta nevét (Haidinger); nálunk Dobsinán, Zalatnán találják.

Annalis

(lat.) a. m. az évet illető; A. lex, törvény, mely a hivatalhoz megkivántató kort meghatározza.

Annam

névvel illették a khinaiak Tonkingot és Kokhinkhinát, midőn elfoglalták és későbben is megmaradt A. hivatalos nevökül. Ma a kokhinkhinai birodalmat illetik véle, amely a tulajdonképeni Kokhinkhinát és az ettől 1802-ben meghódított Tonkingot foglalja magában; 1875 óta a franciák fenhatósága alatt áll, akik legfontosabb helyeit katonailag megszállva tartják. Alsó-Kokhinkhina hat tartománya, amelyek ezelőtt szintén e birodalomhoz tartoztak, 1862-ben, illetőleg 1867. francia kézre kerültek. L. Kokhinkhina.

Annamit

(khinai nyelven: ngannan), Tonking és Kokhinkhina lakói. Vallásra nézve a műveltek vallása Kung-fu-tsze tana, a köznépé a khinai buddhizmus, t. i. Foe tana. Szokásaikra és művelődési irányukra nézve szorosan a khinaiakhoz sorakoznak; testi sajátságaik szerint a mongolfajta hátsó-keletindiai ágához tartoznak.

Annan

(ejtsd: ennan), város Dumfries skót grófságban, a hasonnevü folyó mellett, kikötővel és parti hajózással; 4680 lak.

Anna Perenna

itáliai istennő, kit Ovidius elbeszélése szerint március 15-én a Tiberis egy berkében tánccal, dallal és borivással szoktak ünnepelni. Ahány pohárral ivott valaki, annyi évet adott neki az istennő. A névben két istenségnek, Anna és Peranna (mert ez a régibb alak) nevei rejlenek. Amaz a lefolyó legördülő év ez a lefolyt, legördült esztendő. Év kezdetén a két istenség fogalma egy fogalomba, az A. P. egységes istenség fogalomba olvadt.

Annapolis

1. kikötő-város Újskócia brit északamerikai tartományban. Halifaxtól nyugatra fekszik 2833 lakossal. 1605-ben alapították franciák s első neve Port-Royal volt; később az angolok birtokába került, kik nevét Anna királynőről A.-ra változtatták át. -2. A., Maryland északamerikai állam fővárosa, nem messze a Severn-nek a Chesapeake-öbölbe szakadásától. Van tengerészeti akadémiája, kat. kollégiuma. A lakosok száma (1889) 7000. A kormányépület főtermében tette le Washington a függetlenségi harc bevégeztével 1783 dec. 28-án az amerikai sereg fölötti főparancsnokságot.

Ann-Arbor

(ejtsd: ennerbr), az északamerikai Michigan állam, Washtenaw grófság városa, a Huron folyó mellett. 1842 óta van a városnak egyeteme, van továbbá csillagvizsgálója s több gyára. A lakosok száma (1889) 10,000.

Anna-rend

(szent-). Az orosz rendek között rangra nézve az ötödik, Károly Frigyes schleswigholsteini herceg, III. Péter cár apja alapította 1735 febr. 3-án Kielben, Anna orosz cárné és saját neje, Anna Petrovna tiszteletére. Alapításakor csak 15 lovagja volt, de I. Pál cár trónra léptével (1797) orosz rendnek nyilvánította s három osztályra osztotta; 1815-ben még egy negyedik osztályt csatoltak hozzá katonatisztek, s 1835-ben egy ötödiket altisztek és közlegények számára. A rend jelvénye: négyszögű veres kereszt, aranyszegélyzetű színes középpajzson szt. Anna képével, hátlapján szt. Anna névjegyével. Az I. oszt. lovagok a keresztet sárga szegélyű biborveres szalagon vállaikon hordják, hozzá nyolcágú csillagot, melynek sárga, kerek medaillonjában veres kereszt látható, veres keretén a jelmondat: «Aman(tibus) just(itiam) piet(atem) fid(em)». A II. osztályuak a rendjelet nyakukban, a III. oszt. gomblyukaikban hordják. Különböző érdemekért kapható, minők: 3 év alatt 10 függőben levő pernek békés elintézése, saját életének és vagyonának a közjóért történt kockáztatása fejében. Háborúban a parancsnok adományozhatja a III., IV.és V. osztályokat; ünnepe az alapítási napon van. A rend legvénebb tagjai 50-200 rubelig terjedő nyugdijt kapnak.

Annás

zsidó főpap. (Luc. 3, 2. Ján. 18, 13. Ap. csel. 4, 6.) Hivatalát Publius Sulpitius Quirinus sziriai helytartótól nyerte. Róma építése után 760 körül s három utódának rövid hivataloskodása után neje, József, máskép, Kaifás főpapsága alatt is viselte egész 788 v. 789-ig Róma alapítása után. Jézus Krisztust külön kihallgatta, mielőtt a szanhedrin elé vezették; ő Jézus ügyét elő akarta készíteni s így terjeszteni a főtanács elé. Nagyon óvatos, erélyes és ravasz férfi volt. Megérte, hogy mind az öt fia főpappá lett.


Kezdőlap

˙