Anteasthmatica

(lat.), oly szerek, melyeket ideges asztma ellen rendel az orvos. A tüneti asztma, mely szívbajok folyamán, hörghurut, tüdőtágulat eseteiben mint résztünet jelentkezik, megkülönböztetendő az asthma nervos. essenliale kóralaktól, melyet a rohamokban fellépő nehéz lélekzés jellemez (l. Asztma) s mely egészen más kezelést kiván, mint a tüneti asztma. Az ideges asztma gyógyszerei a jódkálium, Fowler-oldat, brómkálium, klorálhidrát. Régebben igen népszerűek voltak a strammonium és belladonna, a cannabis-készítmények (gyakran cigaretták alakjában), s a lobelia inflata füve. Újabb időben a quebracho kéreg kivonata és tinkturája is használatba jött.

Ante barbam docere senes

(lat.) a. m. öregeket tanítani, mielőtt valakinek megnőtt a szakálla, latin közmondás, melyet Persius a hencegő gyerekbölcseségre alkalmazott.

Antecedenciák

(lat.), oly megelőző események, melyek az eredményre következtetést engednek vonni. Valamely személy antecedenciái, előbbi tetteinek kimutatása, melyekből jelenlegi magatartását megítélhetni; antecedálni, a. m. megelőzni, fölénnyel birni; antecessor, a. m. előd, különösen hivatalban; antecedens, a. m. ami elől megy, az előző; vm. viszonyban, vagy vonatkozásban az első tag; a második: a következő. Az oksági viszonyban p. az ok az előző, az okozat a következő. A logikában az alap megelőzi a következményt.

Ante Christum

(ante Christum natum, lat.) a. m. Krisztus születése előtt.

Antecoenium

A régi Rómában annak az ételnek a neve volt az A., mely a lakoma bevezetéséül szolgált, ez pedig a tojás volt s ennek ellenkezője (vagyis, amellyel a lakomát befejezték,) az alma. Horatius, midőn Tigellius a híres énekes haláláról megemlékezik, úgy jellemzi őt, hogy ha felkérték a lakománál, hogy énekeljen, a világért sem énekelt, ha pedig nem kérték, akkor szakadatlanul énekelt «ab ovo usque ad mala», a tojástól kezdve az almáig, vagyis a lakoma kezdetétől annak befejezéséig.

Antecursor

(lat.) a. m. előfutár. Antecursores a római hadsereg ama harcosai, kik a felderítő szolgálatot teljesítették; ezekkel előre ment a táborhelyeket kiszemelő tiszt is, kinek utasítása szerint az A. a tábor számára szükséges fa és esetleg viz, meg élelmiszerek szállításáról is gondoskodtak.

Antedatál

(lat.) annyi mint korábbi kelettel ellát, különösen számlákat; a könyvkiadók szokták ezt tenni oly esetben, midőn valamely kiadványuk az év végéig a könyvkereskedőknek nem volt szétküldhető, de azért a régi számlára akarták jegyezni, hogy korábban elszámolhassák. Ezt a helytelen eljárást ma már nem alkalmazzák.

Ante diem

(lat.) a. m. a nap előtt, a kitüzött idő előtt.

Antediluviánus

(lat.) a. m. özönviz előtt való, ami az özönviz előtt történt. Antediluvián vallás, a patriarkák vallása Ádámtól Noéig.

Ante expeditionem

(lat.) a. m. elküldés előtt; fogalmazványokra irják utasításképen, hogy a kiadóhivatal, a tisztázat elkészítése után, de az elküldés előtt a fogalmazványt valamely más előadónak küldje el tudomásul vétel végett.


Kezdőlap

˙