Antepenultima

(lat.) a. m az utolsó előtti szótag előtt való szótag.

Anteponál

(lat.) a. m. fölényt ad;antepozició, előny, fölény. Növénytani értelemben l. Virágörvei.

Antepsza

görög neve a régi korbeli főzőedények egyik fajtájának, melynek alsó emeletén a tűz, felsőjében pedig a főznivaló volt elhelyezve.

Antequera

a régi Antiquaria, város Spanyolország Malaga tartományában, a Guadalhorce folyó bal partján, 27,000 lakossal, kik déli gyümölcsökkel kereskednek, gyapju- és selyemkelméket készítenek. Az arabok a várost 712-ben elfoglalták, de tőlük 1410-ben Ferdinánd, a későbbi arragóniai király, visszavette. Az arab korból fenmaradt egy mór váracs, benne egy gót stilü templom. Környékén különböző színü márványt törnek.

Anteriores

(lat.) a. m. az elődök; anterioritás, a megelőzés, a fölény időre nézve.

Anterós

(gör., a. m. vetélyszerelem, viszonos szerelem), Arés és Aphrodité fia. Régi mondákban a megvetett és vetélkedő, ujabbakban a viszonos szerelemnek istene. A művészet Eróst (l. o.) és Anteróst palästrán versengő ifjak alakjában szokta ábrázolni.

Antesignani

(lat., «A zászló előtt állók»). Igy nevezték a római légióban azokat a harcosokat, akik a légió hadi jelvényeinek (signa) megvédésére voltak kirendelve. Julius Caesar minden légiónál a legvitézebb harcosaiból külön csapatot - antesignani - szervezett, amelyet kiválóan fontos működésekre, mint p. valamely fontos helyiség megszállására és megvédésére stb. alkalmazott. E csapat több kiváltságot élvezett, igy p. meneten a harcosok podgyász nélkül mentek, a tábor-megerődítési munkák alól fel voltak mentve stb.

Anteszteriák

(gör.), Bacchus-ünnepek, különösen Athenben az attikai esztendő nyolcadik hónapjának (anthesterion, a. m. virágzás hónapja) 11. napjától kezdve; megfelelt a római szaturnáliáknak.

Ante terminum

(lat.) a. m. a határidő előtt; anteterminum praefixum, a meghatározott, kitüzött határidő lefolyása előtt.

Anteveniál

(lat.) a. m. megelőz.


Kezdőlap

˙