Antikatolikus

(gör.) a. m. a katolikus hit ellen, a katolicizmus ellen irányzott.

Antik-bronz

l. Patina.

Antik demokrácia

l. Demokrácia.

Antikizáló

(eszt.), l. Antik.

Antikleia

Autolykos leánya, Odysseus anyja.. Midőn soká távollevő fia halálának álhirét megkapta, öngyilkos lett.

Antiklimax

(gör.), l. Emelkedés.

Antiklinál rétegek

(geol.), nyeregformára meghajlott rétegek megkülönböztetésül a vályú vagyis katlan formára meghajlottaktól, melyek szinklinál rétegek. Amazok tulajdonképen fölfelé, emezek lefelé görbült rétegek.

Antiklór

Szövetet, papirt stb. klórral v. alklórossav-oldattal halványítnak. Mivel a klór és alklórossav utolsó nyomait hosszu idei mosással sem lehet teljesen eltávolítani, visszamaradva pedig a szövetet idővel megrontja és porhanyóssá. teszi, kénsav v. alkénessavsó-oldatba mártják a szövetet és papirt. E sók ugyanis redukáló hatásuknál fogva a klórt kloriddá alakítják, s igy annak káros hatása megszünik; innen az antiklór elnevezés.

Antikonstitucionálís

(gör.-lat.) az, ami egy állam alkotmánya ellen irányult, vagy ami azzal nincs összhangzatban.

Antikrisztus

(gör., a. m. «Krisztus ellenfele»). Az A. elnevezés a Szentirásban kétféle értelemben fordul elő: először egy személyt jelent, ki a világ vége előtt (értvén a világ vége alatt az emberi nem jelen állapotának végét) meg fog jelenni s fel fog támadni minden ellen, ami Krisztus dicsőítésére és a krisztusi tanok érvényesülésére vonatkozik; másodszor általánosítva jelent mindenkit, aki hitében és tanításában ellenkezik Krisztus tanításával. Az elsőre kivált a következő szentirási helyek vonatkoznak: Ján. I. 2, 18. Tesszalon. II. 2, 1-12. Kivált az utóbbi helyen van bőven leirva az A. személye s az általa végbeviendő romboló szerep. «Előbb - a vég előtt - az elszakadásnak kell jönnie s a bűn emberének, a kárhozat fiának megjelenni, - igy ir szt. Pál, - ki ellenszegül és fölemelkedik minden fölött, mi istennek mondatik vagy tiszteltetik, hogy az isten templomában fog, ülni, mutatván magát, mintha Isten volna ... És akkor megjelen ama gonosz, kit az úr Jézus megöl az ő szájának leheletével, és semmivé tesz az ő eljövetelének fényességével, kinek eljövetelekor a sátán működése által mindenféle erős jelek és hamis csodák lesznek.» E megjövendölt A. alatt a szentirás-magyarázat és a szent-atyák egybehangzó tanítása szerint nem valamely szellemi irányt vagy korszellemet, hanem egy valóságos személyt kell érteni, kinek eljövetele megelőzi és jelzi Jézus második eljövetelét. Az A. alatt sokan akartak már egyes történeti személyeket vagy erkölcsi személyeket érteni, p. Nérót, vagy a római birodalmat, a protestánsok meg éppen a pápaságot.

Az Antikrisztus szót második jelentésében, mint Krisztus minden ellenségét, használja János apostol I. lev. 2, 18. 18. 22, 4, 3. és II. lev. 7. v. «Mint hallottátok, az Antikrisztus első (az előbbi jelentésben van alkalmazva, a következőknél a másodikban), és már most is sok Antikrisztus van... az Antikrisztus az, ki az Atyát s a Fiut tagadja.» Továbbá: «Minden lélek, mely nem vallja Krisztust, nincs az istentől, és Antikrisztus». «Sok csábítók jöttek a világra, kik nem vallják, hogy Jézus Krisztus a testben jött volna, és ilyen csábító Antikrisztus».


Kezdőlap

˙