Antipodes

(növ.) a. m. átellenes vagy ellenlábas sejt, l. Pete.

Antipodok

(gör.), ellenlábasok, oly emberek, kik a földgömbnek, ellenkező részein, ellenkező délkörök és szélesség alatt laknak, lábaikkal tehát egymással átellenben állanak. Ahol az egyiknek van a zenitje, ott van a másik nadirja. Folyton ellenkező napszakuk van, egyiküknél dél, míg a másikuknál éjfél, és az egyenlítő közelében lakók kivételével különböző évszakaik is vannak. Az antipodoktól megkülönböztetendők az ellenlakók (Antoeci), oly emberek, kik ugyanazon délkörön, de ellenkező szélesség alatt laknak, kiknek tehát természetesen ugyanegy nap-, de ellenkező évszakuk van. A sarkokon ellenlakók és ellenlábasak között nincs különbség, s éppen az egyenlítőn ellenlakók nem lehetnek. A körüllakók (Perioeci) egymással ugyanegy szélesség alatt laknak, de egymástól 180 fokkal keletre, v. nyugatra. Ezeknek, ellentétben az ellenlakók viszonyaival, mindig ugyanaz az évszakuk, de mindig ellenkező napszakuk van.

Antipód szigetek

brit sziget Uj-Zélandtól délkeletre, ter. 27 km2; felfedezője Waterhouse volt 1800. s nevét onnan kapta, mert a szigetlakók körülbelül ellenlábasai (v. ö. Antipodok) a greenwichieknek.

Antipolis

Antibes régi neve.

Antiportikusz

(gör.), templomoknál az oszlopokkal ellátott, nyilt ajtó-terem.

Antiprotázis

(gör.), a szónoklattanban a következő cáfolatnek bejelentése; rendesen kérdések által fejeztetik ki.

Antiputrida

l. Szagtalanító szerek.

Antipyretica

(lázellenes szerek), olyan gyógyszerek, melyek a lázas testnek hőmérsékletét csökkenteni képesek. E szerek sokkal erőteljesebben hatnak a magas lázas testhőre, mint a test normális hőmérsékére. Hatásukat v. azáltal gyakorolják, hogy a hőtermelést csökkentik, vagy hogy a hőszabályzó agyvelőbeli gócnak a működését bénítják; (e gócnak létezése Sachsnak és Aronsohnnak vizsgálatai óta ismeretes,) v. hogy a hőkiadást emelik. A hőtermelést csökkentik p. a khinin, karbol, szalicilsav, kairin, alkohol, azáltal, hogy az anyagforgalmat alászállítják; szintúgy a digitalis, veratrin, thallin és mások, azáltal, hogy a vérnek a keringését a testnek bizonyos részeiben állítolag lassítják. A test hőkiadását fokozzák az alkohol, antipirin, azáltal, hogy a bőrbeli véredényeket kitágítják s ezáltal a hőnek kisugárzását növelik; nemkülönben az ópium, antimonszerek, salétromsavas éter és mások akképen, hogy az izzadást elősegítik. A test hőmérsékét közvetétlen melegelvonás által is jelentékenyen lehet csökkenteni hideg fürdők, vizes lepedőkbe való burkolás által, s a hőcsökkentésnek e módját bizonyos esetekben, p. hevenyés fertőző bajoknál (tifusz, skárlát stb.) alkalmazzák is. Vérbocsátás, érvágás is csökkenti a test hőjét; ez azonban csakhamar ismét az előbbi magasságra emelkedik, úgy hogy hosszabb idei láztalanságot (apyresis) csak nagymennyiségü vérnek kibocsátása által érhetnénk eL A híg savak, részben a szívműködésre gyakorolt csillapító hatásuknál fogva, részint azért, mert a vérnek alkalikus voltát gyengítík, szinten csökkentik a lázas testi hőt. Az ujabb kor gyógyszertanának és kémiájának egyik messzeható vivmánya, hogy szintézis által hatalmas lázellenes szereknek egész sorozatát volt képes előállítani különböző szervi bázisok és benzolderivátumok alakjában; igy az antipirint, antifebrint, fenacetint, kairint, khinolint, thallint stb.

Antiqua

(nyomda), közönségesen «latinnak» nevezett betüfaj, ha nincs megdülve, mely esetben kurzivnak nevezik. A francia nyomdászatban Romain, az angolban Roman type neve. Az A.-t a barátbetük helyettesítésére, a római irást utánozva Jenson Miklós velencei nyomdász és hires betüvéső készítette (l. o.), mig elődje, Spira János (l. o.) ugyanott a szemigót betüket használta. Manutius Aldus javított az A. betükön és 14 nagyságfokba vésette. A. betükkel nyomtatott könyv «Bembus, de Aetna» 1495, mai napság is mestermű számba megy.

Antiquaille

l. Anticaglia.


Kezdőlap

˙