Anyaméh-kalitka

l. Anyátlanság.

Anyaméh-nevelő

Egy kis láda, amelybe 3-4, a méhesben alkalmazott keret belefér; berendezése olyan, mint a rendes kaptáraké, azzal a különbséggel, hogy rekeszei nincsenek; célja tartalék anyaméh nevelése. A méhesben gyakori eset, hogy egyik-másik család anyaméhe elvész (lásd Anyátlanság), ilyenkor nagyon jó, ha a méhész tartalékanyákkal rendelkezik. A melegebb napok beálltával, mikor már herefiasítás van, e kis kaptárt benépesítik azáltal, hogy valamely erősebb családból kivesznek egy v. két olyan lépet, amelyben fedetlen dolgozó fiasítás van; e lépeket a rajtok levő dolgozókkal együtt belehelyezik az A.-be s ebbe még egy mézzel telt lépet is adnak. Arra is kell ügyelni, hogy vagy a fiasítást tartalmazó lépekben, v. a lépes mézben virágpor is legyen. Ha az anyaméh-nevelőt benépesítették, annak ajtaját és röpülőlyukát el kell zárni s 2-3 napig csukva tartani, mert különben a méhek visszarepülnek régi kaptárukba. A nevelőben a kis család egy v. több dolgozó álcából anyaméhet nevel s ezalatt szorgalmasan gyüjt is; az anyaméh nászrepülését (l. Anyaméh) is megtartja, s a megtermékenyített anyaméhet azonfelül, szükség esetén, az anyátlanság gyógyítására fel lehet használni. L. Anyátlanság.

Anyamérce

hordók ürmértékének kipuhatolására használt vas- vagy farúd.

Anyaminta

(mater, stanca, matrice), a technikában minden mélyített tárgy, alak, melybe valamely domboru test beleillik, vagy amelyben ilyen készíthető. A betüöntésben A. az a rézpálcácska, melybe a vésett acélbetübélyeg (patrice) beveretett. Ebbe a rézpálcácskába ömlik, műszerek segélyével az ólom, hogy a betü alakját felvegye. A galvanoplasztikában az első rézlecsapodásról vagy a gipsz, viasz, kén vagy egyéb formáról vett öntést nevezik igy. A.-nak vagy, matricenak nevezik továbbá azokat a másolatokat, melyeket a tömöntési eljárásban a kiszedett formákról sörtekefével való lekalapálás és sajtolás utján papirlemezre visznek át, melyről ólomöntéssel többszörös másolatok készíthetők.

Anyanövény

(növ.). Ezt a kifejezést a botanikában viszonyos esetekben szokás használni, midőn ivadékról, magról, gyümölcsről vagy növényről van szó más növénnyel szemben, mely ivadéknak stb. szülőanyja.

Anyanyelv

az a nyelv, melyet anyánktól tanulunk, gyermekkori nyelvünk. (Németesen így nevezik az alapnyelvet is, melytől több más nyelv származik.)

Anyányi

Népies szólásmód; mondják a szárnyas állatra, mikor teljesen kifejlődött; hasonlóképen a leány, mikor férjhez adható.

Anyaország

l. Ország.

Anya-pör

a fő-pör; első, eredeti pör valamely pörös ügyben. Ennek ellentéte az ujított pör; mellék-pör, al-pör.

Anyarács

Méhészeti kifejezés; értik alatta az olyan rácsot, amelyen keresztül a dolgozó méhek átmehetnek, de az anyaméh nem képes átjutni; célja ennek az anyaméhet a méztértől elzárni, hogy az abban lévő lépekbe be ne petézhessen. Az A. teszi lehetővé a szűzméz nyerését. Legáltalánosabban van elterjedve a Hahnemann-féle A., mely vastag cinkpléhből készül.


Kezdőlap

˙