Apostoli testvérek

vagy apostolikusok, vagy apostol-rend neve alatt ismeretes az az eretnek vallásfelekezet, amelyet a pármai születásü Segarelli Gellért egyszerü iparos alapított 1261-ben. Imádkozva, énekelve barangolták be Olaszországot és gyalázták a papságot és pápaságot. Segarelli, miután tanait visszavonni vonakodott, 1300-ban máglyán halt meg. Helyette azonban az eszes és ügyes milánói Dolcino vette kezébe az apostoli testvérek vezetését, aki nem rettent vissza még az erőszaktól sem és 1304-ben pusztítva, rabolva járta be csapataival Felső-Olaszországot, mig végre 1307-ben a vercelle-i püspök keresztes hadai csapatát szétverték, őt magát etfogták. Dolcino szintén a máglyán halt meg. Ez eretnek felekezet a XIV. század vége felé, v. a XV:. század elején teljesen kipusztult. L. Schlosser, Abaelard und Dulcino 1807 és Krone, Fra Dolcino und die Patarener, Lipcse 1844.

Apostoli zsinat

az apostolok gyülekezete 53. Jeruzsálemben, melyen a kereszténységnek a mózesi törvényekhez való viszonyát szabályozták.

Apostolkanalak

Tizenhárom személyre való evőeszköz, melyben a kanalak nyelét az apostolok és Mária alakja képezik.

Apostolkorsók

a Baireuth mellett levő Kreussenben készült, többnyire a XVII. századból való, alacsony, barna kőedénykorsók, melyeket fülkékben v. pillérekkel elkülönítve a 12 apostol domboru alakja diszít. Ritkábbak azok a példányok, melyeket később zománcfestékkel, különösen sárgával és világoskékkel festettek be.

Apostolok cselekedetei

Az új szövetségi szt. iratok között az az 5. mű, amely az apostolok cselekedetét adja elő, különös tekintettel szt. Péter és Pál apostolokra, mig a XVI. fejezettől kezdve kizárólag szt. Pál apostol tevékenységét rajzolja és szt. Pál apostol római fogságával végződik és így harminc esztendő történetét foglalja magában, t. i. Krisztus mennybemenetelétől szt. Pál apostol első római fogságáig. Szerzője szt. Lukács evangelista. Hogy mikor irta e könyvet, azt nem tudjuk, de annyi bizonyos, hogy Kr. u. 62 előtt nem, amennyiben ebbe az évbe esik szt. Pál apostol első római fogsága. Valamint az is bizonyos, hogy evangéliumát is előbb irta, mint az A. Cs.-t, amennyiben az evangéliumot maga szt. Lukács «első»-nek nevezi. (Ap. Cs. 1, 1.)

Apostolok kövei

A régiek a drágaköveknek mindenféle varázserőt tulajdonítván, egyebek között a 12 hónapot, az angyalokat, a 12 apostolt is drágakövekkel jelezték. Az apostolok kövei ezek: szent Péteré jaszpisz, szt, Andrásé zafir, szt. Jakabé kalcedon, szt. Jánosé szmaragd, szt. Fülöpé szardonix, szt. Bertalané karneol, szt. Mátéé krizolit, szt. Tamásé berill, szt. Tádéé krizoprasz, ifj. szt. Jakabé topáz, szt. Simoné jácint, szt. Mátyásé ametiszt.

Apostolok lova

tréfás kifejezés a gyalogos ember lábaira; apostolok lován menni a. m. gyalogolni.

Apostolok méltóságáról

«Könyvecske a szent apostoloknak méltoságáról» irott magyar nyelvemlék 1521-ből; tulajdonképen része a Cornides-kódexnek, l. o.

Apostolok oszlása

Ünnep jul. 15-én, melynek nyomai a XIII. századon túl nem lelhetők. Sohasem volt általános az egész egyházban, hanem csak az egyes egyházmegyékben ülték meg és ülik meg most is, p. az esztergomiban. Az ünneplés a templomra szorítkozik (festum chori), a híveket nem kötelezi A jelenlegi fölfogás szerint annak emlékére tartják, hogy körülbelül 12 évvel Krisztus mennybemenetele után az apostolok szétoszlottak az evangélium hirdetésére az egész világon. Mások szerint ez ünnep szt. Péter és szt. Pál apostolok csontjainak csodálatosan történt elkülönítése emlékére történik. Durandus szerint ugyanis N. Konstantinos az apostol-fejedelmeknek külön-külön templomot épített és a szent ereklyéket mennyei szózat alapján tudták megkülönböztetni, hogy melyek szt. Péteréi és melyek szt. Páléi, hogy azután a templomokban elhelyezzék.

Aposzfragizma

(gör.), a. m. pecsétlenyomat.


Kezdőlap

˙