Applanál

(franc.) a. m. egyenget, kiegyenlít, továbbá a vitának véget vet.

Applaudál

(lat.) a. m. tapsol; applauzus, taps.

Applegath

Ágost (ejtsd: epl'gét), angol nyomdász, szülőhelye ismeretlen, meghalt Dratfortban, 1871 február hó 10-ikén. Egyike volt az elsőknek, kik Angliában a nyomdai gyorssajtókat építették. A.-sajtónak nevezik az általa feltalált nyolcszoros gyorssajtót, mely a londoni «Times» számára készült; e sajtón az oldalakká alakított szedés mechanikai eszközökkel hengerre erősíttetett, ugy hogy a formából egy betü sem eshetett ki és folytonosan forgott a nyolc nyomóhengerrel, melyre nyolc helyen rakták az iveket, hogy igy a lapnak nyolc példánya nyomassék egyszerre. Elvét, bár módosulva, megtestesülve látjuk a mostani körforgó (rotációs) sajtóknál, melyek amattól annyiban különböznek, hogy töm-öntés utján készült szedésformáról nyomnak.

Appleton

(ejtsd: épplt'n), Utagamie grófság főhelye Wisconsin északamerikai államban, a Fox folyó mellett, amelynek esésénél a viz ereje malmokat, papiros- s más gyárakat hajt; (1889) 11,000 lakossal.

Applicatio

(lat.) a. m. alkalmazás; fiat A., lássuk a hasznát; applikábilis, alkalmazható, illő; applikál, hozzáilleszt, ráfordít. Az építészetben A. burkolást, kirakást, vagy kibéllelést jelent (l. Burkolás).

Applikatura

l. Ujjazat.

Appliqué

(franc., ejtsd: áppliké) a. m. fölrakott. E szóval jelölik mindamaz ékítményeket, melyek vagy más anyagból, vagy legalább külön darabokból készülnek és úgy illesztetjük rá az ékítendő tárgyra. Ilyenek a fából fűrészelt vagy faragott és a butorokra ragasztott ékítmények, ilyenek a fölrakott (nem berakott) fémékítmények stb. Fölrakott munkának mondják különösen a posztóból v. selyemből kivágott virágokat, leveleket, emberi és állati alakokat, melyeket az ékítendő kelmére vagy ráragasztanak, vagy láncöltéssel rávarrnak. E kivágott ékítményeken egyes kiegészítő részleteket vagy lapos öltéssel varrnak ki, vagy rájuk festik. A diszítés e módját már a középkorban is gyakorolták, s különösen miseruhákra alkalmazták. Közönségesen még a falra szögezett kandelábert, az egy-két vagy több águ gyertyatartót is értik alatta. Különös szeretettel alkalmazta az A.-kat a XV. és XVI. Lajos korabeli stilus.

Applomades

(spany.), kékesszürke németalföldi vászon, melyet Spanyolországba, Dél-Amerikába s az Antillákba szállítanak.

Appoggiato

(ol., ejtsd; appodsáto), zenei műszó, «valamihez támaszkodva», «tartva»; oly hangoknál használják, melyek egymással összefüggenek, p. átnyujtásoknál, szinkopáknál és kötéseknél. Minthogy az utóbbiak előadása a hangok egybeolvadásával jár, ennélfogva az A. vagy Appoggiando az énekszerü helyek előadási jelzésénél annyit is jelent, mint: con portamento (l. Portamento). - Appoggiatura az A. főneve, olasz zenei műszó, melyet majd az átnyujtás (l. o.), majd a portamento (l. o.) értelmében használnak.

Appoint

(franc., ejtsd: appoen) a. m. pontosan. Ez értelemben használják az oly váltó megnevezésére, mely a kiállító valamely tartozásának fedezésére éppen elegendő. A.-nel fizetni tehát annyit tesz, mint megfelelő összegü váltót adni v. beváltani. A. különben főkép a közforgalom tárgyát képező papirok névértékének megjelölésére is szolgál, ez értelemben mondják p. váltók, kötvények stb. 50, 100 frtos A.-ekben; A.-tálni a. m. kiegyenlíteni, kifizetni.


Kezdőlap

˙