Argentarius

(lat.) a. m. pénzváltó, bankár a rómaiaknál.

Argentaro

(ejtsd: ardzsentáró), magában állóhegyfok az ugyanoly nevü félszigeten, Toscana déli végében, 636 m. magas; két keskeny földnyelv köti össze a szárazfölddel.

Argentat

(ejtsd: ardzsaňtá), város Franciaországnak Corréze départementjában, a Dordogne mellett, szép vidéken, (1886) 3262 lakossal. Széntelepek középpontja, gyapjúszövőkkel, kelta és római régiségekkel.

Argenteau

(ejtsd: arzsántó), azelőtt megerősített kastély Belgiumban, Liége tartományban, kő- és szénbányákkal, (1886) 6784 lak. Az A. grófi családnak törzskastélya; Antoine, A.- i gróf osztrák tábornok nyerte azt meg, ki Magyar- és Bajorország-ban, Elzászban és 1746-48-ban a Németalföldön tüntette ki magát s 1767-ben Eszéken, mint főkormányzó, halt meg.

Argentellacsipke

a genovai csipke egy neme, mely az alenconi csipke mintájára készül.

Argenteuil

(ejtsd: arzsáňtőjj), mezőváros Franciaországban Seine-et-Oise' département versaillesi arrondissementjában, (1886 ) 12,809 lakossal, bortermeléssel, óraiparral. A helység keletkezését a 656-ban alapított kolostornak köszönheti. Itt tartózkodott Heloise is (l. Abelard,). Ma már csak egy templom áll fenn a kolostorból (XIII. sz.- ból). A fönmaradt ereklyék között leghiresebb a szent palást, melyet állítólag Eiréné bizanci császárné adott N. Károlynak.

Argenteus codex

(ezüst kézirat), az upsalai könyvtárnak bíborszínű pergamentre ezüst betükkel és arany iniciálékkal irt leghiresebb kézirata, mely Ulfilas (l. o.) gót biblia-fordításának tetemes töredékeit tartalmazza. A kézirat a VI. századból való és a XVI. században találtatott a werdeni (a Ruhr folyó m.) bencéskolostorban, honnan a harmincéves háborúban Prágába, innét 1648-ban Stockholmba, 1653. Hollandiába került, mire De la Gardie svéd gróf megvette, egészen ezüstbe köttette (innen neve) és 1662. az upsalai egyetemnek ajándékozta. A kézirat 188 levélből áll, eredetileg vagy 320 levél volt. Kiadásairól l. Ulfilas.

Argenti

Döme dr., homeopata orvos, szül. Vácon 1809-ben, ugyanott végezvén középiskoláit, orvosi oklevelet a pesti egyetemen nyert 1836-ban. Hahnemann munkáinak olvasása után maga is a homeopátia híve lett, s ez irányban irodalmi működést is fejtett ki. Kisebb közleményein kívül Különféle betegségek hasonszenvi gyógyítása (1847) és Hasonszenvi gyógymód (1877, 7-ik kiadás; németül is 1860) és Hasonszenvi útitárs (1863) c. munkáival megalapította az országban is a hasonszenvi gyógykezelést. érdemeit felsőbb helyen a királyi tanácsosi cím s a Ferenc József-rend adományozásával ismerték el. A bécsi és lipcsei homeopátiai egylet tagjává, a magyar pedig elnökévé választotta.

Argentiera

görög sziget, l. Kimolosz.

Argentére

(ejtsd: arzsaňtyier), falu Franciaországban, Haute-Savoie départ.-ben, a bájos Chamonig-völgyben, az Arve balpartján, ott, hol a Glacier d'Argentiére és a Mer de Glace - a Mont-Blanc-csoport legnagyobb jégmezője - a völgybe lenyúlik; nagyszerü környékkel.


Kezdőlap

˙