Asele-Lappmark

Westerbotten tartomány kerülete Svédország északi részén, a svéd Lappország déli része. Folyója az Angerman; hegyes és tavakban gazdag (Kuli, Mars, Orn tó); területe 6325 km2, körülbelül 3000 lapp lakossal, kik rénszarvas-tenyésztéssel, vadászattal, halászattal és ujabban burgonyatermeléssel foglalkoznak. Főhelye Asele, az Ángerman mellett.

Aselli

(Asellio) Gáspár, jeles orvos, szül. Kremonában 1581, megh. Milánóban 1628-ban. Páviában a bonctan tanára volt. A. fedezte fel a bélfodrok chylus edényeit, melyek szerinte a pancreas-ban egyesülnek. (E tévedését 1650-ben Rudbeck O. svéd tudós ismerte fel, s javitotta ki.) Munkáját, a De lactibus-t halála után adták ki barátai (Milánó 1628).

Asepsis

l. Aszeptikus.

Aseptulum

(lat.), forgalmi neve a szozolsavnak vagyis ortofenolszulfonsavnak. Már 1841 óta ismert vegyület, orvosilag azonban csak 1884 óta használják a sebészetben mint fertőztelenítő szert a kasbolsav s a szublimát helyett; 3 5%-os oldata a lépfene bacillusainak kifejlődését már gátolja, 10%-os oldata pedig 10 perc alatt megöli a lépfene bacillusait, valamint spóráit is. Sebek kezelésére 3-5%-os oldatokat használnak. Belsőleg a gyomor és bél fertőztelenítésére 5-10 g.-ot, napjára sok vizben (1/2-1 lit.) feloldva kell rendelni. A gyógyszertári készítmény 32 1/2%-os oldata a savnak, barnás, karbolszagu folyadék, melynek fs. 1,155. Vízben, borszeszben, glicerinben jól oldódik. Könnyen bomlik nem állandó.

Ásér

(héb., a. m. «boldog»), Jákob és Zilpa fia, egy izraelita törzs ősatyja, amelynek földje Palesztina északkeleti partján feküdt s igen termékeny volt. (Móz. L, 49, 20. V., 33, 24.)

Asérá

a szent fának a neve, melyet a kanaáni népek tiszteltek, amely kultusz ellen a próféták kemény harcot vívtak. Azelőtt azt hitték, hogy egy istennő neve; de a nézet tévesnek, bizonyult.

Asetinc

v. Oszetinc, egy kaukázusi törzsnek oroszoktól használt neve, amely törzset a régi alánok maradékának vélik.

Asexualis

(lat.), l. Szaporodás.

Asgard

(óskand. Asgard ), skandináv mitologiában az isteneknek, az ázoknak lakóhelye. Az izlandi hagyomány szerint istenek ácsolták és kovácsolták e várat, s egy óriás építőmester fallal vette körül. A várban minden istennek külön lakása van. Asgardot egy csodálatos híd (l. Bifrost) köti össze az emberek lakta földdel, Midgarddal.

Aahborne

(om.: asborn), város Angolországban, Derby grófságban, a Henmore szép völgyében; csipke- és sajtkészítéssel, pamutszövéssel, (1891) 4942 lak.


Kezdőlap

˙