A tre

(ol.; fr. a trois) műszóval a zenében azt jelölik, hogy a zenedarabot három hangszeren játszák v. hogy azt három énekes adja elő.

Atrebatok

gall nép, Gallia. Belgicában Nemetocenna (ma Arras) fővárossal. Caesar ellen 15,000 katonát állítottak, aki őket a Sambre mellett legyőzte.

Atreidák

az Atreus nemzetség tagjai.

Atrek

(Etrek), határfolyó az orosz turkomán terület és Persia közt; Khorasszan-hegységben ered, ÉNy-nak, azután Ny-nak folyik és körülbelül 500 km. hosszu folyás után az Asztrabad-öböltől Északra a Kaspi-tenger délkeleti csucsában a Hasszan-Kuli-öbölbe szakad. Az A. völgy termékeny s a nomád turkománok, kik e völgyet lakják, s kiket az oroszok hajtottak fenhatóságuk alá, kellőkép művelik is.

Atremograf

oly tolltartó, mely irásgörcsben szenvedőknek az irást megkönnyíti.

Atreus

Pelóps éliszi király és Hippodameia fia, Tantalos unokája, Thyestés bátyja. Midőn öccsével mostohatestvérét Chrysippost megfojtotta, atyja kitagadta fiait, s A. kénytelen volt Mykénaiba menekülni, melynek királya Eurystheus A.-nak unokaöccse volt. Ez a Hérakleidák ellen háboruba vonulván; átadta az uralmat nagybátyjának, ki, mivelhogy Eurystheus vissza nem tért, azt meg is tartotta. Pelóps halála után örökli atyja országát is. Mikor egy izben megigéri, hogy Artemisnek nyája legszebb állatját fogja feláldozni, egy aranygyapjas báránya ellik meg, melyet Artemis tisztelete számára félre zár. Azonban Thyestés, ki Aëropéval A. feleségével bujálkodik, ellopja a bárányt. A. ezért Aëropét a tengerbe vetteti; Thyestésnek pedig kibékülés ürügye alatt lakomát ad, melyen az apának eledelül tálalja fel darabokra aprított három fiát, s a lakoma után tudtul adja, hogy mit evett. Thyestés elátkozza A.-t egész nemzetségével s világgá megy. Hélios, elszörnyülködve a látottakon, e napon nyugatról keletre ment az égen. Az átok teljesedik A.-on és nemzetségén. A Szikiónba vetődött Thyestés Athénének szentélyében saját leányára Pelopiára akad és teherbe ejti, anélkül, hogy tudta volna, hogy incesztust követett el. Kevéssel rá A. nőül veszi Pelopiát, kinek Thyestéstől született fia, Aigisthos, Atreus udvaránál nevelkedik. Évek mulva hatalmába keriti A. Thyestést, kit láb alól eltenni kivánván, Aigisthosnak megparancsolja, hogy ölje meg és ugyanazt a kardot nyomja kezébe, melyet Pelopia Thyestéstől az incesztus alkalmával elorzott volt.. Thyestés e kardról ráismer az őt meggyilkolni készülő fiára, és tudatja az elhivott Pelopia előtt Aigisthos eredetét. Pelopia iszonyatában ugyanabba a kardba dől, mely Thyestésnek volt szánva, s mellyel azután Aigisthos azon véresen A.-hoz fut, őt megöli s rá Thyestéssel az uralmat átveszi, melyben Thyestésnek halála után Agamemnónnal (l. o) osztozkodik. Az A.-monda kedvelt tárgya vala a görög tragikusoknak. Közmondásossá váltak az «Atreós ommata» (A.-i szemek) szók, az elvetemült gonosztevők nyugodt tekintetére vonatkozólag. A Mykénaiban talált legnagyobb sírboltot A. kincsesházának szokták közönségesen nevezni.

Atrézia

(gör., átjárhatatlanság). Az emberi testnek oly kóros állapota, midőn annak valamely, különben a külső fölülettel közlekedni szokott élettani nyilása el van zárva. Lehet veleszületett, amidőn p. azokon a helyeken, hol a nyilásnak képződnie kellene, a bőr folytonossága nem szakíttatik meg, hanem rendszerint csupán csekély árok képződik. Leggyakoribb ez a végbélnél, hugycsőnél és hüvelynél; ritkább a szájnál és szemnél, legritkább az orrnál. A bélrendszernek vagy a hugycsőnek A.-jával csak rövid ideig lehetséges az élet, ezért az ilyen ujszülötteket gyorsan operálni kell amidőn néha életben maradhatnak. A hüvely A.-ját gyakran csak a serdülés korában veszik észre, midön a havi tisztulásnál a vér nem ürülhet ki, összegyül, kitágítja a méhet s nagy fájdalmakat okoz. Felléphet azonban az A. a kifejlődött embernél is főleg gyuladások, zuzódások, hosszu ideig tartó állandó nyomás stb. után is. Ez utóbbi leggyakoribb a könycsatornán, epevezetéken, és méhszájon, és néha sebészileg kezelik.

Atri

(az ó-kori Hadria), város Teramo olasz tartományban, az Adriai-tengertől 7 km. távolságra; a Piomba folyó völgye fölött emelkedő magas hegyen, püspöki székhely, szép gót székesegyházzal és szép campanilével, tészta- és szappangyártással, (1881) 7433 lak. Közelében sziklabarlangok vannak (valószinüleg etruszk sírok). Hasonlítanak ezek Servius Tullius börtöneihez Rómában.

Atria mortis

(lat., a halál előcsarnokai), a test legfontosabb organumai, melyekből a legfontosabb életműködések indulnak ki, agy, sziv, tüdő s amelyek működésének megszünése rögtöni halált okoz.

Atrichum

P. Beauv. (növ.), lombos moha, 3 fajjal hazánkban.


Kezdőlap

˙