Aucklandia

Falc. (növ.), a fészkesek génusza v. a Saussurea DC. algénusza. Egyetlen faja, az A. costus Falc., ölnyi magasságú, Kasmír vidékén növő fű. Tőkéje gömbölyded, 8-10 cm. hosszu, 9 cm. vastag, fűszeres szagú és keserű ízű. Ez Falconer tapasztalata szerint az igazi koslus-gyökér (radix costi, pucsukgyökér); Khinába évenkint roppant mennyiséget szállítnak s mint szerelemgerjesztő szert (aphrodisiacum), továbbá orvosságnak templombeli füstölőnek, valamint különféle babonaságra is használják, kókuszolajjal pedig illatos. hajkenőcsöt csinálnak belőle.

Au contraire

(franc., ejtsd; o koutrer a. m ellenkezőleg.

Auct

Aut. v. autorum. növénynevek mellett tulajdonképen a. m. auktoroké, szerzőké; oly növénynevek mellé szokás írni, melyeket bizonya: ország, vidék stb. botanikusai sokáig annak tartottak, de később kiderült, hogy nem az; p. «Carduus deftoratus Aut. Hungarorum, non L.» annyit jelent, hogy a magyar botanikusok Carduus defloratusa (vagyis a C. glaucus Baumg.) nem az igazi Linnéféle. «Tricolores autorum veterum» a. m. a régi, autorok háromszinű ibolyái; «Astragalics exscapus» Aut. Transsilvanicorum, non L.» a. m. az erdélyi, botanikusok Astragalus exscapusa (A. Transsil vanicus Barth.), de nem a Linné-féle. Az autorum helyett ilyen esetben botanicorum v. floristarum is tehető.

Auctio

(lat.) a. m. árverés; felfizetés.

Auctor

(s nem autor, lat.) a. m. szerző. Igy hivnak különösen minden régi görög vagy latin irót.

Auctorem fidei

VI. Pius pápának 1794 aug. 28-án kelt konstituciója, amely a II. Lipót uralkodása alatt, 1786-ban Pistojában, a toscanai püspökök által Ricci Scipio pistojai püspök vezetése alatt tartott zsinatnak a Febronius elveit kodifikáló 80 tetelét kárhoztatja, mint olyanokat, melyek Jansen, Bajus, Quesnel, Kalvin, Wiclef és Luther tanaival állanak rokonságban. A bulla dogmatikus jelentőségü s a mai egyházjog egyik fontos forrása. Legközvetlenebb eredménye volt, hogy Ricci a tévtanokat szintén elvetette.

Auctoris nominatio

v. laudatio (lat.) alatt a tulajdoni keresettel (rei vindicatio) az általa tényleg, de másnak nevében birt dolognak kiadása iránt megtámadott egyénnek azt a jogát, illetve kötelességét értjük, hogy megnevezi a személyt, kinek nevében a dolgot birja, mi által az igénylőnek lehetővé válik, hogy keresetével az ellen forduljon, a tényleges birtokló pedig a pertől szabadul. Eredetileg a római jogban csak az ingatlanoknál volt helye, a törvényszéki szokás azonban az ingó dolgokra is kiterjesztette. A kereset elleni kifogás természetével bir, mi iránt különben a nézetek szétágaznak.

Auctoritas metropolitana

(lex m.), az érseknek joghatósága.

Aucuba

Thunb. növ.), a somfélék génusza, 3-5 fajjal a Himaláján, Khinában és Japánban. Apró, örökzöld cserjék, apró, barnapiros, kétlaki, ágasbogas helyzetü virágokkal és bogyógyümölccsel. Az A. Japonica Thunb. 2-2,2 m. magas, levele nagy, elliptikus vagy hosszas-lándsás, ritkásan fürészelt; bogyója korállpiros, tartós. Dús lombozatja miatt 300-400 esztendő óta terjed Európa kertjeiben, a szabadban is kitelel; a virágházaknak csinos dísze, de mint cserépbeli növény is kedvelt. Eddig csak az aranysárga foltos, tarkalevelü termő példányában gyönyörködtünk; ma már himnövénye is számos fajtájával terjed. Az A. Himalaica Hook. fil. 5-6 m. magas; levele elliptikus, köröskörül fürészelt, bogyója narancspiros. Szintén szép díszcserje.

Aud.

állattani neveknél Audouin J. V. (l. o.) rövidítése.


Kezdőlap

˙