Awaruit

(ósv.); nikolvas, körülbelül a következö összetétellel: Ni2Fe. Uj-Zélandon találták a György-folyó menti szerpentinben és másodrendü fekvőhelyen.

Awe

(Loch A.. ejtsd: lok ó), nagy tó Skóciában. Argyil grófságban: 21 km. hosszú, közepes szélessége 3 km. Legtöbb vizet az Orchy-tól kap; le folyása az Awe. amely a Loch Etive-vel köti össze. Gondosan művelt halmok környékezik: 24 kis szigete közül a két legnagyobbat romok ékesítik.

Awraghi

az arab iró Ibn-Kalduntól leirt Arrigha berber törzseinek egyike, akik Karthago legrégibb lakói valának s a rómaiaktól Africani-knak neveztettek. Róluk neveztek el a rómaiak Karthago meghódítása után az egész területet afrikai provinciának. ahonnét aztán az egész földrész is a nevét kapta.

Ax

(ejtsd: áx), kis város és fürdőhely Ariége francia départementban: Foix arrondissement főhelye. az Ariege jobb partján, az Orgeix és Ascou, szép. festői pireneusi völgyek torkolatánál; 1813 lak. 61 erős, kellemetlen szagot terjesztő kénforrással. amelyeknek hőmérséklete 25-78°C. Négy fürdőintézettel, pompás kiránduló helyekkel. A.-of különösen görvély és reumatikos bajok ellen használják.

Axámenta

a salius-papoknak (salii) saturnusi versalakban irtt s körmeneteiben zengett istendicsőítő énekei.

Axamith

Péter. híres cseh rabló. Neve magyarul bojtos selymet jelent, mert Aeneas Sylvius: szerint még szolgakorában ellopta gazdája selyembundáját. 1453-ben megtudván, hogy V. László magyar király Giskra Jánossal a Szepességet odahagyta, még ugyanazon esztendőben számos társával oda rontott, két várat elfoglalt, a föld népére adót vetett, katonáit jól tartatta, s a lovasoknak minden héten egy aranyat, a gyalogoknak pedig félannyit adatott. A király Hunyady Lászlót küldötte ellene, de hogy ez mennyire ment vele, azt nem tndni. Annyi bizonyos, hogy A. még 1457-ben is garázdálkodott a Szepességben és Sárosmegyében, sőt Sárospatakot is birta. E város mellett győzre le őt 1458-ben Rozgonyi Sebestyén, s A. maga is a csatában vesztette életét. Róla még most is Axamithkának neveznek egy barlangot Haligóc mellett Szepesmegyében.

Axel

Absalon, roeskildei püspök s lundi érsek, I Valdemár és VI. Knut dán király minisztere és hadvezére, szül. 1128-ban, megh. 1201-ben. Igen tekintélyes családból származott s ifju korában Párisban tanult. Valdemár már mint királyi. herceg bizalmával és barátságával ajándékozta meg, A. pedig utóbb a király fiát is hűséggel és buzgósággal szolgálta. Béke idején bölcsesége, a háborúban bátorsága által tünt ki. Győzedelmesen harcolt a vend tengeri rablók és pomeráni Bogiszlav ellen. Szerette a tudományokat és az általa épített erős vár által megalapította Kopenhága jövendő nagyságát (Axelstad városrész). Életrajzát megirta dánul Estrup, németül Mohnike (Zeitschrift für histor. Theologie 1832).

Axelinos Pontos

a Fekete-tengernek egykori elnevezése.

Axelson

hires dán család a XV. században, amely később Tott nevet vett fel. Tagjai közül Erich Svédországban IX. Erich király ellen működött, s 1466-ban Stockholm helytartója lett. Közreműködött sógorának, VIII. Károly svéd királynak elüzetesében és (1468) visszahelyezésében. Azután Sten Sturehez csatlakozott, aki őt Finnország helytartójává nevezte ki.

Axenberg

1022 m. magas hegy Uri svájci kantonban, az Urni-tónak, a Vierwaldstütti-tó déli részének partján. Egy sziklás kiálló részén közvetetlenül a víz mellett, a Tellenplatten áll a Tellkápolna; a monda szerint erre a sziklára ugorván, menekült el Tell Gessler elől. A kápolna fölött a sziklás lejtőkön és falakon visz el az Axen-út, e sztrategiai célból készült merész építmény, amely Brunnent Flüelennel köti össze. Brunnen fölött 768 m. magasságban van Axenstein fürdőhely.


Kezdőlap

˙