Balade

kikötő és Új-Kaledonia francia gyarmat egyik kerületi főhelye. Itt kötött ki Cook, aki e szigeten az első európai ember volt, 1774 szept 5.

Baladin

a legrégibb francia színházak bohócainak volt a neve. Ezek a legnépszerübbek voltak a XV-XVI. században. Erkölcstelen némajátékaik és táncaik miatt a B.-ket utóbb az egyház kiközösítette.

Baladsik

falu Kis-Ázsiában Iszmir (Szmirna) török vilajetben, vasuti állomás; tőle D-re Teke cserkessz falunál vannak Magnesiának, illetőleg Artemis Leukophryne templomának romjai, amelyeket 1890-91. Hummann K. vezetése alatt ástak ki.

Balaena

a cetnek latin neve. L. Cetek.

Balaenidae

az úszóemlősöknek (Natantia) egy családja, melybe a tulajdonképeni cetek tartoznak. L. Cetek.

Balaenopters

as úszóemlősök egy neme. Egyetlen faja a B. rostrata Gray csak 91/2 m. hosszura nő, az északi tengerben tanyázik, de a nagy folyók torkolataihoz a Német- és Keleti tengerbe is lejön.

Balafánt

magyar fehérszemü szőllőfajta, mely Tokaj-hegyaljáról származik. Fürtje vállas vagy hengeridomu. tömött; bogyói nagyok, hosszukásak, vastaghéjnak levesesek a bogyó héja igen fanyar. Érése késői; rövid metszés mellett jól terem. Bora tartós és megérve tüzes.

Balaganszk

Irkuck szibiriai kormányzóság egyik kerületének főhelye, 1100 lak., termékeny, erdős vidéken.

Balaghat

1. 1800 óta az elő-indiai madraszi kormányzóságban fekvó Bellary és Kaddapah kerületeknek Beve; 2. tartomány Elő-India középső részében, hegyes, szaggatott; a vainganga mellékvizei öntözik; hossza 120, szélessége 105 km.; nagyobbára erdők boritják; lakói (340,500) szegénységben sinlődő gondok. Főhelye Burha

Balaguer

(ejtsd: balager), kerületi székhely Lerida spanyol tartományban, a Segre partján (1887) 4509 lak. A. spanyol örökösödési háboruban 1703-ban III. Károly elfoglalta, de 1711. V. Fülöp győzelme után ujra elhagyta.


Kezdőlap

˙