Bankert

1. Jusztus, hollandi tengerész, szül. Vlissingenben. Kiváló tehetség, bátorság és hősiesség által tünt ki. Egy ízben 13 dünkircheni hajó ellen küzdött egyetlen hajójával: elsülyesztett három hajót és szerencsésen megmenekült. 1628-39-ig ismételten s dicsőségesen harcolt a spanyolok ellen. 1646. Brazilia visszafoglalására tett kisérletet: a portugál hajóhadat tönkretette, de tervét még sem hajthatta végre. Megh. hazatérő utjában 1647. - 2. Adorján, az előbbinek fia, szül. Vlissingenben. Kiképeztetését atyja felügyelete alatt nyerte. Kitünt a franciák és angolok elleni hadjáratban. Megh. 1684. Middelburgban.

Bankérték

l. Jegybankok.

Bánkeszi

nagyközség Nyitramegyének érsekujvári járásában, (1891) 1490 tót lakossal, a Nyitra jobb partján, postahivatal, postatakarékpénztár.

Bankett

(fr. banquette), lövő-pad; az a hely, amelyen sáncokban a katonák állanak, amikor a mellvéden át az ellenségre lőnek; továbbá az akadályverseny-futásoknál használt gát, melynek felső lapja oly széles, hogy az arra felugró ló lábait azon megvetheti a közvetlenül utána végrehajtandó leugrásra. B. végül lakoma, ünnepi ebéd; ujabb időben különösen a politikai célokra adott, lakomákat nevezik igy.

Bánkfalva

l. Csik-Bánfalva.

Bankivatyúk

(Gallus bankiva Temm.), házi tyúkunk törzsanyja. Eredetileg Jáva és a szomszédos (Szumatra, Timon, stb.) szigeteken honos, onnan terjed szét a világ minden részébe s nemesítés és folytonos tenyésztés által származtak belöle mindazon házi tyuk-fajok, melyek nemcsak külalakra, nagyságra és szinre nézve, hanem még egyes szerveiket, tojásaikat és életmódjukat tekintve is nagyban eltérnek egymástól. A him feje, nyaka, tarkó- és farktollai narancssárga szinüek, háta vörösbarna, melle és kormánytollai zöldesfeketék, szárnyai barnák, csőre barnás, lábai feketék. Hossza 65 cm., a szárnyhossz 22 cm., farkhossza 27 cm. A nőstény nyaktollai feketék, sárga szegéllyel, hasa piszkosbarna, világosabb foltokkal; háta barna. L. még Tyúkok.

Bankjegy

bank által kibocsátott ércpénzt vagy törvényes fizetési eszközt igérő, birtokosra szóló, lát után beváltandó, kamat nélküli, kerek összegü utalvány. A bankjegy ezen tulajdonságainál fogva igen alkalmas a keménypénz helyettesítésére a forgalomban és tényleg a legnevezetesebb pénzhelyettesítő. A bankjeggyel összefüggő egyéb kérdéseket l. Jegybankok.

Bankkamatláb

alatt mindig a jegykibocsátó bank hivatalos váltópénzszámítoló kamatlábát értjük; nálunk tehát az Osztrák-Magyar bank, Németországban a Deutsche Reichsbank, Franciaországban a Banque de France, Nagy-Britanniában a Bank of England, szóval mindig a jegybank vagy jegybankok kamatlábát, mely természetszerüleg nem állandó, hanem időről időre változó. Nálunk eddigelé a bankkamatláb változásaira csakis a mindenkori pénzkeresletnek és pénzviszonyoknak volt befolyása, a külföldön azonban ezenkivül még az illető bank aranykészletének emelkedése vagy apadásának is. Valutánk rendezésének megtörténte után kétségkivül a mi jegybankunk is kénytelen lesz ezen körülménnyel számolni.

Bankó

nyaralótelep és klimatikus gyógyhely Abauj-Tornamegyében; Kassától egy órányira a Csermely regényes völgyében, 406 m. magasságban, gyönyörü bükkösök közt. A kassaiak kedvelt mulatóhelye.

Bankó

bankócédula (bankjegy, papirpénz), eredetileg a bécsi u. n. fekete bankó (Wiener-Stadt-Banco-Zettel) neve.


Kezdőlap

˙