Barile

Antal és János, olasz fa-faragók, kik a XVI. század első felében éltek. Közös műveik a sienai székestemplomban láthatók. Az előbbi készítette a Palazzo del Magnifico számára azt a nyolc szép pilasztert, mely most a sienai akadémiának dísze. Giovanni a Vatikán kapui által lett hiressé, melyet Raffael festményei után faragott.

Barile

barilotto (olasz a. m. hordó hordócska). Régibb olasz és görög folyadék-mérték melyet főkép olaj és bor mérésénél használtak. Nagysága 33-79 l. közt változott vidékenként, sőt ugyanazon vidéken is a folyadékokhoz képest különböző volt.

Barilit

(ásv.), bárium-aluminium-szilikát (Ba4, Al4Si7O24); rombos rendszerbeli táblás kristályokban és halmazokban fordul elő Svédországban (Wermland: Langbau).

Barilla-réz

Igy nevezik azt a termés rezet, mely Peruban és Chiliben vörösréz érccel, malachittal és rézkovával elkeverve apró góstyánokban fordul elő; 60-90% rezet tartalmaz.

Barilon

régibb spanyol ürmérték, 1/4 carga, l. o.

Barilović

község Modrus-Fiume vármegye vojnici j.-ban, (1891) 1792 horvát lakossal, postahivatallal és postatakarékpénztárral. B. politikai községnek 6220 lakosa van.

Barimetria

(gör.). l. Barometria.

Bárin

a déli mongolok egyik törzse, l. Mongol

Barina

Vendel, l. Kuthen.

Barinas

(Varinas), város a dél-amerikai Venezuela Zamora államában, Merida tartomány főhelye a San Domingo partján; a dohánytermelésről hires B.-t 1576. alapították; a mult században virágzó város volt (12,000 l.), most azonban nagyon aláhanyatlott és alig van 5000 lak.


Kezdőlap

˙