Baritsalétrom

l. Salétrom.

Baritüveg.

B.-üveget nyerünk, ha az üveg-keverékben a kalciumoxidot equivalens mennyiségű báriumoxiddal helyettesítjük. Nyers anyagnak használhatunk bariumkarbonátot (Witherit), vagy szénnel keverve bariumszulfátot (súlypátot). A B. üveg nagy fajsúlya és fénytörő képessége miatt inkább az ólomüveghez hasonlít és az az előnye van, hogy a kemence redukáló gázai nem hatnak rá, míg az ólomüveg könnyen füstös lesz, azaz az ólom oxidja redukálódhatik. Dacára annak a barit-üveg a kereskedelemben alig fordul még elő; de újabban kőedénymáznak alkalmazzák. L. Máz.

Baritvíz

l. Bárium oxidjai és hidroxidjai.

Bárium

(baryum), két vegyértékű, az alkáli földfémek csoportjába tartozó kémiai elem. Jele Ba, atomsúlya 136.8. A természetben szín-állapotban nem fordul elő, de vegyületei elég gyakoriak. Ilyenek a következő ásványok: barit v. súlypát (barium szulfát BaSO4, a Witherit (bárium karbonát Ba CO3, a baritokalcit (barium-calcium karbonát Ba CO3. CaCO3, a barito-cölesztin (bárium-kalcium-stroncium szulfát (BaCaSr) SO4). Kis mennyiségben a kalcium és stroncium vegyületeiben fordul elő. Előállítása elég nehézséggel jár. Amalgamját először Berzelius és Pontin állították elő, míg magát a fémet D avy 1808. Bunsen és Matthiesen klórbáriumból készítették elektrolízis útján, még pedig úgy, hogy a megolvasztott vízmentes klorbariumba erős elektromos battéria szénből való pozítiv és vasdrótból álló negatív elektródját mártották; a fémbárium a vasdróton vált le. Sajátságai kevéssé ismeretesek. Bunsen szerint sárgásfényü, kissé nyújtható fém, mely a vörös izzás hőmérséken megolvad. Fajsulya közel 4. Igen könnyen oxidálódik és a vizet közönséges hőmérséken erélyesen felbontja.

Báriumbromid

brómbárium, Ba Br2. Előállítható, brómhidrogénsavból azt báriumkarbonáttal telítve. A besűrített oldatból a kihűléskor két molekula krístályvizzel válik ki, még pedig a rombos rendszerbe tartozó kristályokban, amelyek 100°-on kristályvizüket elvesztik. A kristályviztartalmu só fajsúlya 3.69, a vízmentesé 4.23. Közönséges hőmérséken a vele egyenlő sulyu vízben feloldódik. Borszeszben is oldható, míg a hozzá különben hasonló és vele izomorf klórbárium BaCl22H 2° borszeszben oldhatatlan.

Bárium-csillám

l. Barit-csillám.

Báriumdioxid

l. Barium oxidjai és hidroxidjai.

Báriumfluorid

fluórbárium Ba Fl2 Frissen leválasztott báriumkarbonátból állítható elő, ha azt f luorhidrogénsavval pállítjuk. Fehér kristályos por, amely vízben alig oldódik, savak azonban könnyen feloldják.

Bárium-foszfátok

A báriumok több foszfátja ismeretes; ilyenek: a szabályos foszfor savas barium, barium ortofoszfát. Ba3(PO4)2, mely fehér csapadék alakjában leválik, ha klórbárium oldatát szabályos natriumfoszfát oldattal elegyítik. A dinatrium hidrafoszfát oldata klórbáriummal az egyszer savanyu foszforsavas bariumot, Ba2H2 (PO4)2, adja. E két só vízben majdnem oldhatatlan. A kétszer savanyu bariumfoszfát BaH4(PO4)2 vízben könnyen oldódik és úgy készíthető, hogy foszforsavban az egyszer savanyu sót feloldják. A besűrített oldatból kikristályosítható. A pirofoszforsavas bárium Ba2P2O7H2O csapadék alak jában leválik, ha pirofoszforsavas nátrium oldatához klórbárium oldatot öntenek. A kétszer savanyu ortofoszforsavas bárium a hevítéskor vizet veszít és metafoszforsavas bá riummá alakul

Báriumhidroxid

I. Bárium oxidjai és hidroxidjai.


Kezdőlap

˙