Basileia

1. Uranosz és Titania leánya, a titánok testvérnénje. Héllos és Seléné anyja. 2. B. a görögöknél a királyság megszemélyesítése, Zeus villámának őre. V. ö. Décharme, La déesse B. Revue de l'histoire des réligions. XVI. évf. (1888) 1-6. 1.

Basiliánok

l. Arius és Vazulrendiek.

Basilicata

1871-ig Potenza (l. o.) olasz tartomány neve.

Basllicon synopais

l. Bazilikák.

Basilicum

v. Szt. Laurent. Frankhonból származó, korán érő, fehérszemü csemegeszóllő-fajta.

Basilides

Basilides gnosztikus volt Traján, Adrian és Antonin császárok idejében. Némelyek szerint Sziriában, mások szerint Peraiában, ismét mások szerint Egyiptomban született, hol később Alexandriában egy nevezetes egyházi iskola fejévé lett. A keresztény és zsidó vallás eszméit, valamint a görög bölcsek, különösen Pythagoras és Platon műveit össze-vissza tanulmányozva ezekhez adva saját zavaros fogalmait, állította össze tanait. Minden eredetének a Lényt tartja, aki öröktől való. Ettől származtak sorban az Értélmiség, az Ige, az Okosság, ettől a Bölcseség és Hatalom, melyeknek származékai ismét az Erények, Fejedelmek és Angyalok. Ez utóbbiaknak számos rendje van; a 365 első teremtette a 365 eget, a következők pedig a földet. Azért van a földön a jó mellett már rossz is, mert ennek teremtői már kevésbbé tökéletések. De ezek sem egyenlők; leghatalmasabb köztük a zsidók pártfogója, mely nép azért a többinél több jóban részesült. A többi népnek irigykedése a zsidók ellen, valamint egymás közötti viszálykodásai az angyalok civódásának következménye hogy e bajukon segítsen a Lény elküldte fiát, az Értelmiséget, Jézus Krisztust a benne hivők megmentésére. De az Értelmiségnek teste nem lévén, Cyrenei Simon szenvedett helyette s halt meg a keresztfán. Az emberben 2 lélek van egy jó egy rossz innen az ész és szenvedély harca, a lelkiismeret sugalma. Föltámadás (testi) nincs, hanem van lélekvándorlás. Hisz a számok csodás erejében, különösen 865 a szentszám, melyet a barbár Abraxas szóval jelölt (a = 1,b= 2, r=100, a = 1,x = 60, a = 1, z= 200, összesen = 365). E szóval és számmal sok címet is készíttetett, amelyeken ezekenkivülmég Krisztus. a nap, vagy a bika alakja látható. Basilides követői nemcsak Sziriában és Egyiptomban, hanem Olaszországban és Galliában is elterjedtek, hol a XIV. századig fenmaradtak.

Basilios

1. a macedoni, bizanci császár, 813 körül Drinápoly táján parasztszülőktől született. A bolgárok fogságából kiszabadulván, Konstantinápolyba ment. Udvari lovász lett, szépsége és ereje által magára vonta III. Mihály császár figyelmét, aki 850. lovászmesterré, 865. főkamarásá, azután a a főváros pátriciusává végre cézárrá és kormánytársává tette. Miután, Mihály császárt meggyilkoltatta, maga foglalta el a trónt. 867. Erélyesen uralkodott 886. Ő az u. n. macedoni dinasztiának a megalapítója, mely körülbelül 200 évig a birodalom javára uralkodott. V. ö. Hopf és Hertzberg, Gesch. Grichenlands.

2. B., a bolgárölő, II. Romanos császár fia, született 956., meghalt 1025. Testvérével, VIII. Konstantinnal, együtt uralkodott 976., óta tizenkét év mulva azután egyedül kezdett kormányozni. Hosszu háborut folytatott a bolgárok ellen (990-1018.), hatalmukat teljesen összezuzta a levert ellenséggel kegyetlenül bánt, a foglyok szemeit kiszuratta, stb. E diadal által birodalmának határait ismét a Dunáig terjesztette. Aggkorában megbánva ifjuságának bűneit, szigoru aszketikus életet élt. Gyermektelenül halt meg. V.ö. Hopf és Hertzberg a keletrómai birodalomról irt műveit. Jirecek: A bolgárok története. (Magyar ford.)

3. B., a madár, bizanci államférfiu. Meghalt 961-ben. Alacsony családból származott. VII. Konstantinus kormánytársa volt. I. Romanost saját fiaival buktatta meg. II. Romanos ellen a saját előnyére szőtt összeesküvést, amely azonban árulás következtében meghiusult.

4. B. a szent, l. Vazul.

Basiliscus

(állat), a vastagnyelvü gyíkok alrendjében az Iquanidae családba tartozó gyíknem. Ny aka és feje rövid, farka igen hosszu; hátán és farkán fésüs taraj van, melyet a hátcsigolyák tövisnyujtványai támogatnak, fején háromszögletü sisakszerü bőrkinövés emelkedik. Egyik faja a koronás basiliseus (B. americanus Laur.), 60 cm. hosszu zöldesbarna, sötét haránt sávokkal. Dél-amerika és Mexiko erdeiben él a fákon, folyók közelében és rovarokra vadászik. Régen mesés dolgokat hittek a koronás basiliscusról, de a mesebeli állatról való leirások nem a mi basiliscusunk-ról valók, mert azt kigyóalakunak irták le, halálos Méreggel és gyilkoló tekintettel.

Basilískos

Flavius; bizanci császár, I. Leó császár sógora. A vandalok elleni vállalat ő miatta hiusult meg. Leó halála után izauriai Zenóval küzdött a trónért. 476. győzedelmeskedett, de Zeno már 477. megbuktatta és megölette. V. ö. Bury: A history of the later empire from Arcadius to lrene (I. 1890.).

Basiliasa

szent szűz, vértanu, Bitiniában, Nikodemia városában élt. Szülői keresztények voltak, akik leánykájukat gondosan oktatták a keresztény hitben, egyszersmind állhatatosságra buzdítván őt. Mikor Diocletian parancsára a keresztétyek üldözése ujból megindult, az alig 9 éves B.-t is elfogták. Midőn a császári helytartó elé hurcoltatott és hite megtagadására és a bálványok imádására szólíttatott fel, gyermeknél szokatlan bátorsággal és értelemmel tagadta meg a parancs teljesítését, s mikor ezért kinozni kezdték, a legiszonyubb gyötrelmeket is oly vidám ábrázattal tűrte, hogy a helytartó maga is csodát látva itt, a leányka lábaihoz borulva jelentette ki, hogy szentül ő is kereszténnyé lesz. Basilissának, ki ekkor, buzgó imával istennek ajánlva lelkét, jobb létre szenderült, emlékét szept. 3. üli meg az egyház.


Kezdőlap

˙