B. C. L.

a m. Bachelor of Civil Law, Angliában a jogi fakultás első (legalsó) foka.

Bco.

a bank szó röviditése.

B. D.

a m. Bachelor of Divinity, Angliában körülbelől azt jelenti, hogy theologiae candidatus.

Bdellium

(növ.), a régieknek jó illatu s kenőcsnek használt mézgagyantája. A B. Africanum az afrikai balzsamfából (l. o) szivárog; a régi orvosok a mirhával egyenlő értékűnek becsülték s helyette használták; az indiai B. a Balsamodendron Mukul Hook. fajából való.

Bdellometer

(gör.), mesterséges vérbocsátó készülék, melyet Sarlandiee talált fel a piócák pótlására. Inkább köpölyöző eszköznek válik be, de nincs többé használatban.

Bdéllotomia

a piócáknak érvágókészülékkel való megszurása abból a célból, hogy a szívás közben több vért és gyorsabban vonjanak el a beteg testrésztől.

B dur

(olasz: Si b maggiore; franc.; Si bémol majeur; ang.: B flat major) az a diatonikus kemény (dur) hangnem, mely a normális C dur mintája szerint b hangból indul ki, egyes hangjai: b, c, d, es, f, g, a, b. Előjegyzése 2 b, és pedig h és e hangok előtt.

Be

a berillium kémiai jele.

Beach

(ejtsd: bics) Mihály Edward Hicks, baronet, brit államférfiu, született Londonban 1837. Eton- és Oxfordban tanult. 1864 óta az alsóházban a konzervativ párthoz tartozott. Disraeli két izben is kineveztette a belügyminiszteriumba, 1868. és 1874. Ez utóbbi évben elvállalta az irországi államtitkárságot, mely állásból a Beaconsfieldminiszterium bukása után visszalépett. 1885-ben ujból a miniszterium tagja lett, Salisbury alatt kincstárnok, egyuttal az alsóház vezére, 1886. aug. 3. pedig a Salisbury-miniszteriumban ir államtitkár. 1887 márc. 5. ugyan visszalépett, de 1888 febr. elvállalta a kereskedelmi miniszterium vezetesét. 1892 aug. a Salisbury-miniszteriummal együtt megbukott.

Beachy Head

(ejtsd: bicsi hedd), hegyfok Sussex angol grófságban, a La Manche csatornában, a Salisbury felől jövő mészkőhegység vége; 145 m. magas, a Seven Cliffsen világíto toronnyal. 1690. a franciák itt diadalmaskodtak az egyesült angolhollandi hajóhadon.


Kezdőlap

˙