Becsületszó

a becsületre való hivatkozás, azután ennek kiséreteben tett igéret vagy állítás. Az 1883. XXV. t.-c. tiltja, hogy valaki becsületszóra igértesse meg a fizetés teljesítését oly adósával, akinél becsületszavával megerősített igéretének meg nem tartása állásának elvesztesével járna. Ugyancsak tilos az ilykép még is kicsikart igéretnek felhasználása az adós ellen, valamint a becsületszóval biztosított követelés megszerzése az eredeti hitelezőtől; az adókivető és felszólamlási bizottságok tagjai becsületükre való hivatkozással tesznek fogadalmat. A nemzetközi jogban mint az államszerződéseknek egyik megerősítési módja fordul elő, mely azonban nem jogi csak erkölcsi jelentőséggel bir, s ma már épp oly kevéssé van divatban, mint a szerződéseknek esküvel való megerősítése, mely napjainkban legfölebb barbar népekkel kötött szerződéseknél fordul elő. A középkorban a szerződéseknek esküvel való megerősítése gyakori volt, de épp oly gyakran megesett azután az is, hogy a pápa az eskü alól az esküt tett szerződő felet feloldotta. Ennek folytán szokásossá vált kikötni azt is, hogy a szerződő fél az eskü alóli feloldást kérni nem fogja s az ennek nyert feloldás érvénytelen legyen. A B. mai nap hadi foglyoknál fordul elő, kiket, különösen tiszteket B. mellett szabadlábon s kardjuk birtokában meghagyni szokás. A becsületszó megszegése oly jellemtelenség, mely nemzetközileg azt az államot is, melynek a hadi fogoly alattvalója feljogosítja arra, hogy az annak megsértésével megszökött hadi foglyot az ellenségnek visszaszolgáltassa.

Becsüs

l. Becslő.

Becsva

a Morva baloldali mellékfolyója Morvaországban; a Beszkidekben a Kindarova hegyen fakadó Felső- és a Viszokahegyen eredő Alsó-B. összefolyásából keletkezik. 122 km. hosszu folyás után Kremsiernél torkollik; Wsetintől kezdve tutajozható.

Becsvágy

Vágy a mások becsülésére; törekvés hogy személyiségünknek vagy egyéniségünknek minél nagyobb becset adjunk. Ha pusztán személyünk előretolásáról van szó: ez üres nagyravágyás. A nemes becsvágy első sorban saját egyéniségének nemes célokkal való azonosítására gondol. Az ily B. a szerelem után egyik leghatalmasabb szenvedélye a férfiszívnek. A B. nem azonos, de néha összeesik a hatalom- és uralkodási vággyal; a B. ez elfajulását hatalmas drámák ecsetelik, mint Macbeth, Wallenstein, a Trónkereső, Kendi Margit. A B. fogalma alá tartoznak a dics-, rang- és hivatalvágy, mely gyakran nemes, mint a költő, föltaláló és felfedező hirvágya, vagy mint vetélkedési vágy; néha kicsinyes, nevetséges, sőt nemtelen, mint a lelkiismeretlenül fölfelé törekvőknél és kapaszkodóknál; a B. lajtorjája fölér a legmagasabb tragikumig s lenyúl egészen a komikumig s amelyről a tehetetlen gyakran alábukik, hamis B.-ának esve áldozatul a célja és tehetsége közti nevetséges aránytalanságnál fogva.

Becz

Pál, 1571-ben a Báthory István ellen fellázadt székelyeket megverte. Vitézségéért Báthory István nagyon kedvelte s Lengyelországba is magával vitte.

Béczi

Régi zalamegyei család, melyből Beychi István a XIV. század első felében élt. Fia Mátyás 1347-73 körül említtetik s ennek fia ifj. István 1373. jön elő; Mátyásnak volt egy Erzsébet nevü nőtestvéri is, kit egy Balog nevü béci polgár vett nőül. Wertner, M. (A magyár nemz. I. 98.) a családot a Bécz nemzetségből származtatja; de annak a Beych nemzetségnek a neve, mely a trencsénmegyei Hricsó várát kapta IV. Bélától s amelyből származott Farkas fehérvári prépost és győri püspök Beycha és Sajka (azaz bajka) alakban is említtetik, tehát Bejkának, vagy Bajkának olvasandó, a Bees nemzetséget pedig - egyébként nagyon helyesen - külön nemzetségnek veszi föl.

Beda

Venerabilis (a tiszteletreméltó), korának egyik legnagyobb angol tudósa, szül. Monktonban 672 körül megh. Girveyben (Northumberland)735. Angol-szász szülőktől származott Monktonban, a northumberlandi grófság és durhami egyházmegye területén. Már hét éves korában a vermouthi Szt. Péter-iskolába került, innen pedig a yarrowi zárdába ment mint szerzetes. Itt maradt élete fogytáig ahol a tudomány minden ágának művelése mellett még tanítással is foglalkozott s hire az egész világon elterjedt. Irodalmi működésében különösen kiemelendő: Historia ecclesiastica gentis Anglorum, melyben az angol egyház történelmét 731-ig a hazai krónikások nyomán irja le. Chronicon de sex mundi aetatibus c. művében Dénes (Dionysius exiguus) időszámítását használván, annak elterjedését a történetirásban nagyban előmozdította. - Több matematikai és csillagászati művet irt, melyek 1511-ben Párisban megjelent műveiben olvashatók; ilyenek: De argumento Lunae; Computus vulgaris qui dicitus Ephemeris; De numeris; De numerorum divisione; Musica theorica et practica; De circulis sphaerae et polo; De astrolabio; De mensura horologii etc. Művei több kiadást értek, így Párisban 1544., Baselben 1563-ban, ugyanazon kiadás Kölnben 1612. Ujabban Giles (London 1843) és Migne (1858) adták ki teljes műveit. Historia ecclesiastica-ját Stewenson (London 1838), majd Molesley (London 1869) és Holder (Freiburg 1882), adta ki.

Bédarieux

(ejtsd: bedariő), járási székhely és iparos város Hérault francia départementban, az Orb bal partján, (1886) 6678 lakossal, községi és rajziskolával, posztó- s egyéb gyapju- és gyapotkelme-készítéssel, vas- és rézöntőkkel, kalap-, bőr-, szappan-, enyv-, üveg- és papirgyártással, szeszfinomítókkal.

Bedda

l. Vedda.

Beddoes

(ejtsd: beddósz) Tamás Lovell, angol költő szül. Cliftonban 1803 jul. 30., megh. Baselben 1849 jan. 26. Munkái: The improvisator (költemények, 1821), The bride's tragedy (drámai költemény 1822), De ath's jestbook, on the fool's tragedy (dráma), melyekben meglepő erő és szellem nyilatkozik. Összegyüjtött munkái: The posthumous and collected poems of T. L. B. c. alatt jelentek meg 2 kötetben 1851.


Kezdőlap

˙