Bilochus

(bilotus). Birói tisztet viselők neve az Árpádok korában, kiket a király a vár-ispánok mellé nevezett ki, hogy a tolvajok és a rablók ügyében vizsgálatot tartsanak. Az elnevezést rendesen bélyeg, billog (török: bilki, kazáni tatár: bilge a. m. jegy, jel, az ó-szlovénban is: bęlęgu) szóból származtatják; törvényeinek szerint ugyanis a tolvajokra és rablókra bélyeget sütöttek s innen eredne a billogos, latinosítva bilochus elnevezés. Valószínübb azonban, hogy a szóban az -us csak latinos végzet s magyarul bilokh, biloth volt; ilyen alakban (Bylok) fordul elő egy 1268. okmányban (Cod. Dipl. VII. 3. 55.), egy másik oklevél pedig 1262. Biloth falut említi; valószínübb tehát, hogy a képzője nem az, mi a bélyeg, tör. bilki, bilge szóé, bár az a szótő (a török: bil, bel a. m. tud, ismer) ugyanaz s jelentése a. m. tudó, ismerő, vagy a bilochus tisztát szabatosabban megjelölve: tudakozódó, vizsgáló. Olyan vizsgálóbiró-féle volt tehát a bilochus, aki magánban nem is igen hozott ítéletet, hanem a vár-ispán tudtával, ennek a helyettesével, a «comes curialissal» (a későbbi alispánnal) együttesen.

Bilocularis

(lat. bis és locus) a. m. kétrekeszü, kétkamrás; uterus B. kétrekeszü anyaméh: a még kettőzeteinek egyik feje, ahol külsőleg a méh szélesebb ugyan, de rendszerint egyszerünek látszik, miglen belsőleg két külön részre van osztva. A kettőzések másik faja az uterus bicornis, kétszarvu méh, ahol a méh felső része, a feneke látszik külsőleg kettősnek; és az uterus didelphis, páros méh, ahol végig és teljesen ketté van osztva külsőleg is a méh, tehát két önálló méh van jelen. Ilyet leirt Dirner G. Orv. hetilap 1883.

Bilse

Benjamin, német zenész, szül. Liegnitzben 1816 aug. 17. Jókor zenésszé nevelték; otthon 1840. városi karnagy lett s oly tökéletessé tette zenekarát, hogy vele az 1867. párisi világkiállításon is feltünést keltett. Zenekarával ezóta Berlinbe vonult, önállóan élve és szaporítva babérait; egyéb városokba is ki-kirándult. 1880 óta él nyugalomban. Berlinben utcát neveztek el róla.

Bilsen

falu Limburg belga tartományban, a Demer mellett, (1890) 2597 lak. Közelében van az egykor híres s a franciák uralma alatt megszüntetett Münsterbilsen apátság, amelyben fejedelmi és grófi családok leányait nevelték.

Bilston

város Stafford angol grófságban 5 km.-re Wolverhamptontól, (1891) 23 453 lak., jelentékeny vasiparral és kőbányákkal.

Bima

l. Szambava.

Bimana

(lat., állat) a. m. kétkezüek, Linné rendszerében a főemlősök (Primates) rendjének az alrendje, amelybe az Ember tartozik s amellyel szemben L. a többi főemlősöket, t. i. a majmokat, Quadrumana, azaz négykezüek névvel jelölte.

Bimbasi

helyesebben binbasi, l. Bási.

Bimbelli

a régi Itália északi részének egyik néptörzse.

Bimbia

kamerun afrikai német terület egy vidéke a Biafra öbölbe torkolló B. folyó mellett.


Kezdőlap

˙