Board

(ang., ejtsd: bard), asztal, tábla; innen boardingouse, vendéglő. Továbbá: kollégium, hatóság, innen B. of contol, ama hatóság, mely 1784 óta, midőn Pitt a keletindiai társulat alkotmányának módosítását keresztülvitte, politikai, katonai és pénzügyekben Nagy-Britanniának kelet-indiai birtokaiban a legfőbb biróságot képezte, mig végre 1858. a társulat megszüntével az indiai miniszteriummal egyesíttetett. - B. of visitors, az északamerikai egyetemeken az egyetemi tanács.

Végül társulatot, szövetkezetet is jelent. - B. of trade kereskedelmi hatóság. - B. of agriculture néven az 1792. évben Angolországban egy mezőgazdasági ügyeket intéző hivatal keletkezett, melynek első elnöke az eszmét megpendítő jeles gazda, sir John Sinclair az első titkára a nagyhirü Arthur Young volt, kinek nevéhez füződik az ama korabeli angol mezőgazdaság hirneve. A B. 30, a király által kinevezett tagból állott és főtevékenysége abban állott, hogy a mezőgazdaság állapotáról megbizható képet nyujtson, melynek alapján a szükségeseknek mutatkozó javítások eszközöltettek. A mezőgazdasági helyzetről kiadott jelentések, melyek minden azt érdeklő ügyre kiterjedtek, az akkori állapotokat hiven feltüntetve, kitünő tájékoztatást szolgáltatnak az angol mezőgazdasági viszonyok fejlődéséről.

Boarex

A hunok szabir nevü törzséből származott fejedelemnő, ki a VII. sz. első negyedében a bizanciak és persák közti háboruk alatt egy hadsereg élén a bizanciakhoz csatlakozott. A B. név, tekintve, hogy Konstantin császár szavaiból következtetve a szabirok a magyarokkal vegyültek össze s nyilván őket nevezik mondáink soba-mongeroknak, Csaba népének, valószinüleg a kun-kabar eredetü Bruska v. Boruska magyar nemzetség nevével egyezik. Vámbéry (Magy. Er. 40. l.) Bareznek olvassa a nevet (Boarex helyett) s a török «barsz» azaz párduc szóból származtatja.

Boas

Ede, német iró, szül. Landsbergben 1815 jan. 18., megh. u. o. 1853 jun. 12. Munkái: In Skandinavien, Nordlichter, Des Kriegskommissärs Pipitz Reise nach Italien (komikus regény); összes művei 1846-48-ig öt kötetben jelentek meg Lipcsében. Fontosabbak ezek közt irodalomtörténeti dolgozatai, minők: Nachträge zu Schillers sämmtlichen Werken, Nachträge zu Goethes sämmtlichen Werken stb.

Boavista

a Verde-foki szigetek legkeletibbje és legnagyobbjainak egyike, 480 km.-re a Verde-foktól. Szabálytalan alaku, leghosszabb átmérője 20-25 km., mintegy 3000 lak. L. Verde-foki szigetek.

Bóáz

Dávid király ősatyja, Ruth férje, l. Ruth.

Bóaz

a két vasoszlop egyikének neve, amelyeket Salamon király a jeruzsálemi templomban felállított.

Bob

v. bobby, a londoni rendőr csufneve, melyet az angol rendőrség ujjászervezőjének, sir Robert Peel-nek köszönhet. A londoni csőcselék ugyanis a rendőrséget először Peelers-nek, azután Robbies-nek keresztelte el (B. az angoloknál kedvelt rövidítése a Róbert névnek).

Boba

kisközség Vas vm. kis-celli j.-ban, (1891) 382 magyar lak., a m. ker. államvasut kis-cell-székesvári vonala mellett, melyből az itt ukk-tapolcai vonal ágazik ki; posta- és táviróhivatal, postatakarékpénztár.

Bobadilla

l. Bovadilla.

Boba-sümegi

h. é. Vasut. Épült 1889. Hossza 25.8 km. Alaptőkéje 377.700 frt törzs és 566.600 frt elsőbbség, összesen 944.300 frt névleges érték. 1892. a dunántul h. é. vasutakkal egyesült. Az üzletet a m. k. államvasutak kezelik ugynevezett szabványszerződés alapján.


Kezdőlap

˙