Bombák

geologiai és kőzettani szempontból a vulkánok kráteréből kivetett ököl- vagy emberfej-nagyságu gömb, ellipszoid, vagy egyéb alaku lávatömegek. A kráterből feltörő gázok és gőzök roppant erővel ragadnak magukkal lávatömegeket, melyek félig folyós állapotban kerülnek fel a magasba; ezen az uton a gyors forgás következtében gömb vagy ellipszoid alakot öltenek és mint vulkáni bombák hullanak alá. Lásd Vulkánizmus.

Bomba-király

(il re Bomba). E gúnynévvel illették kortársai a zsarnok II. Ferdinánd nápolyi királyt, amiért Messina városát 1848 szept. 7-9. bombáztatta.

Bombamentes

az az épület, melynek teteje elég erős arra, hogy a reá hulló bombák át ne üssék. Megfelelő kő- és vastartók között a boltozatok, fölöttük erős földtöltéssel ideig-óráig ellentállanak ugyan, de a legujabb nagy kaliberü ágyuk golyói ellen nem véd meg egyetlen egy eddig ismert B. szerkezet sem.

Bombárda

középkori hajítógép amellyel 25-100 kg.-os köveket hajítottak az ellenfél váraiba, v. várvivó készülékeire; később azokat a lövegeket nevezték B.-nak, amelyek lőporral és kőgolyókkal töltettek meg. Olaszországban meg Franciaországban hosszucsövüek, Németországban pedig rövidcsövüek, azaz mozsáralakuak voltak. I. Mátyás királyunk Bécs ostroma alatt is nehány olasz, azaz hosszu bombárdát alkalmazott a Duna elzárására felhányt sáncokban.

Bombardement

(franc.) a. m. bombázás, l. Várharc.

Bombardier

(franc., ejstd: bonbárdjé), a XVII. és XVIII. században a hajító lövegekhez értő tüzérek neve; Ausztriában 1786-tól 1851-ig a tüzérségi tisztképző intézetet nevezték bombardier-testületnek, amelyben a hallgatók különösen a matematikai tudományokban igen alapos készültséget nyertek.

Bombardon

a neve egy bő méretü - a bassztubához hasonló - rézfuvó hangszernek, mely a fuvós zenekarokban a mély alhang előadására van szánva. Jelenleg B, F, C és kontra B hangolatu B.-ok vannak használatban; de a tulajdonképeni régi szerkezetü B. szűk mérettel bir és mindig csak fél hangszer, F. hangolatában van s 3 pisztonnal (l. o. van ellátva; terjedelme; kontra F-től d-ig. L. Bomhart.

Bombasin

(Bombassin, Bombazet, Bomazine), régi neve egy eredetileg felső Olaszországban készített selyemszövetnek, melyet régebben gyapotból, teveszőrből és selyemből szőttek, ujabban azonban rendesen gyapjuból szőnek.

Bombaszt

(angol.), a szó tulajdonképi értelmében gyapottal kitömött v. fölpuffasztott holmi; átvitt ért. szóáradat, dagályos beszéd. Némelyek a B. szót Theophrastus Paracelsus Bombastus nevéből származtatják; mások pedig a görög bombos-ból, mely zörejt jelent.

Bombay

L. (növ.), l. Gyapjúfa.


Kezdőlap

˙