Britannia-fém

(Britannia-Metall), ón és antimonium ötvénye, melyben néha van réz, ólom, cink és bizmut. A normális ötvény 90-92% ónból és 10-8% antimoniumból áll. A B. fém ónfehér, néha a kékesbe játszó, a platinához hasonló szinü. Fajsulya az összetételtől függ, átlag 7,3. Szilárdsága olyan mint az óné, azonban ennél keményebb, miért is jobban fényezhető. Igen jól hengerelhetjük, nyujthatjuk, sajtolhatjuk és nyomhatjuk, reszelni is jól lehet. Törése sűrü szemcsés v. horgas, hangja csengő és szép. A levegőn egy könnyen nem rozsdásodik, a szerves savakkal, így p. az ecetsavval szemben épp oly állékony, mint az ón, ezért belőle teás kannákat, akanalakat s egyéb evő eszközöket készítenek; csak arzént ne tartalmazzon, mert ettől a nedves levegőn meghomályosodik, rideg lesz és mérges roszdát fog. Az ötvény készítésekor először a rezet ömlesztik meg, ehhez adják az ón egy részét és az antimont, ekkor a tüzet gyengítik és az utolsó ón adalékot adják be, mire az ötvényt vasruddal megvakarják. Az ömledéket acél v. sárgaréz formába öntik, melyet vérkővel kennek be, hogy az ötvény hozzá ne tapadjon; jó a terpentinolajjal befüstölt forma is. Öntés előtt a formát jól meg kell melegíteni. Sok tárgyat hézagöntéssel készítenek. Mivel a B. lemezek könnyen idomíthatók, sok tárgyat az esztergán, famintákon vgy erőkalapácsokat alakítanak ki. Az egyes részek összeforrasztására gyors forrasztót használnak, melyet pórisporba vagy olaj és kolofinium keverékébe merítenek. A kész árut igen finom, félig nedves homokkal vagy smirgel-porral csiszolják és száraz tripelporral v. bécsi mésszel fényesítik. A galván uton nikolozott B. fémárukat alboid-nak és a tombakkal bevontat szimolór-nak nevezik. A B.-fém gyártása különösen Angliában (ahol föltalálták) Birmingham és Sheffield városában virágzik, fontos még Elberfeld és Lüdenscheidt ipara. V. ö. Bischoff, Das Kupfer u. seine Legierungen (1865); Ledebur, Die Legierungen (1890).

Britannicus

Claudius császárnak Messalinától Kr. u. 40. született fia. B. melléknevét a szenátustól kapta ama hadjárat emlékére, melyet atyja Britanniában viselt. Anyjának erőszakos halála után Claudius második felesége Agrippina mindent elkövetett, hogy az előbbi urától származó fiát, a későbbi Nero császárt férje fiává fogadja. B.-t hülyének nyilváníttatták s fogolyként kellett élnie. Claudius észrevette a cselfogást s elválni is készült nejétől, de ez meghiusította szándékát, mert még idejekorán megmérgeztette. fia Nero lett a császár, kivel azonban szintén nem tudott megférni. Midőn azzal fenyegette, hogy B.-t kiáltatja ki császárrá, ezt Nero 55. ebédközben megkérgezte.

Brit-Beludsisztán

brit birtok Afganisztán, Szind, Pandsab indiai tartományok és a független Beludsisztán közt. A Szulejman hegylánc D-i ágai takarják. Területe: 35 000 km2, 172,687 lak. Élén egy angol chief-commissioner áll. Mivel az ut D.-Afganisztánba rajta vezet át, az angolokra nézve nagy a fontossága.

Brit-Betsuánföld

angol koronagyarmat Dél-Afrikában, Nagy-namák földje, a Molopofolyó, Transzval, a griquák földje és az Oranje között, 184 980 km2 területtel és (1891) 60 376 lak. A Betsuánföld többi része a D. szél. 22°-ig brit protektorátus, ennek területe 320 000 km2. Az egész B. fensík, melyet egyes hegyláncok szakítanak meg; éghajlata egészséges; vizben hiányt szenved és lakói leginkább csak állattenyésztést üznek. A Fokgyarmat kormányzója B. ügyeit is vezeti. Az angol tisztviselő székhelye Vryburg, amelyet Kimberleyvel vasut köt össze. V. ö. Holub, A Fokvárostól a masukulumbék országáig.

Brit-Birma

l. Birma.

Brit-Borneo

l. Borneo.

Brit-Észak-Amerika

az Egyesült-Államoktól É-ra fekvő brit birtokok neve; áll a Dominion of Canadából, New-Foundlandból és Labrador kerületből (l. e szókat) és így magában foglalja az Egyesült-Államok, az Atlanti-óceán, az északi Jegestenger és a Csendes-óceán közt fekvő vidékeket, Alaszka, Grönland és a New-Foundlad melletti kisebb francia szigetek kivételével. Területét 9 189 170 km2-re becsülik, lakosainak száma (1891( 5 035 722.

Brit-Gujána

l. Gujána.

Brit-Honduras

l. Belize.

Brit-India

l. Kelet-India.


Kezdőlap

˙