Brómakne

Brómos gyógyszerek belső adagolásra némely esetben, - különösen ha v. nagyobb mennyiséget vett be a beteg, vagy ha a szerek hosszabb időn át használtattak-különböző alaku bőrbántalmak léphetnek fel mint mellékhatási tünetek. Ilyenek az eritéma, maculo-papulozus kiütés, fekélyes kiütés, tuberozus kiütés, csalánkiütés és leggyakrabban a brómakne, mely utóbbi megint különöböző alakzatu lehet. Zsiros köztakaróju, akne disseminatában különben is szenvedő egyének nagyobb hajlamosságuak a B. iránt. Minden korban előfordulhat. Eleintén csekély égő, szuró érzés mellett eritémás bőrgyulladás támad körülirt helyeken, majd keményedés és kölesnyi v. borsónyi csomóképződés a bőr faggyumirigyei és hatüszői körül. A csomók pirosak vagy violette szinüek, kiemelkedők, lobos udvarral ellátottak. Kedven helyük az arc, hajas fejbőr, ritkábban a mell és hát köztakarója. A jódaknétól megkülönböztetni nem lehet. A csomócska visszafejlődhetik lehámlás mellett vagy pustulácskába mehet át. A B. a brómos gyógyszer adagolásának beszüntetése után néhány nap alatt önkén megszünik; ha pustulozust volt, kerek bemélyedt hegek (ragya) maradhatnak vissza, vagy barnás foltok. Ezeken a ritkábban előforduló szépséghibákon kivül más következményekkel nem jár a B., melynek genyedtségében brómot sikerült vegyi uton kimutatni.

Bromál

tribrómáldehid. E vegyület az áldehidból vehető le, ha a metilcsoportban (CH3) 3 hidrogén helyett 3 brómatommal pótoljuk.

CH3 CHO CBr3 CHO

áldehid tribrómáldehid

A brómnak alkoholra való hatásakor képződik; igy állíotta elő felfedezője, Löwig is 1832-ben. Szintelen, átható szagu, nehéz olajszerű folyadék. F. s. 3,34; f. p. 173°. Vizben, borszeszben és éterben oldható. Kémiai sajátságaira nézve a megfelelő klorálhoz nagyon hasonló. A vizzel lassacskán kémiailag egyesül és a kristályos bromálhidráttá CBr3CH(OH)2 alakul.

Bromatográfia

görög neve az ételek leirásának; bromatologia az ételek tana s bromatométer azaz eszköz, mely szigoruan előirt életmód mellett az étkek mérését eszközli.

Brómammónium

l. Ammoniumbromid.

Brómargirit

l. Bromit.

Bromberg

az ugyanily nevü kerület székhelye Posen porosz tartományban, a Brahe mindkét partján és a 26 km. hosszu B.-i csatorna mellett, a mely a Brahet a Netzével (a Visztulát az Oderrel) köti össze s amelyet 1773-64. építettek; 41,399 lak., gép-, vas-, szesz-, burnót- és bőrgyártással, élénk gabona- és fakereskedéssel. B.-t már az 1252-ki okiratok említik; 1327. a német lovagrendnek, 1343. pedig a lengyeleknek birtokába került. 1772-ben került Poroszországhoz és ekkor N. Frigyes sokat tett a város emelésére, amiért is a város 1862-ben a királynak ércszobrot emeltetett.

Brome

Rikárd, angol drámairó, szül. a XVI. sz. végén, megh. 1652. Ben Jonson szolgája volt s jelentékeny szinpadi ismeretre tett szert. Összesen 15 szindarabot irt, melyek közül leginkább a vigjátékokon látszik meg mesterének iskolája. Ilyenek: The Northern Laste, or a nest of fools (1632); The city wit (1653); The court beggar (1643) stb. Műveit ujabban adták ki Londonban 1874.

Bromelia

L., Bromel Olaf (orvos s növénytudós Göteborgban 1639-1705) után nevezett család génusza. Többnyári fás kórók vagy félcserjék, bőrnemü, merev, gyakran tövises szélü sűrű spirálban sorakozó levelekkel, különböző módon csoportosuló virágokkal. Mintegy 24 faja leginkább Braziliában és Nyugat-Indiában terem. A Br. Karatas L. (ananászkender) gyümölcse savanykás-édes, eszik, levét pedig a puncsba adják. Leveléből fehéres, meglehetős fényes, a manillakenderhez hasonló, de durvább, merevebb és kevésbbé szilárd rost lesz (l. Ananászselyem), melyet kötélnemüekre dolgoznak fel. A B. humilis L., nyugat-indiai cserje, gyümölcse ugyanilyen izü és fogyasztják. A Br. Carolinae L. külsőbb levele zöld, a belső csinos vérpirosságu. Igen csinos levéldisz, termek diszítésére is nagyon beillik. B. pnguin L. Nyugatindiában honos; erős nedve a száj tisztítására s gilisztahajó szerül használatos.

Bromelicaeae

l. Ananász-félék.

Bromezüst

ásványtani szempontból l. Bromit; kémiai szempontból l. Ezüstbromid.


Kezdőlap

˙