Bubo

(lágyék). Igy nevezik a venerikus és bujakóros bántalmaknál fellépő nyirkmirigydaganatot. E nyirkmirigy-nagyobbodások és daganatképződések rendesen bizonyos kórhatány, méreg hatása következtében állnak elő, néha genyesdésbe mennek át (bubo suppurans), néha azonban mint nagyobbodott és megkeményedett mirigydaganatot hosszu időn át megmaradnak és reudes nagyságukra ritkán zsugorodnak össze (bubo indolens). Előbbi a lágy fekély kisérője, mig utóbb a bujakóros (kemény) fekély következménye. A B. szó helyett a tudományban inkább használják az Adenitis. Lymph-adenitis elnevezést, amennyiben a bubo szót idővel általában mindazon mirigydaganatokra vonatkoztatták, melyek a lágyéktájon kivül, a test egyéb helyein is előfordulnak, nevezetesen a nyakon, a könyökön, ha ezek mirigyei bujakóros fekély következtében megbetegednek, a középkorban a B. általánosabb volt mint jelenleg, mert gyakran veszélyes alkati bántalmakkal járt s a test egész mirigyrendszerének megnagyobbodását idézte elő s B.-dögvész néven ismerték.

A lágyékmirigydaganatot röviden dob-nak is nevezzük és keletkezésének oka szerint két csoportba tartozik. 1. Önszenvi (B. idiopathicus) a dob akkor, ha belső traumatikus ok, p. nagy és fárasztó gyaloglás, nehéz tárgy felemelése v. külső traumatikus inger, p. külső sérülés, ütés folytán keletkezett. Néha azonban még venerikus és bujakóros bántalmak tünete gyanánt is mutatkozik, anélkül, hogy elsődleges bántalmat találnánk; a franciák ezeu alakot, mely lényegére nézve még homályos, bubon d' emblée-nek nevezik. 2. Tüneti-bob (Bubo sympathicus) keletkezését egy a dobszékhelyétől távolabb eső, de vele nyirkutak által közlekedő kóros folyamat okozza, melynek kóros terméke a közlekedő nyirkutak utján a legközelebbi nyirkmirigycsoportban lerakódik és lobot idézve elő, a nyirkmirgyek duzzadását eredményezi. A tüneti dob ritkábban húgycsőtakár, gyakrabban venerikus (lágy) fekély és leggyakrabban bujakóros (kemény) fekély kiséretében keletkezik. Okát képezheti azonkivül valamely a nyirkmirigyekkel a nyirkutakon át közlekedő rosszindulatu álképlet vagy nagyobb foku mélyebb genyedés. Minden kezdődő nyirkmirigydaganatnál igyekezni kell a nyirkmirigyeket visszafejlődésre birni, mely célból felszívó hatásu jód- és higany készítményeket alkalmaznak. Azon esetekben, melyekben a daganat vissza nem fejlődik és genyedés kimutatható, sebészi eljárás foganatosítandó: késsel való megnyitás és antiszeptikus kezelés.

Buborka

Csapó szerint a. m. uborka. Ily tájias hangzása a huborka is az Ipoly mentén.

Búbos tyúkok

l. Bóbitás tyúkok.

Bubus

v. mumus, (tájszólásilag babós, bóbiska is, l. Ipolyi Magy. myth. 110.), gyermekijesztő rém. K-a (30).

Bucaramanga

Santander départemento fővárosa Kolumbiában, a Rio Lebrija mellett, 11,225 lak., élénk kereskedéssel.

Bucaro

máz nélkül fehéres, vörös vagy fekete szinü, részben vörösre, feketére és aranyosra festett serleg alaku agyagedény, mely Mexikóból került Spanyolországba, ahol a XVI. században nagyban gyártották. Állítólag a spanyol nők akkoriban ették is ezt az anyagot, mert gyógyitó erjünek tartották.

Bucca

a. m. arc; buccalis, az archoz tartozó.

Buccaneer

telivér angol mén. ap. Wild Dayrell, a. Little Red. Rover lánya, mely a magyarországi telivér és félvér tenyésztésére számos ivadékon át a legelőnyösb befolyással volt és van. B.-t Angliában lord Dorchester ménesében nevelték 1857.; jó versenyló volt s aztán pár évig Angliában apalónak használták 1865. vette meg de Buls ezredes 2600 font sterlingen a kisbéri ménes számára, hol közel 18 évig szintén apalónak használták. Ivadéka közül mint versenylovak legkitünőbbek lettek: See Saw, Kisbér (mely már itt nevelkedett) s mely 1873. megnyerte az angol Derbyt (Epsom gyepén) s néhány héttel később (a párisi bois de boulogne-i versenytéren) a Grand prix de Parist; ugyan ő tőle származnak: Kisbér öccse, Gamecock, Buccaneer Canace-kanca, Waisenknabe, Bálvány, Flibustier, Tallós, Vedermo s emezek fiakánt: Bruce (Grand prix de Paris nyertese), Stronzian, Lehetetlen stb., mind oly jeles verseny- és apalovak, melyek a magántenyésztők méneseiben több generáció óta igen jó ivadékokat nemzenek. B. és Cambuscan (Kincsem apja) voltak eddig legszerencsésebb vásárlásaink Angliában, az előbbinek fia, ezek pedig kanca-ivadékaiban volt legkitünöbb.

Buccari

l. Bukkari.

Buccelati

Antal, olasz kriminalista, szül. Milánóban 1831 máj. 22., megh. mint páviai egyetemi tanár 1890 febr. 5. Irodalmi tevékenységének jelentékeny részét az olasz büntetőtörvénykövijavaslatok birálata vette igénybe, majd a Lombroso auspiciumai alatt keletkezett antropologiai v. pozitiv iskola elleni harc, melynek irányát egyenesen büntetőjogi nihilizmusnak, híveit nihilistáknak nyilvánította. «Il nihilsmo e la ragione del diritto penale». Művei közül említendők: Istituzioni de deritto e procedura penale (1884); a stockholmi börtön-kongresszus számára írt véleménye, Sul sistema cellulare. Dolgozatainak nagy része Lucchini, Rivista penale c. európai nevü folyóiratában jelent meg.


Kezdőlap

˙