Campęchefa

(Lignum campechianum v. hematoxyli), a hematoxylon campechianum L. nevü középamerikai és keletindiai fanemü növénynek (cesalpinee) a faállománya, mely friss állapotában vörös, a levegőn állva azonban feketésvörös szinü lesz. Főalkotórésze a hoematoxylin (C16H14O6), szintelen, édeses izü kristályok, melyek a világosságon megvörösödnek, ha pedig ammoniákkal kezeltetnek, akkor ibolyás-zöldes pikkelyekké, hemateinné alakulnak. A C. azelőtt az orvosi gyakorlatban többször rendeltetett mint ma; főzetét (5: 100) enyhe összehuzó szerként különösen gyermekek hasmenése ellen adták. Ma inkább a festőiparban használatos.

Campeggi

1. Lőrinc olasz egyházpolitikus született Bolognában 1472 november 7., meghalt Rómában mint prenestei püspök 1539 julius 25. Előbb jogász majd pap lett. II. Gyula 1512. feltrei püspökké és a Rota birájává nevezte ki. 1517. mint a császár követe biborossá lett. 1518. Angliába ment hogy VIII. Henrik segítségét kérje a törökök ellen és hogy az angol klérust fegyelmezze; a király gazdagon megajándékozta és salisbury-i érsekké tette. 1523. bolognai érsek lett s VII. Kelemen Németországba küldte a reformáció okozta zavarok lecsillapítására; 1524. Nürnbergben a wormsi ediktum végrehajtását sürgette, de hiába; ugyanazon évben a kat. főurakat Regensburgba hivta tanácskozásra. 35 tételben foglalták össze üdvös határozataikat a német klérus fegyelmezésére, reformálására. 1528. ujra Angliába utazott, hogy VIII. Henriket törvényes nejével kibékítse, de sikert nem aratott, mire 1529. Angliát elhagyta. 1530. Bolognában jelen volt V. Károly koronáztatásán, részt vett a III. Pált választó konklávéban. Iratai korát illető rendkivül fontos történelmi adatokat tartalmaznak.

2. C. Tamás, feltrei püspök, született 1500., megh. 1564. Részt vett a wormsi vitatkozáson, mely Eck és Melanchthon között folyt le; a trienti zsinaton tapintata és tudománya miatt nagy tekintélynek örvendett, az ő kezdeményezésére fogadták el a II. ülésen hogy ülésenként párhuzamosan tárgyalják a hit dolgát a fegyelmi szabályokkal. Legnevezetesebb műve: De auctoritate s. conciliorum (Velence 1561).

Campello

Bonjohannes. Neve után itélve olasz származásu férfiu s jeles diplomata volt a XIV. század közepén. 1342-7. váradi kanonok 1342. aradi, 1344. sebesi főesperes a csanádi székesegyházban, 1347. pécsi kanonok s ugyanekkor bosnyák püspök lőn. Két év mulva itt hagyta hazánkat s Olaszországban a fermói püspökséget nyerte el, végre 1365. a patrasi érsekségre emeltetett. Hogy magyar javadalmakat élvezett, azt egész életén át hazánk érdekében kifejtett diplomáciai működésével igyekezett meghálálni. 1346. ő volt I. Lajos követe a pápához s nagyon ügyesen járt el megbizatásában. 1356-58. közvetítő volt a Velence és I. Lajos közt létrejött, hazánkra nézve kedvező békekötésben. 1361. pedig ő volt a békéltető I. Lajos királyunk és a durazzói hercegek között. V. ö Bunyitay, A váradi püspökség története II. Theiner Monum. I-II.; Pór A., Nagy Lajos 136, 302, 319, 522.

Campen

Tamás van, l. Kempis Tamás.

Campenon

(ejtsd: kanpnon K. János Mária Ede, francia hadügyminiszter, szül. Tonnerreben 1819 máj 4., megh. Párisban 1891 márc. 16. A szt. cyr-i iskola végeztével a törzstiszti iskolába lépett, 1846. pedig századossá nevezték ki a vezérkarban. Köztársasági hajlamai miatt Napoleon 1851 a dec. 2. államcsiny után elfogatta, de Forey tábornok közbenjárására szabadon bocsátotta és Tuniszba küldte, hol a bejnek a hadsereg ujjászervezésében segítségére volt. Visszatérése után végig küzdötte a krimi háborut s 1859. Mac Mahon táborkarában mint másodfőnök az olaszhadjáratot. 1860. Cousin-Montauban tábornokot Khinába kisérte. 1870. ezredessé s táborkari főnökké nevezték ki a 4. hadtest, Legrand hadosztályához és aug. 16. Vionville mellett sulyosan megsebesült. A metzi fegyverletétel után mint hadi fogoly Aachenbe vitetett. 1880 az 5. hadosztály parancsnokává nevezték ki Párisban. 1881-1882., továbbá 1883 okt.-1885 jan. és ujból ez év április -1886 jan. 6-ig hadügyminiszter volt.

Camper

Péter, németalföldi anatómus, szül. Lejdában 1722., megh. 1789. 1746. doktorrá avattatott. Tanulmányutazásának befejezése után 1749. a filozofia tanárává neveztetett ki Franekeráben, majd Amsterdamban 1763. a groningeni egyetemen az elméleti orvostan, anatómia, botanika és sebészet tanszékét foglalja el. Nevéhez az orvosi tudomány terén nem egy fölfedezés füződik. E mellett építészettel, szobrászattal politikával is foglalkozott. Anatómiai rajzai, melyeket ki is adott, kitünőek. Az emberi arc szépségét bizonyos principiumokra igyekezett visszavinni. (L. Camper-féle arcszög.) Legnevezetesebb munkája: Demonstrationes anatomico-pathologice stb. Említésre méltó még Petri C. Observationes circa mutationes quas subeunt calculi in vesica. Ex belgico sermone in latinum translate a Jos. Cseh-Szombathy (Pest 1784, 1 rézmetsz. táblával).

Camperdown

(ejtsd: kemprdaun), peeri méltóság a Duncan-családban. Ennek leghiresebb tagja Duncan Adam angol tengernagy, szül. 1731 jul. 1., megh. 1804 aug. 4. 1795. lett tengernaggyá s a francia forradalmi háborukban az angol-orosz hadi tengerészet főparancsnoka az északi tengeren. 1798. fényes győzelmet vivott C. (l. Camperduin) mellett a hollandusokon s a Viscount Duncan of C. rangot kapta. E tengeri ütközet emlékére építtetett a C. angol casematta vérteshajó, mely Tryon altengernagy által vezényelt hajórajhoz tartozván 1893 junius havában a tunisi partok mellett gyakorlat közben a «Viktoria» angol vértes hajót oldalba döfte. A «Viktoria» 13 perc mulva elsülyedt, mely katasztrófa következtében 300-nál több tengerész lelte halálát a hullámokban, köztük Tryon altengernagy is.

Camper-féle arcszög

mely sokáig az emberi és állati fejtipus megkülönböztetésének kimutatására szolgált, ama két vonal egymásra való hajlásának a nagyságát (hajlási szög fok-értékét) mutatja mely vonalak egyike az arc középsíkjában a homlok- és orrnyilás alját, másika pedig a fülnyilás felső szélétől ugyancsak az orrnyilás aljáig huzódik. Csak embernél 90°-u e szöglet, állatoknál és pedig a felsőbb rangu emlősöktől (majmoktól) lefelé mindinkább hegyesebb e szög. Róla bővebbet l. Koponyaszögek.

Camperduin

(Camperdown), homokzátonyok É.-Hollandia németalföldi tartomány mellett. Ismeretesek arról a győzelemről, amelyet Duncan angol admirális 1797. a németalföldiek hajóhada fölött kivivott.

Camperio

Manfréd olasz utazó szül. Milanóban 1827. Miután részt vett az olasz szabadságharcban, 1849. a háboruban kapott sebei miatt kilépett a piemonti szolgálatból és utazgatni kezdett. Bejárta Törökországot, volt Ausztráliában aranyat keresni. 1859. és 1866. ujból a szárdiniai hadseregben küzdött. 1867. Egyiptomba ment és onnan részletes tudósításokat küldött a milánói Perseveranza-nak a Szuezi-csatornáról. Visszatérése után főképen kereskedelmi-földrajzi kérdésekkel foglalkozott. Jelen volt a Szuezi-csatorna megnyitásánál azután Kelet-Indiában, Cejlonban, Jáván utazott. 1876. az «Esploratore»-t alapította és egy társaságot Afrika kereskedelmi kikutatására. E társaság megbizásából 1879-81. Tuniszban, Tripoliszban és Bengáziban utazott.


Kezdőlap

˙