Caraglio

(ejtsd: karallyo), község Cuneo olaszországi tartományban, a Grana mellett, (1881) 6501 lak., selyemfonókkal és szövőkkel.

Caraglio

(Caralio, Caralius) János Jakab, olasz rézmetsző, rajzoló, kő- és éremmetsző, szül. Veronában vagy Parmában 1498 körül, Rómában a hires Marco Antoniónál képezte magát. Később abbahagyta a rézmetszést, hogy kő- és éremmetszéssel foglalkozhassék. 1539. Zsigmond lengyel király udvaránál találjuk. Később visszatért Rómába, hol még 1560. életben volt. A párisi Debrüge-Dumenil gyüjteményben volt tőle egy achát Bona Sforza lengyel királyné arcképével. C. metszeteit, melyeket főleg Rossi, Pannegianino, Tizián és Ráffáel művei után készített, nagyon kedvelték, de nem érik utól, Marco Antonio rajzának nemességét, sem kimunkálásnak tisztaságát.

Caraman

francia nemesi család, l. Riqet és Chimay.

Carambolafa

(nö.), l. Averrhoa.

Carapa

Aubl. (növ.); a meliaceák fái páratlanul szárnyalt levelekkel, apró virágokkal s csonthéjas, 6-12 magu tokgyümölccsel. Mind a két földrész forró vidékein 4 faja él. A C. guianensis Aubl. Braziliában és Guyanában 15-25 m. magas, v. 1 m. hosszu levelekkel, fehér virággal, 10,5 cm. átmérős gyümölccsel, dió nagyságu, lapított maggal. Ebből sajtolják a vajnemü karapaolajat, mellyel az indusok a rovarok csipései ellen testüket bekenik; háziállatok bőrbetegségei ellen, sőt erős szaga és keserüsége miatt féregirtásra is használják Európában szappanfőzéshez adják. Brazilia A C. Guineensis Sweet (C. toloucouna Perot.) fajnak vizzel kifőzött sárgapiros olaját használják. Ez a tulukuna-olaj, vajnemü, keserü avas szagu, hánytató s 40-50° olvad. A C. Moluccensis Lan. gyümölcse a gránátalmához hasonló; kérge gyomorerősítőül használatos, gyökerében is fehér, mézganemü officinális nedv van. A C. procera DC. a Karaibi szigeteken szép fát szolgáltat, de ez nem az, melyet Szenegál partjáról bois de carapa néven szállítanak.

Carapella

di Puglia, folyó Foggia olaszországi tartományban; az Apennin K-i lejtőjén ered és a Lago di Salpi, meg Cervano lefolyásait fölvevén, a Manfredoniai-öbölbe torkol.

Carassius

a nyilthólyagu halak alrendjében a ponty-félék családjába tartozó halnem. Lásd Kárász.

Caratacus

a szilurok fejedelme Britannia déli részében, a rómaiakkal háborut viselt, Cartismandua fejedelemnő árulása következtében azonban fogságukba jutott. Claudius császár Rómába hozatta Kr. u. 51. és megkegyelmezett neki, sőt visszatérhetett hazájába, hol mint a rómaiak szövetségese halt meg 54.

Caratraca

(ejtsd: karatraka), falu Malaga spanyol tartományban, hegyes vidéken, aránylag hüvös, egészséges klimával, 1720 lak., bővizü kénes ásványviz-forrással és fürdővel, amelyet 4-5000 vendég keres föl évenkint.

Carausius

M. Aurelius Valerius, gall származásu, miután mint hadvezér Kr. u. 285. kitünt a harcban a bagaudák, azaz a fellázadt gall parasztok ellen, Diocletianus és Maximianus egy hajóhad élére állították, hogy a gall parasztokat a germán kalózoktól megvédje. Ö azonban 287. Britanniába hajózott s hajóhadának legénysége és a légiók által császárrá kiáltatá ki magát. Constantius Chlorus ugyan hadjáratot viselt ellene, de nem menvén vele semmire, elismerte uralkodótársának. C. 293. orvgyilkosságnak esett áldozatul.


Kezdőlap

˙