Centweight

(ang., ejtsd: szentvét), az angol mázsa a. m. 112 angol font = 50,8 kg.

Cenzor

(lat.). A római alkotmányban a cenzus (l. o.) eszközlésével megbizott két hivatalnok (magistratus). Öt évenkint választattak, azonban a lex emilia szerint tisztöket csak másfél évig gyakorolhatták. Tisztök eredetileg igen egyszerü volt, mert csak a cenzusra, tehát a vagyonbejelentések mintázatainak (formule), s a polgárok jegyzékének elkészítésére s a jegyzékeknek megóvására szorítkozott. Ehhez hozzájárult az államvagyon kezelése, az államjavaknak s államjövedelmeknek bérbeadása, s a közmunkák iránti szerződések megkötése.

A cenzorok tehát első sorban a mai értelemben vett pénzügyi hatósági közegek voltak. A tisztség azonban nagy tekintélyre s nagy jelentőségre tett szert, mert reá volt bizva egyuttal a polgárok erkölcsei fölötti felügyelet, amellyel jelentékeny, s tisztán a C. szabad belátása s benső meggyőződése szerint gyakorlandó büntető hatalom járt. A C.-ok jelesül a polgároknak osztályozásánál nem csak vagyoni szempontból, hanem a közerkölcsiség tekintetei alapján is jártak el, s igy hatalmokban állott egyeseket valamennyi osztályból (tribus) kizárni, vagy alsóbb osztályokba áthelyezni (tribus movere), a szenátorokat tisztségöktől megfosztani, egyszerüen akként; hogy a szenátorok névjegyzékének elkészítésénél s felolvasásánál azoknak neveit elmellőzték. Joguk volt továbbá a vagyonbecslésnél oly javakat, amelyeknek szerzés-módját vagy birását erkölcsi tekintetekből rosszalták, többszörös értékben felvenni, s ez által jobban megadóztatni; s minden polgár ellen a jegyzékbe bevezetendő nota vagy subscriptio censori által nyilvános rosszalást kifejezni. A C. tehát nem csak pénzügyi közegek, hanem valóságos erkölcsbirák - moribus prefecti - voltak. A köztársaság hanyatlásával jelentőségök is hanyatlott. A császárság idejében C.-ok csak kivételképen fordulnak elő, mert hatósági körüket a prefectura morum vagy censoria potestas alapján s császárok maguk gyakorolták.

Cenzura

(lat.) a. m. megrovás, rosszalás. Sajtójogban a sajtótermékeknek előző vizsgálata az arra hivatott közeg - cenzor - által, mely nélkül azoknak megjelentetése, szinműveknél azoknak előadása tilos. Hazánkban az 1848. évi XVIII. t.-c. bevezető intézkedése az előző vizsgálatot örökre eltörölte s a sajtószabadságot visszaállította. L. Sajtójog.

Cenzus

(lat.), a római közjogban a római polgárok vagyonának megbecslése, s a polgároknak ezen az alapon osztályozása (l. Capite censi), ami a hadkötelezettség s a szavazati jog gyakorlása tekintetében a cenzor által történt. A modern államokban is a C. a. m. vagyonbecslés, gyakran bizonyos politikai jogoknak képezi alapját, amennyiben p. a választási jog C.-hoz van kötve, ha annak gyakorlásához bizonyos meghatározott vagyonnak, vagy jövedelemnek, vagy bizonyos adó összegének kimutatása szükséges. A középkorban C.-nek nevezték az adót, melyet a legyőzöttek a győzőnek fizetni tartoztak. Napjainkban C.-nak nevezik a népszámlálást is.

Cépe

(franc., ejtsd: szep), Franciaországban elterjedt gomba a Boletus-fajból, melynek ugy vörösbarna (B. edulis) mint fabarna (B. variegatus) faját különösen Bordeaux vidékén eledelül használják, sőt olajba sajtolva kereskednek is vele.

Cephelis

Sw (növ.), l. Ipekakuanha.

Cephalalgia

l. Fejfájás.

Cephalanthera

Rick (növ.),l. Himteke.

Cephalaspis

Ag. Kövült állat. Kihalt zománcos (ganoid) halnem. A szilúr korszak végén és a devon korszakban éltek.

Cephalolophus

H. Sm., afrikai antilope család, l. Antilópok.


Kezdőlap

˙