Ceram

(Serang), Amboina hollandi rezidencyhez tartozó sziget a Molukki-csoportban Dsilolo; Burn és Uj-Guinea közt; az É. sz. 3 és 4, a K. h. 127° 59' és 130° 44' között, 18900 km2-nyi ter.,100000 lakossal. Hosszabb mint széles; főtengelye mentén hegyek vonulnak el rajta, amelyek a Nussza Haliban 3000 m. magasra emelkednek. É-i része nehezebben közelíthető meg. Vizei leginkább D-re folynak. Földjét pompás növényzet takarja; értékes fák, szágó- és kókusz-pálmák, fűszerek vadon nőnek. Nagyobb emlősök hiányzanak; madárvilága különösen gazdag. A lakosok a pápuák és malájok keverődéséből keletkeztek. Érdekes, hogy a pápua vér az itteni malájokat majdnem teljesen pápuákká változtatta át. Nyelvi tekintetben számos nyelvjárásra oszlanak. Rizst, dohányt, kakáót termesztenek; apró törzsekre oszlanak, kik külön fejedelmek alatt élnek és különösen a sziget belsejében teljesen civilizálatlanok. V. ö. Wallace, The Malay Archipelago Lond. 1869.

Cerambyx

L., l. Cincérfélék.

Cerami

(ejtsd: cserami, város Sziciliában, Catania tartományban, Salso egyik mellékvizénél, (1881) 5001 lak., selyemtermeléssel.

Céramique

l. Keramika.

Ceramium

Lyngb., l. Tülökmoszat.

Cerano

(ejtsd: cserano), falu Novara olasz tartományban, 2 km.-nyire a Ticinotól, (1881) 5285 lak., selyemfonással.

Cerano

olasz festő, l. Cresp.

Cerarium

(lat.), viaszgyertyatartó. A nagyszombaton megszentelt husvéti gyertya, mely áldozó csütörtökig van az oltárokon és mely nagysága miatt a közönséges tartókban el nem fér. C. viaszpénz a rómaiaknál.

Cerasin

a. m. cseresznye-mézga; l. Mézga; ásványtani szempontból, l. Kerasin. Cerastium L. (növ.), l. Madárhur.

Cerasus

L. (növ.), l. Cseresznyefa és Meggyfa.


Kezdőlap

˙