Chitilén

Péter magyar nemest választották érsekökké a splatóiak 1185. Az érsek még abban az esztendőben tartományi zsinatot tartott a dalmát egyház ügyeinek rendezése végett s a zsinat után a spalatói érseksége kijelölte a fennálló hét dalmát püspökség határait. Ebben mutatott érdemeinek elismeréséül s jutalmul azért, hogy saját vagyonából mindjárt 1185. megalapította (az 1460. Modrusba áttett) corbaviai püspökséget, III. Lucius pápa megengedte neki, hogy Magyarországon is maga előtt vitesse az apostoli keresztet. Az érsek 1190 táján hunyt el.

Chitin

az izeltlábuak s különösen a rovarok testét borító páncél felépítésére szolgáló szerves anyag. Kálilúgban nem oldódik s a korhadásnak igen sokáig ellentáll. Némelyek ezen anyagot Entomolin-nak is nevezik.

Chiton

l. Kíton.

Chitonfélék

(állat), a haslábu lágytestüek (Gasteropoda) osztályának Prosobranchiata rendjébe tartozó csigacsalád, melynek nemei együtt a Placophora-alrendet képezik. Testük részarányos, megnyult, tojásforma, lapított, hátán egymásután következő nyolc, mozgékony mészlemezzel. Lábuk lapos, széles. Levélforma kopotyúi a láb töve mögött erednek. Szemei és csápjai nincsenek; szivük kétoldali pitvarral és egy, a végbél fölött fekvő szivpitvarral. Váltivaruak; petéiket a vizbe rakják, a kifejlődő embrióknak szemeik vannak s ezek későbben elsatnyulnak és eltünnek; az ébrényeknek azonban nincs lárvaházuk és csillangó vitorlájuk, hanem féregszerüen mozognak egy csillangó koszoru segélyével. Valamennyien kizárólag tengeriek s ez idő szerint mintegy 400 élő fajuk ismeretes, különösen gyakoriak a melegebb tengerekben. Széles talpuk segélyével erősen oda tapadnak a sziklákra s ha lefeszítik őket, összegömbölyödnek. Mintegy 60 kövült faj ismeretes a szilurképződményektől kezdve. Az ide tartozó nemek közül a Chiton L. nemnek fajai az európai tengerekben is közönségesek.

Chittangongfa

(növ.), l. Cedrela.

Chittenden

(ejtsd: csittendn), county Vermont É.-amerikai államban, 1481 km2. területtel, 36 480 lak.; Burlington székhellyel.

Chiusa

(ejtsd: kiuza), több város neve Olaszországban. 1. C. di Pesio, Cuneo tartományban, a Pesio partján, (1881) 6576 lak., selyem-, üveg- és porcellániparral. - 2. C. Forte, Udine tartományban, a Fella jobb partján, 1185 lak. - 3. C. Sclafani, Palermo tartományban, Szicilia szigetén, olajfákban gazdag vidéken, (1881) 7119 lak.

Chiusa di Verona

hires hegyszoros az Adige völgyében, Rivoli közelében. 25 km.-nyire Veronától. Ezen hegyszorost régi erőség védte, amelyet Frigyes császár 1155. lerombolt; 1285. azonban ujra fölépítették. Az 1801. ujra lerombolt erősség most helyre van állítva és hatalmas ágyutelepekkel fölszerelve.

Chiusi

(ejtsd: kiuzi), város Montepulciano kerületben, Siena olasz tartományban, a C. tó közelében; (1881) 1824, mint község 5017 lak., középkori kőfalakkal, régen egy antik épületek romjaiból épített székesegyházzal. C. az ó-korban Clusium (eredetileg Camars vagy Camers) volt, egyike a 12 etruszk reszpublikának, s mint Porsenna rezidenciája történeti nevezetességü. Az által, hogy a római követ tényleges részt vett a város védelmében Brennus ellen, C. okot adott az első római-gallus háborura. A város, mely még a római császárok korában is virágzott, a barbárok betörése által elpusztult. A Chiana lecsapolása után C. ujra emelkedett. Különösen nevezetes C. a benne levő etruszk sirok révén, melyek közül a régiebbek (Tomba a ziro) kutalakuak, a későbbiek (a Kr. előtti V-III. századbeliek) sir-bolt formájuak és gyakran falfestményekkel is el vannak látva. Kiváló ezek közt a Tomba della scimia, melynek festményei küzdő játékokat ábrázolnak. A sirokban talált régiségek, különösen a relief-alakokkal cifrázott fekete anyag-edények (az u. n. Buccherovázák), továbbá a bogárkövek (Scarabeák) nagyrészt a C.-i Museo Etruscoban vannak, részben pedig Palermóban és Firenzében. V. ö. Liverani: Le catacombe di C. (Siena 1872.)

Chivasso

(ejtsd: kivasszo), város Torino olasz tartományban, a Pó balpartján, (1881) 5446 lak., gabona- és marhakereskedéssel. egykoron a Montferrati hercegek erdője védte, amelyet 1804. a franciák leromboltak.


Kezdőlap

˙