Chorioiditis

(görög-latin), érhártya-gyuladás, lehet genyedő, savós és gócokat vető természetü. A genyedő érhártya-gyuladás leginkább szemsérülés után fejlődik, megesik, hogy hályog-operálás után is, ha gyuladáskeltő csirák jutnak a sebbe; avagy a szem sérülése nélkül, átrakódás utján támad a gyermekágyi lázban vagy más súlyos fertőző betegségekben. A szem fehére vörös lesz, a szem belseje zavarossá válik, genyedség mutatkozik ott benn; nagy fájdalmat érez a beteg, ha a gyuladás a sugártestre is átterjed (cyclitis). A gyuladás legnagyobb foka a panophthalmitis, melytől a szem egészen kidülled, kötőhártyája erősen megdagad (chemosis), a szemhéjak dagadtak lesznek, a szaruhártya elgenyed, roppant fájdalom kinozza a beteget; végre a gyuladás mulík, s a megvakult szem összetöpörödik. Orvoslása: piócázás, jeges borogatás, atropin becsöpögtetése, szürke kénesős kenőcs bedörzsölése, sötétben tartás. A savós érhártya-gyuladás hevenyében is fejlődhetik, amikor nagy fájdommal jár, a látás romlik, a szem belsejében finom zavarodás támad, utóbb a szem keményebbé válik, ugy hogy a zöld hályog képét ölti. Többnyire azonban idültté válik, a szem üvegteste elhigul, benne cafatok uszkálnak, melyeket az ember a látását elhomályosító felhőknek lát. Utóbb a szem kitágulhat (buphthalmus), avagy ellágyul, lötyögőssé válik (atrophia bulbi) és megvakul. Az ideghártya leválása is megvakíthatja a szemet. Nagy megfázás lehet az oka a hevenyés gyuladásnak, az idült gyuladás leginkább közellátó szemekben fejlődik. Orvoslása: sötétben tartás, kezdetben atropin, ha a szem megkeményszik, pokarpin becsöpögtetése, bedörzsölő kúra; ha idült a baj, operálás (iridectomia). A gócokat vető érhártya-gyuladásnak (C. disseminata, areolaris) igen gyakran szifilis az okozója. A látás romlik, s a szemorvos szemtükörrel állapítja meg a bajt, a szem érhártyájában támadt apróbb vagy öregebb gócokbol. A beteget a baj kezdetén sötétben kell tartani, utóbb fekete szemüveget hordjon. Orvoslás: bedörzsölő kura, majd jódkáli.

Chorion

(gör.) l. Bőr.

Chorioretinitis

(gör.-lat.), az érhártyának és ideghártyának együttes gyuladása, melyet szemtükörrel lehet csak megállapítani.

Choripetaie

(növ.) a. m. külön- v. szabadszirmuak; l. Archichlamydeae és Különszirmuak.

Chorisia

Humb. Bonpl. et Kunth (növ.), a gyapjufanemüek génusza három fajjal Amerika forró vidékein. A C. crispifolia Kth. és Ch. speciosa St. Hill. délamerikai fák, magjok gyapját éppen ugy használják mint a gyapjufáét.

Chorisontok

(gör.) a. m. megkülönböztetők. Igy hivtak két régi görög kritikust, Xenónt és Hellanikost, Agathoklés tanítványát, kik először vitatták, hogy Homérostól csak az Iliasz való, az Odysseia nem. Aristarchos Xenón ellen a költeményeknek egyszerüségét vitató egy iratot intézett.

Chorizema

Labill. vitorlásvirágu örökzöld kis cserjéje Uj-Hollandiának, átellenes egyszerü, épszélü, gyakran igen apró levekkel, többnyire fürtös, piros, sárga v. tarka virágokkal. Több faját töméntelen virágáért hidegházban tartják.

Chorley

város Lancaster angol grófságban, a Chor mellett, közel a torkolatához és a leeds-liverpooli csatorna mellett, 23,082 lak., vasolvasztókkal, kémiai gyárral, jelentékeny fonó- és szövőiparral, gép- és vaggongyártással, malomkő-, ólom- és szénbányákkal.

Chornish stone

ásvány, a Jelstone közében (Cornwallis) előforduló pegmatit, mely vastól mentes és már részben mállott is. Ez az anyag tehát földpát, quarc és kaolin keveréke, melyet a porcellán és a kőedény gyártására földpát helyett használnak. Hasonló anyagot Khinában «Petuntse» név alatt a porcellán gyártására használnak. L. Pegmatit.

Choron

Sándor István, francia zenetudós és zeneszerző, szül. Caenben 1772 okt. 21. megh. Párisban 1834 jun. 29. 1804. lépett fel a zenéről irt alapos tanulmányaival. 1816-17. a nagy operát igazgatta s ujra felelevenítette a restauráció alatt megszünt École royale de chant et de declamation c. intézetet, ezenkivül saját iskolát alapított: Conservatoire de musique classique et religieuse. Munkái: Les principes d'accompagnement des écoles d'Italie (Páris 1804); Principe de composition des écoles d'Italie (u. o. 1808); Dictionnaire historique des musiciens artistes ou amateurs (u. o. 1810-11); Méthode concertante de plain-chant et de contre-point ecclesiastique (u. o. 1819) stb. Szerzeményei egyháziák, románcok, ez utóbbiak közt a nagy népszerüségü La sentinelle. HaláIa után jelent meg: Nouveau manuel complet de musique vocale et instrumentale (Páris 1839; 7 köt.).


Kezdőlap

˙