Chrysosplenium

L. (növ.), l. Veselke.

Chrysostomus

(gör. a. m. aranyszájú), l. János szentek.

Chrysostonos

l. Dión rétor.

Crysothemis

a görög mondában Agamemnón és Klytaimnéstra leánya. Nénjei a tragikusoknál Iphigenia (és Homérosnál még Iphianassa), Élektra (Homérosnál Láodiké), bátyja Orestés.

Chrysotis

a rövidfarku papagályok (Psittacide) egyik neme, melynek mintegy 36 élő faja Braziliában és Mexikóban tényészik.

Chrzanów

az ugyanily nevü kerületi kapitányság székhelye Galiciában, 44 km.-nyire Krakótól, (1890) 7713 lak., környékén ólom-, cin- és szénbányákkal.

Chrzanowski

Adalbert, lengyel, majd piemonti tábornok, szül. 1788 körül, megh. Párisban 1861 márc. 5. Katonai kiképeztetését Varsóban nyerte és mint mérnökkari tiszt részt vett az 1812-13. hadjáratokban. 1829-ben a törökök ellen mint orosz törzskari kapitány szolgált. 1830-ban a lengyel forradalomban harcolt és 1831. a modlini vár parancsnoka lett. Rüdiger tábornokot a minszki 1831 julius 14. csatában legyőzte, mire tábornokká neveztetett ki. Később az oroszok irányában való magatartása gyanussá tette, ugy hogy jobbnak látta Párisba menni, honnan 1849. a piemonti sereg ujjászervezésére hivatott meg s fővezérré emeltetett. A novarrai szerencsétlen csata sorsát neki tulajdonítják. A hadjárat után Viktor Emánuel elbocsátotta a szolgálatból, de ő 1820-ig Szárdiniában maradt s igazolását írásban nyujtotta be a miniszteriumnak. Ezután Franciaországba, majd Észak-Amerikába ment, hol Louisiánában élt; innen ismét Párisba tért vissza és haláláig ott maradt.

Chthonisotherm felület

a föld szilárd kérgének állandó hőmérsékletü rétegei.

Chuapa

v. Choapa, a Cordillerákban eredő 193 km. hosszu folyó Chilében. Felső részében Potrero Largonak hivják és csak a Leyvával való egyesülése után veszi föl a C. nevet. A Csendes-oceánba torkol. Vizkörnyéke 9567 km2.

Chubb

Tamás, angol racionalista, ki a mult század első felében vallásos kérdésekről erősen biblia- és egyházellenes szellemben több művet irt, született East Harnhamban, Wilt-megyében 1679. megh. 1746. Ifju korában igen felületes nevelést kapott, s mint keztyüs és szabó, majd mint gyertyaöntő munkálkodott, s ez utóbbi mesterséget folytatta élete végéig. Művei: Supremacy of God the Father Vindicated (Az Atya isten fönségének védelme) 1715; A Discourse on Reason, as a sufficient Guide in Matters of Religion (Beszélgetés az észről mint vallásos dolgokban elégséges vezetőről); Doctrine of Vicarious Giffering and Intercession Refuted (A helyettes szenvedés és közbenjárás tanának megcáfolása).


Kezdőlap

˙